FOLLOW US: facebook twitter

Επιδότηση 250 εκατ. ευρώ για «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Ημερομηνία: 06-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33913″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», που περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ για ιδιοκτήτες κατοικιών που θέλουν να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους. Το φιλόδοξο πρόγραμμα, που μαζί με την ιδιωτική συμβολή θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη μείωση της σπατάλης ενέργειας στον οικιακό τομέα, που διαμορφώνεται στο 40%.

Παράλληλα όμως αποτελεί μια τονωτική ένεση για την απασχόληση στην οικοδομή που δοκιμάστηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αποτελεί κομμάτι του αναπτυξιακού προγράμματος των 2 δισ. ευρώ, που εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και περιλαμβάνει κονδύλια για να αναβαθμιστούν σε μια πενταετία όλα τα δημόσια κτίρια.

Η αρχή θα γίνει από τα νοσοκομεία, με επενδύσεις 35,6 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν τα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων.

Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκο Καραμούζη, ο οποίος του ανακοίνωσε τη δωρεά ολοκληρωμένου προγράμματος που θα επιτρέψει την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων για την ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Η σύνδεση των τραπεζών θα ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του μήνα.

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος θα υπογράψει την απόφαση για την έναρξη του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει και οδηγό εφαρμογής.

Θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τη συγκρότηση Help Desk, καθώς και τη δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.

Η μεγάλη καινοτομία του νέου προγράμματος είναι η αποσύνδεση της συμμετοχής στο πρόγραμμα από τη λήψη δανείου, που ήταν υποχρεωτική στο πρώτο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού πριν από τις επεμβάσεις από αρμόδιο επιθεωρητή, αλλά και ο επανέλεγχος μετά την υλοποίησή τους, από τον οποίο θα αποδεικνύεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 40% για δικαιούχους με χαμηλό εισόδημα και κατά 70% για τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις, γιατί το σύστημα θα «πέσει» μόλις καλυφθεί το διαθέσιμο κονδύλι.

Δικαιούχοι επιδότησης είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, ενώ για ατομικό εισόδημα το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 35.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε έξι ομάδες και το ύψος της επιχορήγησης διαμορφώνεται σε 25-60% που αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Η συνολική επιδότηση δεν μπορεί να υπερβεί το 70% της προβλεπόμενης δαπάνης και τα 25.000 ευρώ.

Οι επιδοτούμενες δαπάνες αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης σε συνδυασμό με την παροχή ζεστού νερού, καθώς και θερμομόνωση του κτιριακού κελύφους, που περιλαμβάνει το δώμα, τη στέγη και την πιλοτή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot