FOLLOW US: facebook twitter

Επέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις τράπεζες

Ημερομηνία: 04-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69664″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο κύβος ερρίφθη και αρχίζει το ξήλωμα των… επάρατων μνημονιακών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που καταπόντισαν το εισόδημα της μισθωτής εργασίας και ως εκ τούτου έφεραν στο χείλος του γκρεμού την πραγματική ελληνική οικονομία.

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) επικυρώθηκε, και μάλιστα ομόφωνα (δηλαδή και με την ψήφο της πλευράς των εργοδοτών), η επεκτασιμότητα της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Πρόκειται για 2 κλάδους οι οποίοι είχαν πολύ υψηλό ποσοστό εκπροσώπησης κατά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, που κυμαινόταν στο 75%-80%.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο πλέον στις ευεργετικές διατάξεις της κλαδικής σύμβασης εργασίας εντάσσονται όσοι τραπεζοϋπάλληλοι απασχολούνται στις συνεταιριστικές τράπεζες αλλά και οι μισθωτοί σε διάφορες συνδεδεμένες επιχειρήσεις των συστημικών τραπεζών που μέχρι τώρα βρίσκονταν εκτός της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Οσον αφορά τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις η επεκτασιμότητα αφορά περίπου το 25% των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός κλαδικής σύμβασης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας την επόμενη Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση αναμένεται να επικυρώσει την επεκτασιμότητα πανελλαδικά στους κλάδους των ξενοδοχείων και των μεταλλείων

Υπενθυμίζεται ότι στην πιο σκοτεινή εποχή των μνημονιακών ρυθμίσεων ο ΣΕΒ, όπως έχει καταγγελθεί σχετικά από τη ΓΣΕΕ, αξιοποιώντας υπόγειες διαδρομές με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε καταφέρει να περάσει την άποψη ότι το μοναδικό πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας είναι το μοναδιαίο κόστος εργασίας.

Ετσι, και με τη συνδρομή δοτών πολιτικών, έγινε κατορθωτό να καταβαραθρωθούν οι αποδοχές του κόσμου της μισθωτής εργασίας στο όνομα της δήθεν εξαγωγικής ορμής της ελληνικής βιομηχανίας που δήθεν θα έφερνε ανάπτυξη.

Αυτό που συνέβη βέβαια ήταν μια ισχαιμική αύξηση των εξαγωγών (αφού το πρόβλημα ήταν στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που δεν έκαναν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και όχι στο κόστος της εργασίας) και καταποντισμός της εγχώριας κατανάλωσης.

Τα αποτελέσματα των καταστροφικών λογικών του ΣΕΒ βίωσαν άπαντες εντός της πραγματικής οικονομίας με τεράστιες επιχειρήσεις να κλείνουν και την ανεργία να σκαρφαλώνει ακόμη και πάνω από το 27%![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot