FOLLOW US: facebook twitter

Επάρκεια φοιτητικών σπιτιών σε Πύργο και Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 30-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37105″ img_size=”full”][vc_column_text]Γκαρσονιέρες και δυάρια με ενοίκιο από 150 έως 250 ευρώ

-Αρχές Σεπτέμβρη ξεκινά η αναζήτηση από τους νεοεισερχόμενους φοιτητές στα ΤΕΙ της Ηλείας

Τριακόσιους εξήντα έξι νέους φοιτητές- εφόσον αποφασίσουν να εγγραφούν όλοι- θα υποδεχτούν τη φετινή χρονιά τα ΤΕΙ σε Πύργο και Αμαλιάδα. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τους 17 Ηλείους φοιτητές που θα σπουδάσουν στον τόπο τους χωρίς να ξοδευτούν, οι υπόλοιποι αναμένεται αρχές Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν την μετεγκατάσταση τους στις δυο πόλεις.

Η αναζήτηση λοιπόν φοιτητικής στέγης είναι το βασικό ζητούμενο και όπως όλα δείχνουν, δε θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτι καθώς τόσο στον Πύργο όσο και στην Αμαλιάδα, υπάρχει πληθώρα ξενοίκιαστων διαμερισμάτων για φοιτητές.

Επάρκεια φοιτητικών διαμερισμάτων σε τιμές από 150 ευρώ έως και 250 ευρώ για γκαρσονιέρες και δυάρια διαθέτει τόσο ο Πύργος όσο και η Αμαλιάδα.

Οι καλές εποχές που το ΤΕΙ Πύργου απορροφούσε εκατοντάδες φοιτητές έχουν περάσει, το τμήμα πλέον είναι ένα και μοναδικό και άρα και οι φοιτητές πολύ λιγότεροι με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Στην Αμαλιάδα, τα δεδομένα λίγο πολύ παραμένουν τα ίδια.

Υπάρχει επομένως, επάρκεια φοιτητικών διαμερισμάτων σε τιμές από 150 ευρώ έως και 250 ευρώ για γκαρσονιέρες και δυάρια και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις επιπλωμένα. Οι τιμές ενοικίων που ζητούν πλέον οι ιδιοκτήτες σπιτιών, έχουν μειωθεί αντιλαμβανόμενοι και αυτοί την μεγάλη οικονομική κρίση και σε πολλές περιπτώσεις η μείωση αγγίζει και το 30%. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς είναι και συζητήσιμοι στο να ρίξουν και άλλο τις τιμές, υπό το φόβο να παραμείνει το διαμέρισμα τους ανοίκιαστο.

«Με το κλείσιμο του ενός τμήματος πλέον η αγορά καλύπτει τον αριθμό των φοιτητών και με καλές τιμές ενοικίων» επισήμανε ο μεσίτης κ. Βασίλης Τσατάς.

Πύργος: «Έχει για όλους»

Ο μεσίτης κ. Βασίλης Τσατάς μιλώντας στην «ΠΡΩΙΝΗ» επισήμανε ότι υπάρχει πληθώρα φοιτητικών διαμερισμάτων στην πόλη του Πύργου προσθέτοντας ότι μετά τους φοιτητές θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν εκπαιδευτικοί και μεταθέσεις δημοσίου. «Είμαστε σε αναμονή της έλευσης των νέων φοιτητών και  είμαστε πανέτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε καθώς έχουμε επάρκεια διαμερισμάτων σε πολύ καλές τιμές. Γκαρσονιέρες επιπλωμένες από 150 έως 220 ευρώ ανάλογα με την τοποθεσία και το έτος κατασκευής και δυάρια από 18- έως 250 ευρώ. Αναμένονται περίπου 160 με 170 νέοι φοιτητές, αρκεί φυσικά να επιλέξουν να έρθουν…».

Ο κ. Τσατάς επισήμανε ότι πλέον, η πόλη διαθέτει διαμερίσματα καθώς λειτουργεί μόνον ένα τμήμα οπότε και υπάρχει πλεόνασμα διαμερισμάτων. «Με το κλείσιμο του ενός τμήματος πλέον η αγορά καλύπτει τον αριθμό των φοιτητών και με καλές τιμές ενοικίων σε σχέση με το παρελθόν και αυτό γιατί όταν λειτουργούσαν δυο τμήματα είχαν φτιαχτεί αρκετές νέες γκαρσονιέρες διότι η ζήτηση ήταν μεγάλη. Έτσι, στο σήμερα, μπορεί ο γονιός να βρει σπίτι για το παιδί του ανάλογα με το βαλάντιο του… Και φυσικά, θα ακολουθήσουν καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι θα καταλάβουν ένα μέρος των αδιάθετων σπιτιών».

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει και ζήτηση σε 4αρια και 5αρια κυρίως από νέα ζευγάρια και αυτό διότι έχει σταματήσει η δανειοδότηση από τις τράπεζες για την αγορά σπιτιού οπότε αναγκάζονται να νοικιάσουν.

«Η πόλη της Αμαλιάδας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και να φιλοξενήσει τους νέους φοιτητές αλλά και τους ήδη υπάρχοντες» τόνισε η μεσίτρια κ. Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου Λιακοπούλου.

Επάρκεια και στην Αμαλιάδα

Επάρκεια διαμερισμάτων όμως έχει και η πόλη της Αμαλιάδας. Σύμφωνα με τη μεσίτρια κ. Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου Λιακοπούλου, η πόλη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και να φιλοξενήσει τους νέους φοιτητές αλλά και τους ήδη υπάρχοντες. «Δίχωρες γκαρσονιέρες και δυάρια άνετα επιπλωμένα, ενοικιάζονται από 150 έως 250 ευρώ. Το ενδιαφέρον των περισσότερων αφορούν επιπλωμένα διαμερίσματα και θεωρώ ότι η πλειοψηφία θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα που παρουσιάζει λόγω της κρίσης η κτηματαγορά, τονίζοντας ότι το βασικότερο ζήτημα για την Αμαλιάδα παραμένει το κλειστό Υποθηκοφυλακείο. «Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο ωστόσο υπάρχουν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα λόγω της μη λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου και όλα έχουν μείνει πίσω. Βεβαίως, υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες και πιστεύω ότι όταν θα ανοίξει και πάλι το Υποθηκοφυλακείο κάτι θα αρχίσει να κινείται…».

Φοιτητές εκτός Ηλείας

Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται για μια γκαρσονιέρα από 150 ως 250 ευρώ στην Αθήνα και από 150 ως 200 ευρώ στην επαρχία, ένα δυάρι στην Αθήνα 200-300 ευρώ και 180-280 στην επαρχία, και ένα τριάρι 250-400 ευρώ στην Αθήνα και 250 με 350 ευρώ στην επαρχία. Οι παραπάνω τιμές, αποτελούν το μέσο όρο των σπιτιών 10ετίας-15ετίας. Δεν αφορούν ούτε τα καινούργια, ούτε τα πολύ παλιά διαμερίσματα.

Θεσσαλονίκη

Δυσεύρετα, αλλά και ακριβότερα σε ποσοστό άνω του 20%, έναντι του 2016, είναι φέτος τα προς ενοικίαση ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι υποψήφιοι ενοικιαστές φοιτητές, θα χρειαστεί φέτος να κατευθυνθούν σε περιοχές πιο δυτικά ή ανατολικά της πόλης, προκειμένου να βρουν στέγη και έτσι θα αναγκαστούν το αποχωριστούν τις αγαπημένες τους παραδοσιακά τοποθεσίες, τις ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια έβαζε στο στόχαστρο το 80% των ενδιαφερομένων και σήμερα ό,τι υπάρχει διαθέσιμο ενοικιάζεται αστραπιαία.

Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, διαμορφώνονται σε περίπου 150-200 ευρώ για στούντιο, 280-400 ευρώ για γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για τα δυάρια, ενώ εκείνοι οι χώροι που δεν υποβλήθηκαν σε “λίφτινγκ” είναι φθηνότεροι κατά τουλάχιστον 10%.

Πάτρα

Ως σχετικά φθηνή πόλη για τους φοιτητές χαρακτηρίζεται η Πάτρα όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης αλλά και στη διατροφή, τη μετακίνηση ακόμη και τη διασκέδαση.

Οι γκαρσονιέρες σε παλαιότερες οικοδομές ξεκινούν από 150 ευρώ και σε πιο καινούργια κτήρια φθάνουν έως και τα 250 ευρώ, τα δυάρια, περίπου 50 τετραγωνικά μέτρα, ξεκινούν από τα 220 ευρώ και φθάνουν έως 400 ευρώ.

Τα περισσότερα από τα σπίτια που διατίθενται για χρήση από φοιτητές βρίσκονται σε περιοχές που είναι στο κέντρο ή πέριξ αυτού, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε περιοχές σχετικώς εγγύτερα στο Πανεπιστήμιο ή στα ΑΤΕΙ.

Ιωάννινα

Οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια στα Ιωάννινα, ανταποκρίνονται στην οικονομική δυνατότητα του κάθε φοιτητή. Από τα προάστια μέχρι το κέντρο της πόλης, οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών, κυμαίνονται από 150 έως και 350 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και τις παροχές. Το κόστος ενοικίασης, επιβαρύνεται, από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, με τα έξοδα θέρμανσης, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς στα Γιάννενα το κρύο είναι τσουχτερό.

Κρήτη

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια για εύρεση φοιτητικής στέγης στην Κρήτη καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα και σπίτια είναι περιζήτητα.

Όσον αφορά τις τιμές μια παλιά γκαρσονιέρα στα Χανιά ενοικιάζεται από 250–320 ευρώ μια νέα από 320 – 400, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται τα ενοίκια για σπίτια 2 δωματίων παλαιότερης κατασκευής.

Παλιά σπίτια με 3 δωμάτια και έπιπλα διατίθενται ανάλογα με την περιοχή από 350 έως 380 ευρώ.

Στα Χανιά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη εκδηλώνεται στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές Χαλέπα, Δικαστήρια και Κουνουπιδιανά.

Στο Ρέθυμνο οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 220 – 270 ευρώ και για δυάρια από 240- 320 ευρώ.

Το κέντρο της πόλης και οι περιοχές Γάλλου, Καλλιθέας και Περβολίων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Ηράκλειο το κέντρο της πόλης η περιοχή του Εσταυρωμένου και το Γιόφυρο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εύρεση φοιτητικής στέγης με τα ενοίκια να κυμαίνονται για γκαρσονιέρες από 200 -290 ευρώ και για δυάρια από 270 – 380 ευρώ.

Κέρκυρα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι γονείς των προπτυχιακών φοιτητών που κέρδισαν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και πέτυχαν τις σπουδές τους σε ένα από τα έξι τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, καθώς και φέτος η «πριγκίπισσα» του Ιονίου φέρεται να κρατά ψηλά τις τιμές της, με τα ενοικιαζόμενα σπίτια να πληρώνονται «βασιλικά».

Ενδεικτικά για όσους νεόφερτους φοιτητές επιλέξουν να μείνουν στην πόλη της Κέρκυρας, για να βρίσκονται κοντά στα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι τιμές για μία γκαρσονιέρα ξεκινούν από 250 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 400 ευρώ σε περίπτωση που το οίκημα είναι ανακαινισμένο.

Αν επιλέξει κάποιος να μείνει στην Παλιά Κέρκυρα, που μπορεί μεν να είναι γραφική, αλλά τα διαμερίσματα είναι «προπολεμικά», τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει και την ιστορία της Κέρκυρας, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη.

Ρόδος

Θα δυσκολευτούν πολύ οι νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να βρουν σπίτι για ενοικίαση στο νησί της Ρόδου, αφού εδώ και δύο χρόνια οι ιδιοκτήτες των περισσότερων διαμερισμάτων στις περιοχές που βρίσκονται δίπλα στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης προτιμούν να τα ενοικιάζουν μέσω του δικτύου Airbnb, αφού τα έσοδα τους είναι περισσότερα. Η τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο, επιπλωμένο στην πόλη της Ρόδου ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 300 με 350 ευρώ τον μήνα με βάση τις επικρατούσες τιμές στην αγορά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot