FOLLOW US: facebook twitter

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ημερομηνία: 07-09-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16990″ img_size=”full”][vc_column_text]Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017 διενεργείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και συγχρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους. Τι προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση; Με απλά λόγια, αυξάνει την αξία του σπιτιού. Ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο σπίτι ξοδεύει σαφώς λιγότερα για θέρμανση το χειμώνα και για δροσιά το καλοκαίρι.

Η πρώτη φορά που διενεργηθηκε το πρόγραμμα ήταν το 2014, οπότε και ο προϋπολογισμός δεν ήταν αρκετός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Σαν αποτέλεσμα, ενεργοποιείται ξανά φέτος το φθινόπωρο, με συνολική δημόσια δαπάνη που λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. Ευρώ. Αν ενδιαφέρεσαι να κάνεις αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις απαντήσεις σε ορισμένες κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή. Παρακάτω μπορείς να βρεις τις βασικότερες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, προκειμένου να λυθούν οι απορίες σου.

1. Ποιες εργασίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον;

Το πρόγραμμα ασχολείται με συγκεκριμένες εργασίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Με άλλα λόγια, καλύπτει πρωτίστως ανάγκες για αλλαγή κουφωμάτων, δηλαδή για πόρτες και παράθυρα. Επίσης, το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για τοποθέτηση και αντικατάσταση συστημάτων σκίασης, για παράδειγμα παντζουριών. Κάτι ακόμα που ενδιαφέρει το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον είναι η εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Ωστόσο, δεν καλύπτει τις δαπάνες για τοποθέτηση σωμάτων θέρμανσης, όπως για σώματα καλοριφέρ. Αυτό που πραγματικά εμφανίζει ενδιαφέρον, είναι ότι θα καλύπτει δαπάνες για αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως αν ακόμα δεν έχεις εγκαταστήσει ηλιακό σύστημα, ίσως είναι ώρα να επανεξετάσεις την ιδέα!

2. Ποιες κατοικίες μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα;

Η ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017 αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πολυκατοικίες μπορούν να ενταχθούν μόνο σαν σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα διαμερίσματα. Συνεπώς, κάθε πολυκατοικία συμπεριλαμβάνεται σαν μια κατοικία. Για να θεωρηθεί ως επιλέξιμη κατοικία μια πολυκατοικία, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών του κτηρίου για σκοπούς κατοίκησης. Συνεπώς, αν μέρος της πολυκατοικίας χρησιμοποιείται σαν εμπορικό κατάστημα, αυτό δε θεωρείται ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται για κατοικία.

3. Ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρηθεί κανείς δικαιούχος του προγράμματος;

Για αρχή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως αν έχεις την κυριότητα για 2, ή και παραπάνω κατοικίες, δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αίτηση για ένταξη όλων των κατοικιών στο πρόγραμμα. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει μόνο μια αίτηση για μια κατοικία, οπότε καλό θα ήταν να το έχεις υπόψιν σου. Επίσης, θα πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς το ετήσιο εισόδημα σου. Ανάλογα με το ατομικό και το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, ορίζεται το ποσοστό της επιδότησης.

Γενικά, ο προϋπολογισμός των εργασιών για τις οποίες κάνεις αίτηση, δε μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις αίτηση για επιδότηση έως και 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα παρέχεται, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα σου και τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να τα καταβάλεις εσύ, είτε από τραπεζικό δάνειο, είτε από κεφάλαια που ήδη διαθέτεις.

4. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζουν το μέγεθος της επιδότησης;

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’οίκον 2017, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα έχουν ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες.

Το ανώτατο όριο επιδότησης για μια κατοικία δε μπορεί να ξεπερνά το 70% της συνολικής δαπάνης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η πρώτη κατηγορία δικαιούται σίγουρα επιδότηση κατά 60%. Η δεύτερη δικαιούται επιδότηση του 50% των δαπανών, η τρίτη 40%, η τέταρτη 35%, η πέμπτη 30% και η έκτη 25%. Όσον αφορά στην έβδομη κατηγορία, δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης, αλλά υπάρχει δικαίωμα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia