Εκλογές Τ.Ε.Ε. και τι έγινε…
Στις 20 Νοεμβρίου, πραγματοποιούνται οι τακτικές εκλογές του Τ.Ε.Ε. για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης.
H ανεργία, σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ξεκίνησε το 2011, οδηγούν τους μηχανικούς να ζητούν τη διαγραφή τους από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το 2015 περίπου 4.000 μηχανικοί ζήτησαν να διαγραφούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΤΕΕ.
Οι μηχανικοί, οι μεν παλιοί αγκομαχούν να εξασφαλίσουν τους απαραιτήτους πόρους για να συντηρήσουν τα γραφεία τους, ενώ οι δε νέοι μηχανικοί, που αποτελούν και τα μεγάλα θύματα της κρίσης, κινδυνεύουν πλέον να τεθούν την περίοδο που διανύουμε οριστικά εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Καθημερινά οι νέοι μηχανικοί διαπιστώνουν , ότι μειώνεται η προοπτική για την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και την απασχόληση ως επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος.
Όλες οι επιστημονικές ομάδες του Τ.Ε.Ε αντιμετωπίζουν προβλήματα που πλέον δεν μπορούν να επιλυθούν.
Για ποιον λόγο λοιπόν να προστρέξουμε στις κάλπες αφού διαχρονικά το Τ.Ε.Ε αδυνατεί να λύσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί της χώρας?
Ποιος θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους μηχανικούς και έχουν να κάνουν με:
1.Τι θα γίνει με τις υπέρογκες εισφορές που καταβάλλουμε ετησίως?
2.Τι θα γίνει με τον ασφαλιστικό μας φορέα το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο έχει γίνει ένα πιστωτικό ίδρυμα για να εξυπηρετεί μόνο τους αυλικούς μηχανικούς-μεγαλοεργολάβους της κάθε κυβέρνησης?
3.Τι θα γίνει με την έγκαιρη οριοθέτηση των επαγγελματικών προσόντων και αρμοδιοτήτων?
4.Τι θα γίνει με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας που όντως μονοδιάστατη στηριζόμενη μόνο στην οικοδομή και τα δημόσια έργα , είχε ως αποτέλεσμα να σκεπάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα?
5.Πότε το Τ.Ε.Ε θα κάνει την παρουσία του δυνατή ως επιστημονικός και τεχνικός εταίρος του κράτους, τονίζοντας τη δυναμική του μηχανικού και ταυτόχρονα να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να πείσει, το κράτος ότι είναι η μόνη επιστημονική φωνή πάνω στην οποία πρέπει να στηριχτεί το κράτος, ώστε από κοινού να σχεδιάσουν μια χάρτα ανάπτυξης τόσο στην παραγωγή όσο και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας?
Το Τ.Ε.Ε. προσπαθεί με ψέματα να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα και την αλληλεγγύη, ενός σημαντικού επιστημονικού παραγωγικού δυναμικού, άλλα δυστυχώς δεν τα έχει καταφέρει.
Το Τ.Ε.Ε και η διοικούσα επιτροπή θα πρέπει πλέον να πείσει ότι κατανοεί τα προβλήματα των μηχανικών και με ορθολογισμό και γνώση θα αναδείξει και θα λύσει τα χαοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί της χώρας.
Ακόμα θα πρέπει να κόψει τον ομφάλιο λώρο των συντεχνιακών στρεβλώσεων και του υφιστάμενου πελατειακού πλαισίου.
Η ομηρία των μηχανικών θα πρέπει να σταματήσει τώρα.
Είναι αδιανόητο νέοι μηχανικοί με «μπλοκάκι» και αμοιβή 500 ευρώ μηνιαίως να αναγκάζονται να δίνουν σε φόρους και εισφορές το 80% των εισοδημάτων τους.
Θέλω να πιστεύω, ότι με αίσθημα ευθύνης η καινούρια διοίκηση του Τ.Ε.Ε που θα προκύψει από τις εκλογές, δεν θα προτείνει μόνο μέτρα για την ηθική και οικονομική ανάκαμψη του κλάδου, αλλά θα πρέπει με σθένος να τα υλοποιήσει . Αν δεν το επιτύχει, τότε ο κλάδος των μηχανικών θα μαραζώσει και θα εξαφανιστεί.
Γεώργιος Μπακογιάννης
Χημικός Μηχανικός