FOLLOW US: facebook twitter

«Είμαστε αστρόσκονη»: Ο αστροφυσικός Δ. Σιμόπουλος στο βιβλιοπωλείο Κορκολής

Ημερομηνία: 30-03-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56500″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε ένα μυστηριακό  ταξίδι στον  αινιγματικό και άγνωστο σε εμάς κόσμο του Σύμπαντος, μετέφερε χθες το απόγευμα όλους όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Είμαστε αστρόσκονη» στο βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο  , ο διακεκριμένος Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος. Για άλλη μια φορά γοήτευσε το κοινό του με τον κατανοητό του λόγο, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει κάνει πράξη την εκλαϊκευση της επιστημονικής γνώσης, κάνοντας κοινωνούς της ακόμα και τους πιο απλούς ανθρώπους.

Ο κ. Σιμόπουλος αναφερόμενος στο νέο του  βιβλίο «Είμαστε Αστρόσκονη- Ένα Σύμπαν δίχως τέλος», τόνισε ότι πρόκειται για το 28ο βιβλίο του, μια γενική επισκόπηση που περιγράφει σύντομα και περιεκτικά την εξελικτική πορεία των άστρων από τη γέννησή τους και μέχρι τον θάνατό τους.

«Το βιβλίο μου αυτό είναι επιστέγασμα όλων των θεμάτων  με τα οποία έχω ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια, γι αυτό κι όταν μια δημοσιογράφος με ρώτησε πόσον καιρό έκανα να το γράψω της είπα… 50 χρόνια!  Χρονικά ξεκίνησα από πέρυσι το Πάσχα και το τελείωσα σε 2 μήνες αλλά πριν πάει το τυπογραφείο βγήκαν σπουδαίες ανακοινώσεις και περιλήφθηκαν στο βιβλίο.  Περιέχει πληροφορίες που συγκεντρώσαμε με τη βοήθεια των επίγειων και των διαστημικών μας τηλεσκοπίων και μηνύματα που λαμβάνουμε και μπορούμε να κατανοήσουμε, μεταφράζοντας όλες τις ακτινοβολίες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που έρχονται από εκεί έξω.»

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής, οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας αποτελείται από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση, από το υδρογόνο έως το ουράνιο και εξήγησε τι εννοεί ο ίδιος όταν λέει ότι είμαστε αστρόσκονη.

«Απ’ αυτά, τέσσερα αποτελούν το 99% των ατόμων του σώματος μας και είναι το υδρογόνο, ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο. Με αυτή την έννοια, επειδή το υδρογόνο γεννήθηκε κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος, στα 3 πρώτα λεπτά, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, θεωρώ ότι και τα 2/3 του σώματός μας έχουν ηλικία 13,8 δισεκατομμύρια έτη. Τα υπόλοιπα τρία χημικά στοιχεία γεννήθηκαν με τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που έγιναν στο κέντρο των άστρων. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είμαστε πραγματικά αστρόσκονη. Η ερωτική μας σχέση με το Σύμπαν ξεκίνησε εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τότε που αρχίσαμε να περπατάμε πάνω σ’ αυτό, αλλά να είστε σίγουροι ότι ποτέ δεν πρόκειται να τα μάθουμε όλα, αν και τα τηλεσκόπια μας έχουν εξελιχθεί πολύ και τώρα δημιουργούνται δύο ακόμα νέα πολύ μεγάλα »

Το σύμπαν και το… τέλος της γης

Επισήμανε ακόμα ότι όλα όσα έχουμε ανακαλύψει έως σήμερα αποτελούν περίπου ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες, μιλάμε για έναν τεράστιο αστρονομικό αριθμό που αφορά όμως μόνο το το 4,5% του σύμπαντος. Επομένως, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο δεν ξέρουμε από τι αποτελείται και το έχουμε ονομάσει σκοτεινή ύλη.  Μέσα στα πολλές πληροφορίες που μας έδωσε, απαντήθηκε στην ουσία και η ερώτηση που πολύς κόσμος διατυπώνει, το πότε δηλαδή θα έρθει το τέλος της γης.

«Η γη θα πάψει να υπάρχει σε περίπου  σε πεντέμισι δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Πριν από κάποια χρόνια, σε μια ομιλία μου είχα πει ότι ο ήλιος θα διογκωθεί, καταστρέφοντας όλους τους λεγόμενους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, άρα και τη Γη, και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί και θα μετατραπεί σε ένα λευκό νάνο.»

Τον κ. Σιμόπουλο προλόγισε ο δημοσιογράφος Τάκης Φωτεινόπουλος, ενώ για το βιβλίο μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ και φυσικός κ. Ηλίας Καλογήρου που έκανε μια πολύ ωραία και παραστατική παρουσίαση με εικόνες και αντικείμενα που παρέπεμπαν στους γαλαξίες, τον ήλιο κλπ για να αναλύσει πολλά από τα σημεία του βιβλίου.

Βεβαίως ο κ. Σιμόπουλος δέχθηκε ερωτήσεις, αρκετές διατύπωσε και ο ίδιος όπως συνηθίζει  για να βοηθήσει το κοινό να καταλάβει πολλά σημεία της ομιλίας του.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot