FOLLOW US: facebook twitter

Δρ. Π. Γκινόπουλος: «Δυστυχώς η Ηλεία έχει μεγάλο πρόβλημα με τον καρκίνο»!

Ημερομηνία: 03-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

slide-nosokomeio-pyrgou2012

Ο Δρ. Γκινόπουλος μιλά για το Εξωτερικό Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Πύργου τονίζοντας ότι έχουν σωθεί ζωές χάρις στην πρώιμη διάγνωση της ασθένειας

– Περισσότεροι από 750 Ηλείοι ασθενείς έχουν εξεταστεί στα δυο και πλέον χρόνια λειτουργίας του

– Εξετάζεται το παλιότερο αίτημα Γκινόπουλου για τη δημιουργία τμήματος Χημειοθεραπειών σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας

– Τουλάχιστον 40-50 Ηλείοι καρκινοπαθείς καθημερινά στην Πάτρα για θεραπεία

gkinopoulos

«Έχουν σωθεί αρκετές ζωές, χάρις την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου ενώ έχει αυξηθεί ο χρόνος επιβίωσης και η ποιότητα ζωής των Ηλείων ογκολογικών ασθενών που έχουμε εξετάσει» υποστήριξε ο Διευθυντής του Ογκολογικού τμήματος του Π.Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας» Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, μιλώντας στην «Πρωινή» για τα δυο και πλέον χρόνια λειτουργίας του Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου που ξεκίνησε το Μάιο του 2014 με πρωτοβουλία του, στο Νοσοκομείο Πύργου.

Ένα ιατρείο που λειτουργεί κάθε Πέμπτη από τον ίδιο τον Καθηγητή, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει εξετάσει και κρατήσει ιστορικό για περισσότερους από 750 Ηλείους ασθενείς- μόλις 205 το 2016 (Ιανουάριο έως και Σεπτέμβριο). Ασθενείς, κυρίως χαμηλής οικονομικής ευρωστίας που τους δόθηκε η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε Ογκολόγο, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και τα έξοδα για μια επίσκεψη- ταξίδι στα Νοσοκομεία των Πατρών. «Ένα 20% των ασθενών που έχουμε εξετάσει, είναι ήδη διαγνωσμένοι με κάποιας μορφής νεοπλασία ωστόσο το 80% των επισκεπτών, έχει υποψία ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, οπότε έρχεται προληπτικά. Από αυτούς, ένα μεγάλο κομμάτι όντως εμφανίζει πρόβλημα οπότε έχουμε πρώιμη διάγνωση που είναι και η ουσία της λειτουργίας του Ογκολογικού Ιατρείου ενώ ένα 25% από το ποσοστό αυτό, διαπιστώνουμε κάποια άλλη νόσο στην πορεία» τόνισε ο Δρ. Γκινόπουλος και πρόσθεσε ότι «Δυστυχώς η Ηλεία έχει μεγάλο πρόβλημα με τον καρκίνο και όσο έρχομαι το διαπιστώνω ολοένα και περισσότερο. Υπάρχει κόσμος που δεν εξετάζεται γιατί δεν έχει τη δυνατότητα και έρχεται για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Πύργου μόλις μαθαίνει ότι υπάρχει Ογκολόγος και Τακτικό Ογκολογικό Ιατρείο. Αυτοί οι άνθρωποι,  κατά βάση χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, δεν έμπαιναν στη διαδικασία να πάνε στην Πάτρα για να εξεταστούν. Ενώ γνωρίζοντας ότι μπορούν να μάθουν για την υγεία τους, εδώ, δίπλα στο σπίτι τους, έρχονται. Και διαρκώς εξετάζω νέα άτομα όλων των ηλικιών…».

Αν και δεν μπορεί να έχει αξιόπιστα στοιχεία και να μιλήσει με ποσοστά, βάσει των ασθενών που έχει εξετάσει αναφορικά με τα πιο διαδεδομένα είδη καρκίνου ο κ. Γκινόπουλος επισήμανε ότι η μεγάλη μάζα περιστατικών αφορούν το παχύ έντερο, τον πνεύμονα και το μαστό.

Μάλιστα, ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ογκολογικού Ιατρείου στον Πύργο, έχουν γίνει και μικρής εμβέλειας και χαμηλού ρίσκου επεμβάσεις σε ογκολογικούς ασθενείς που έχουν αναλάβει η Ουρολογική και Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου. «Σε ορισμένα σημεία, το Νοσοκομείο Πύργου είναι ισχυρό όπως η Ουρολογική του κλινική, το πολύ καλό ενδοσκοπικό τμήμα, η γενική Χειρουργική, το Γαστρεντερολογικό κ.α. τα οποία βεβαίως και χρειάζονται στήριξη. Οι γιατροί των κλινικών αυτών, έχουν βοηθήσει ογκολογικούς ασθενείς και έχουν αναλάβει μικρής εμβέλειας και χαμηλού ρίσκου επεμβάσεις».

«Αυτόνομο Ογκολογικό τμήμα και Χημειοθεραπείας»

Ο Δρ. Γκινόπουλος, έκανε ειδική αναφορά, στην ανάγκη λειτουργίας τμήματος Χημειοθεραπειών, επιμένοντας στην πρόταση που είχε διατυπώσει κατά την έναρξη του Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου. Όπως είπε, καθημερινά μετακινούνται στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, τουλάχιστον 40-50 Ηλείοι ογκολογικοί ασθενείς για Χημειοθεραπεία. «Κάτι τέτοιο σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα. Θεωρώ λοιπόν, ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε τμήμα Χημειοθεραπειών έστω και για 1-2 μέρες την βδομάδα, βοηθώντας έτσι τα μεσαία κυρίως στρώματα γιατί η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι μεγάλη… Ακόμα και η Πάτρα δεν είναι οργανωμένη με την έννοια ότι ο ασθενής έρχεται για χημειοθεραπεία και φεύγει. Δεν υπάρχει ξενώνας παρά μόνο ένας με δέκα κρεβάτια. Την ίδια στιγμή που απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα έρχονται πάνω από 80 άτομα ημερησίως για χημειοθεραπεία. Είναι πολλά…».

Μάλιστα επισήμανε ότι ο νέο Διοικητής Κώστας Διαμαντόπουλος δείχνει να έχει όρεξη και ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο λειτουργίας τμήματος Χημειοθεραπειών. «Ουσιαστικά αυτό που χρειάζομαι είναι έναν βοηθό Ιατρό και 1-2 Νοσηλεύτριες για υποστήριξη. Από κει και πέρα θα πρέπει να εγκριθούν τα χρήματα για τα ογκολογικά φάρμακα. Αίτημα, που αν το θέσουμε στην 6η ΥΠΕ θα βρει ανταπόκριση καθώς ούτως ή άλλως, τα φάρμακα αυτά θα δοθούν. Το ζήτημα είναι να αποφύγουν οι Ηλείοι ασθενείς το ταξίδι προς την Πάτρα. Το κόστος για τους ασθενείς αυτούς η ΥΠΕ δε θα το αποφύγει. Τα έξοδα όμως και την ταλαιπωρία ο ασθενής θα τα αποφύγει αν λειτουργήσει στον Πύργο τμήμα χημειοθεραπείας. Οπότε αξίζει τον κόπο και πιστεύω ότι με καλή διάθεση που φαίνεται πως υπάρχει από το νέο Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας θα τα καταφέρουμε».

Οι ανάγκες των Ηλείων ογκολογικών ασθενών είναι πολύ μεγάλες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά, μόλις συνταξιοδοτηθεί να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα ημερήσιας νοσηλείας ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών.

«Ένα, σοβαρό και σωστό Νοσοκομείο»

Δράττοντας της ευκαιρίας, ο Δρ. Γκινόπουλος επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει δημοσίως και στο παρελθόν, για την ανάγκη λειτουργίας ενός Νοσοκομείου στην Ηλεία, σοβαρού όπως είπε που να έχει τα πάντα. «Αυτή είναι η ουσία. Δε μπορεί ένας Νομός να μην έχει ένα Νοσοκομείο σωστό. Γιατί, το να μην λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας δεν είναι και σπουδαίο, όμως ένα Νοσοκομείο δε γίνεται. Πρέπει να λειτουργεί σωστά. Θεωρώ λοιπόν, πως πρέπει να συνενωθούν οι δυνάμεις και να φτιάξουμε μια νοσηλευτική μονάδα σωστή. Και ας αδυνατήσουν τα Κέντρα Υγείας ή το άλλο νοσοκομείο αρκεί να υπάρχει ένα σωστό που να λειτουργεί. Τέρμα! Είναι ουσία αυτό το πράγμα. Όχι επειδή κάποιοι έχουν μέσο, να κάθονται και να γράφουν συνταγές…».

ximiotherapeia

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται το Ογκολογικό Ιατρείο
Πρωταρχικός στόχος η πρόληψη του καρκίνου

Ποιοι όμως μπορούν να κλείσουν ραντεβού για επίσκεψη στο τακτικό εξωτερικό Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Πύργου; Όπως εξηγεί ο Δρ. Γκινόπουλος, βλέπει ασθενείς οι οποίοι έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα και προβληματίζονται ότι μπορεί να έχουν κάποια μορφή νεοπλασίας, είτε έχει διαγνωστεί, είτε όχι. «Ίσα- ίσα, όταν δεν έχει διαγνωστεί, τότε θα κάνουμε τη σωστή μας δουλειά. Δηλαδή θα ασκήσουμε πρόληψη και αυτή είναι η ουσία. Δεν είναι να του κάνουμε απλά χημειοθεραπεία, όταν έχει γίνει ήδη μεταστατικός. Και τότε θα του προσφέρουμε και θα τον βοηθήσουμε, αλλά δε θα του προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται αν έρθει σε πρώιμη φάση. Τότε πραγματικά θα ασκήσω ογκολογία. Αυτή είναι η πραγματική ογκολογία, θα κάνουμε πρόληψη».
Πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Ογκολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Πύργου; «Θεωρούμε ότι είναι σημαντική γιατί ο Ηλείος ασθενής δε θα είναι αναγκασμένος να έρθει στην Πάτρα για την προληπτική εξέταση. Έχει πλέον ένα σημαντικό ερέθισμα να έρθει πρώτα στον Ογκολόγο εδώ. Γιατί αν ασκήσουμε πρόληψη σ’ αυτό το κομμάτι της ειδικότητας της νόσου, θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Αν έρθει τελευταία σ’ εμένα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι χημειοθεραπεία. Θα τον βοηθήσω, αλλά όχι τόσο όσο αν κάναμε πρόληψη. Και η πρόληψη επιβάλλεται για την Ηλεία, γιατί από παλιά, εδώ και 10 χρόνια έχουμε σοβαρή επιβάρυνση από τη χρήση των φυτοφαρμάκων η οποία ήταν άσχημη. Όσον αφορά την έξαρση στις νεαρές ηλικίες, αυτό βγήκε έμμεσα από την παλιά μελέτη, γιατί τότε δεν είχαμε νέα παιδιά, τώρα έχουμε καταγράψει και τα νέα και αυξάνεται δυστυχώς


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot