FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακρίβεια»

Ημερομηνία: 12-08-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Σημεία από τις συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού.

Για την ακρίβεια που συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επισήμανε:

«Πράγματι οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που εξανεμίζουν το εισόδημα, τον μισθό και τη σύνταξη, κάτι που οδηγεί και σε φτωχοποίηση. Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση στην αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. και παράλληλα προκύπτει από σχετικές έρευνες ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 8,3% ο πραγματικός μισθός στη χώρα μας. Υπάρχει, λοιπόν, τεράστιο πρόβλημα σε εργαζόμενους, σε αγρότες, σε μισθωτούς, σε συνταξιούχους και σε ελεύθερους επαγγελματίες, με τους τελευταίους να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να τους επιβάλλει και χαράτσι με τεκμαρτό τρόπο φορολόγησής τους.

Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου κάνουμε συνεχώς προτάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά ώστε να καταπολεμηθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, γιατί πράγματι υπάρχουν τέτοια. Για παράδειγμα, υφίστανται ολιγοπώλια στην ενέργεια, ενώ για τις τράπεζες, μετά από τα 4 δισ. ευρώ υπερκέρδη του προηγούμενου έτους, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει και 1 δισ.  υπερκέρδος στον τομέα των προμηθειών για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής ενός αγροτικού προϊόντος στο χωράφι και της τιμής που τελικά αυτό φτάνει να πουλιέται στο ράφι. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Ειδικά για τον αγροτικό κόσμο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί βλέπουν τη λειψυδρία, τις μεγάλες θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο καύσωνα να καταστρέφουν την παραγωγή τους, ενώ και οι κτηνοτρόφοι έχουν τεράστιο πρόβλημα με την πανώλη στα πρόβατα, όπου και θανατώνονται ολόκληρα κοπάδια. 

Πέραν των ελέγχων, χρειάζεται να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, κάτι που έχει γίνει σε άλλες χώρες και μάλιστα επιτυχημένα. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ισπανίας παραδέχθηκε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, -ο μηδενισμός σε κάποιες περιπτώσεις- είχε θετικό αποτέλεσμα στην τσέπη των καταναλωτών.»

Για τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, δήθεν για να καταπολεμήσει την ακρίβεια, τόνισε:

«Η κυβέρνηση φορολόγησε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων με τον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, η Ε.Ε, μιλάει για φορολόγηση από 33% έως 90% και τελικά οι κυβερνώντες επέλεξαν να επιβάλλουν το 33%. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά έως 8 ευρώ για τις πρώτες 500 KW. Προφανώς αυτό δεν φτάνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής. Πρέπει επίσης να υπάρξει μια πραγματική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παρόχων ενέργειας. Όλα αυτά δεν έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης στον βαθμό που θα έπρεπε να γίνουν.»

Για τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε:

«Προχωράμε σε ένα Συνέδριο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι ο κόσμος ζητάει από εμάς να ασκήσουμε θεσμικά τα καθήκοντά μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Να πρωταγωνιστήσουμε στις διαδικασίες σύγκλισης, συμπόρευσης, συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων με την προοπτική της προγραμματικής, κοινωνικής αλλά ακόμα και εκλογικής συνεργασίας τους, ώστε να βάλουμε τέλος στη διακυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Προφανώς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, αυτό ζητάει ο κόσμος και αυτό μπορεί να γίνει με ενότητα. Οι συλλογικές μας διαδικασίες είναι μπροστά και πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας, από τον Πρόεδρο έως το απλό μέλος. Να μην δίνουμε λαβές ώστε να αλλάζουν η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτή media την καθημερινή ατζέντα, γιατί τα προβλήματα του κόσμου είναι πάρα πολλά.».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot