FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Επαναφορά των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών στα Λύκεια»

Ημερομηνία: 20-08-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πριν από 4 χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ, αιφνίδια με τον ν. 4692/2020, κατάργησε αναίτια τα αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο. Επρόκειτο για μια παντελώς ατεκμηρίωτη απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου καθώς συνιστά μια αντιπαιδαγωγική επιλογή η οποία βρίσκεται ενάντια στον βασικό σκοπό του σχολείου για την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό. Με την κατάργηση των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο, οι μαθήτριες και οι μαθητές αδυνατούν να εξοικειωθούν με το αντικείμενο και περιεχόμενο αυτών των επιστημονικών πεδίων, που συνιστούν συνδετικό κρίκο για τη συνέχιση των σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις Σχολές και στα Τμήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως της Νομικής, των Πολιτικών Επιστημών, της Κοινωνιολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κλπ.

Παράλληλα, η ανωτέρω απόφαση πλήττει άμεσα έναν ολόκληρο κλάδο της εκπαιδευτικής κοινότητας, από τη στιγμή που οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, ειδικότητας Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ 78), βρίσκονται χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο διδασκαλίας. Αποτέλεσμα είναι να θεωρούνται πλέον υπεράριθμοι, να έχουν ανάθεση μαθημάτων σε περισσότερα από ένα σχολεία ενώ οι αναπληρωτές, οι οποίοι υπηρέτησαν το δημόσιο σχολείο και δίδασκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας για χρόνια, να μην μπορούν να συνεχίσουν το διδακτικό έργο τους.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, εκεί που επενδύουν στις Κοινωνικές Επιστήμες, δίνοντας έμφαση σε σύγχρονα μαθησιακά προγράμματα με επαρκείς ώρες διδασκαλίας.

Για όλα τα παραπάνω, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, συνυπέβαλλε σχετική ερώτηση με ακόμα 23 Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καλώντας τον να απαντήσει: πότε και με ποιο τρόπο προτίθεται να επαναφέρει τη διδασκαλία των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Σύγχρονου Κόσμου – Πολίτης και Δημοκρατία καθώς και των μαθημάτων της Κοινωνιολογίας, των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου;

Δίχως αμφιβολία, η κατάργηση των μαθημάτων των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών οδηγεί σε ένα αναχρονιστικό σχολείο που απέχει από τις κοινωνικές ανάγκες. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει άμεσα την οπισθοδρόμηση που η ίδια επέλεξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot