FOLLOW US: facebook twitter

Δημιουργικό καλοκαίρι στη Δημόσια Βιβλιοθήκη για τα παιδιά της Ανδρίτσαινας

Ημερομηνία: 12-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32791″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2017 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Απροσδόκητα μεγάλη είναι η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα «Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017» που υλοποιεί και φέτος η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και προωθείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας.  Το κέφι των εθελοντών και η ευχάριστη ανταπόκριση των παιδιών στα προσφερόμενα ερεθίσματα, έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα στην επιτυχή έκβαση πολλών εκδηλώσεων με πολύ μεγάλη συμμετοχή των παιδιών της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα :

Τα παιδιά με την βοήθεια της εμψυχώτριας του εργαστηρίου “Το σημείο τήξης και πήξης” κ. Βασιλικής Συριοπούλου μέσα από εκτυπωμένες εικόνες έφτιαξαν την χρονογραμμή του παγωτού και του πάγου. Δημιούργησαν το δικό τους ποίημα με τίτλο “ΠΑΓΩΤΟ” με αφορμή την ανάγνωση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου. Τέλος έφτιαξαν και απόλαυσαν όλοι μαζί ένα πολύ ωραίο παγωτό – γρανίτα παρατηρώντας το σημείο τήξης και πήξης του παγωτού.

Η ομάδα της βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας με την βοήθεια της εμψυχώτριας κ. Ινώς Χαρτσά, ασχολήθηκε με “τα σημεία των καιρών”. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την έννοια της φράσης “σημεία των καιρών” και δόθηκαν παραδείγματα γνωστών ιστορικών περιόδων π.χ. Χρυσός αιώνας του Περικλέους αλλά και τελευταίων ετών με επίκεντρο την πόλη τους π.χ. 2007 – εποχή πυρκαγιών Ν. Ηλείας και μεγάλων καταστροφών. Δόθηκε η διάσταση της έννοιας “σημεία των καιρών” σε ατομικό, οικογενειακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πόλης (Ανδρίτσαινα – Αθήνα), σε επίπεδο χώρας και πλανήτη. Τα παιδιά κατέγραψαν τα δικά τους “σημεία” για κάθε επίπεδο. Τέλος η ομάδα έφτιαξε κολάζ με φωτογραφίες από το έντυπο υλικό που είχε επεξεργαστεί και έγραψε με μαρκαδόρους λέξεις ή φράσεις κλειδιά που παραπέμπουν στα σημεία των καιρών μας.

Μελέτησαν τα αστέρια!

Μια ομάδα παιδιών με την βοήθεια της εμψυχώτριας κ. Μαρίας Κονδύλη , μελέτησε το σύμπαν, τους γαλαξίες, τα ηλιακά συστήματα, τους πλανήτες και τ’ αστέρια. Στη συνέχεια τα παιδιά κατασκεύασαν τα δικά τους τηλεσκόπια χρησιμοποιώντας υλικά χειροτεχνίας. Τέλος, με χρήση των τηλεσκοπίων τους και φακών προέβαλαν σε διάφορες επιφάνειες ορισμένους από τους πιο σημαντικούς αστερισμούς.

Πριν μερικές μέρες, με την βοήθεια της εμψυχώτριας κ. Στέλλας Θάνου ασχολήθηκε με τα σήματα Μορς. Στην αρχή αναφέρθηκαν σε διάφορους τρόπους επικοινωνίας που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι σε διάφορες φάσεις της ιστορίας τους. Στην συνέχεια επικεντρώθηκαν στον ηλεκτρικό τηλέγραφο και μελέτησαν τον Κώδικα Μορς στο ελληνικό αλφάβητο. Τα παιδιά προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν κωδικοποιημένα σε Κώδικα Μορς μηνύματα τόσο ακουστικά όσο και οπτικά. Στο τέλος έφτιαξαν κολιέ και βραχιόλια με χάντρες μεταφράζοντας σε Κώδικα Μορς είτε το όνομά τους είτε κάποιο μήνυμα της επιλογής τους.

Επίσης, με την βοήθεια της εμψυχώτριας κ. Ινώς Χαρτσά, ασχολήθηκε με το εργαστήριο “Από που τράβηξες αυτή τη φωτογραφία;”. Στα παιδιά δόθηκαν διευκρινήσεις για τις έννοιες της οπτικής γωνίας, του φωτισμού (σκοτάδι, φυσικό φως, ηλιοφάνεια), του zoom και φωτογράφισης σταθερών αντικειμένων – προσώπων. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν φωτογραφική μηχανή και έβγαλαν φωτογραφίες προσώπου από διάφορες οπτικές γωνίες, αντικειμένων σε διάφορους φωτισμούς και οπτικές γωνίες, αναμνηστική δική τους φωτογραφία σε διαφορετικές αποστάσεις και δική τους σε κίνηση. Οι φωτογραφίες αποθηκεύτηκαν σε Η/Υ, συζητήθηκαν, επιλέχθηκαν, εκτυπώθηκαν και με την βοήθεια όλων δημιουργήθηκε “έκθεση” φωτογραφίας με θεματολογίες. Στο τέλος ψηφίστηκε η καλύτερη φωτογραφία.

Και οι δράσεις, συνεχίζονται![/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1499845472281-899a02be-a4cb-7″ include=”32793,32794,32795,32796″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot