FOLLOW US: facebook twitter

Δ.Σ. Ήλιδας: «Να μείνει στην Αμαλιάδα το ΤΕΙ Γεωπονίας»

Ημερομηνία: 12-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52048″ img_size=”full”][vc_column_text]Την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για να παραμείνει το ΤΕΙ Αμαλιάδας στη θέση του, μετά τις προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρα, εξέφρασαν οι φορείς της Ηλείας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Εκεί ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με το ποιος «εμπνεύστηκε» το σχέδιο μεταφοράς του ΤΕΙ Γεωπονίας στο Αγρίνιο και ποιοι «υποσκάπτουν» την λειτουργία του τμήματος στην Αμαλιάδα. Όμως ακούστηκαν και οι απόψεις των σπουδαστών πως η πόλη δεν έχει αγκαλιάσει το ΤΕΙ και πως υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που δεν έχουν λυθεί.

Μια από τις κουβέντες που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση είναι αυτή που μετέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και αποδίδεται στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Βαρεμένο, πως ειπώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τον υπουργό Παιδείας στην Πάτρα. «θα σας το πάρουμε το ΤΕΙ και θα είναι μέρα μεσημέρι» φέρεται να είπε ο κ. Βαρεμένος και αυτό ανέβασε την ένταση στο ζήτημα κατακόρυφα. Αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Λυμπέρης, ανέφερε πως όλο αυτο το θέμα που έχει προκύψει είναι μελέτη του εν λόγω βουλευτή. Ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος άφησε στην τοποθέτησή του να εννοηθεί πως καθηγητές του ΤΕΙ υποσκάπτουν την προσπάθεια παραμονής του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, επιθυμώντας να μεταφερθεί στο Αγρίνιο, κάτι που επιβεβαίωσε με λόγια σταράτα και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στη σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και επικαλούμενος την παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, τόνισε πως το τμήμα της Γεωπονίας θα πρέπει όχι απλώς να παραμένει στην περιοχή, αλλά να αναβαθμιστεί, καθώς οι προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες στην Ηλεία, στο δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό κάμπο της χώρας, όπου υπάρχουν υποδομές όπως το Ινστιτούτο Κοροίβου και το Εδαφολογικό Εργαστήριο και φορείς όπως οι Ομάδες Παραγωγών, που μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, δημιουργώντας επαγγελματίες με σημαντική εμπειρία.

Το ΔΣ ετοίμασε ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας.

Καυστικός υπήρξε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Λυμπέρης τοποθετούμενος στο θέμα, ασκώντας κριτική τόσο στο θέμα παρέμβασης Βαρεμένου, όσο και στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι βρέθηκε για άλλη μια φορά, πίσω στις εξελίξεις.
Αντίθετη άποψη στα όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή, εξέφρασε ο κ. Σμέρος υπερασπιζόμενος την πολιτική της Κυβέρνησης και λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση που να αναφέρει μεταφορά του ΤΕΙ Αμαλιάδας. Αιχμηρός στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Άγγελος Κολόσακας, μιλώντας για αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας.

Ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας πρότεινε τη δημιουργία Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Ηλεία και όχι στην Αιτωλοακαρνανία, σχολιάζοντας τα πλεονεκτήματα του νομού μας. «Αυτά που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας για το νομό μας ήταν χοντρή κοροϊδία και εγώ όπως και οι κάτοικοι της Ηλείας δεν θέλουμε να τρώμε κουτόχορτο. Απαιτούμε λοιπόν να υπάρξει σαφής δέσμευση πως το ΤΕΙ Αμαλιάδας θα παραμείνει και θα αναπτυχθεί» σχολίασε.

Απο την πλευρά της η κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη επιβεβαίωσε τα όσα προανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας, όμως έκανε λόγο για σκέψεις προς συζήτηση και τίποτα παραπάνω. Δήλωσε πάντως πως θα στηρίξει τις θέσεις του δήμου στο θέμα. Ο αντιπεριφέρειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις απο την Κυβέρνηση για το θέμα ζητώντας να παραμείνει το ΤΕΙ σε ένα αγροτικό νομό όπως η Ηλεία. Υπέρ των θέσεων του δήμου Ήλιδας στάθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Νικολούτσος.

Ο Μάκης Μπαλαούρας για το ΤΕΙ Αμαλιάδας

Επιστολή προς το ΔΣ Δήμου Ήλιδας λόγω απουσίας του εκτός Ελλάδας

Δυστυχώς δε μπορώ να παραβρεθώ στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ήλιδας, λόγω των αρμοδιοτήτων μου, σε συνέδριο του ΟΟΣΑ εκτός Ελλάδας.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, για την αναβάθμιση των ΤΕΙ της περιφέρειας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι επαναστατική και προοδευτική. Ειδικότερα, για το Νομό Ηλείας, η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Πολιτισμικής Διαχείρισης, με δύο τμήματα στον Πύργο και ένα στην Αμαλιάδα, όλα υπαγόμενα στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, προσπαθεί να ενοποιήσει χώρους, γνωστικό αντικείμενο και πανεπιστήμια. Με δεδομένο το ότι ο παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και της Ήλιδας κι ο πολιτισμός αποτελούν συγκριτικά  πλεονεκτήματα για την Ηλεία, είναι μια τομή που μπορεί να μας πάει μπροστά ,προκειμένου η εκπαίδευση να έχει  ενιαίες επιστημονικές κατευθύνσεις και λειτουργίες σε περιφερειακό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το ΤΕΙ Αμαλιάδας, όπως είπε και ο Υπουργός, οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να το κρατήσουν. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές πρέπει νασυζητήσουμε με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τη τοπική  κοινωνία, προκειμένου για το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων της Αμαλιάδας, να βρεθεί η βέλτιστη λύση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, αλλά και τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και προοπτικές.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot