FOLLOW US: facebook twitter

Γεωργιόπουλος: Θα είμαστε… ανήσυχοι!

Ημερομηνία: 22-06-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1875″ img_size=”full”][vc_column_text]Καθησυχαστικό το υπουργείο για τα δημοσιεύματα-«Τυπική διαδικασία» λένε – Φόβοι πως η κατάτμηση του έργου προκαλεί προβλήματα

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία μελετάται από το υπουργείο Υποδομών ο περιορισμός του έργου της νέας Πατρών – Πύργου ή ακόμα και η απλή συντήρηση της υπάρχουσας οδού, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του χθες, τόνισε πως οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή στο συμβατικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη με το υπουργείο. Παράλληλα επισήμανε πως έλαβαν διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν τυπικές διαδικασίες και σενάρια απαραίτητα για να προχωρήσει ο φάκελος…

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Περιφερειάρχης έχουν εκφράσει με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους για τον τρόπο δημοπράτησης του έργου αλλά και την πολιτική τους διεκδίκηση. «Αν το έργο είχε ξεκινήσει με μία δημοπράτηση, τώρα θα ήμασταν σε φάση υλοποίησης, ενδεχομένως και κοντά στο τέλος του. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Έχουμε εκφράσει στο σύνολο του πολιτικού κόσμου τη διαφωνία μας και  την ανησυχία μας και έχουμε ζητήσει την αρωγή όλων γιατί είναι εθνική υπόθεση.

Θα είμαστε… ανήσυχοι!

Ο φάκελος, άτυπα ή τυπικά, έχει κατατεθεί ή έχει γίνει γνωστό στις Βρυξέλλες τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το έργο. Οι τεχνικοί σύμβουλοι της Jasper έχουν ζητήσει πληρότητα του φακέλου μεγαλύτερη από ότι είναι αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι λογικό, γιατί είναι μεγάλο έργο, με πολύ μεγάλη χρηματοδότηση και καλύπτει πάνω από το μισό των εθνικών πόρων για την προσπελασιμότητα. Άρα ο έλεγχος από πλευράς ΕΕ θα είναι πολύ πιο αυστηρός, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν ενταχθεί έργα τα οποία προφανώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Επικοινωνήσαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και πήραμε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για τυπικά σενάρια που οφείλουν να συμπληρώσουν στον φάκελο. Επειδή όμως ακόμα απέχουμε πολύ από το να πάρουμε την τελική έγκριση για τη χρηματοδότηση, θα είμαστε ανήσυχοι και θα εκφράζουμε την πίεσή μας και μετά να δούμε τον Γολγοθά της συμβασιοποίησης του έργου για κάθε μία από τις συμβάσεις και να δούμε το έργο να ξεκινά».

Ο κ. Γεωργιόπουλος ξεκαθάρισε πως η κατάτμηση του έργου σε οκτώ εργολαβίες προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, ενώ απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση αν είναι δυνατό να παραβλέψει το υπουργείο τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί έως τώρα – στο πλαίσιο του έργου της Ολυμπίας Οδού στην Ηλεία – και να αποφασίσει μικρότερο έργο ή απλά συντήρηση του υπάρχοντος δρόμου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «… κανένα άλλο σενάριο υλοποίησης του έργου όχι απλά δεν είναι ανεκτό, αλλά σημαίνει ρήξη για μας. Δεν είναι μόνο οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που πήραμε από τη πολιτική ηγεσία, με την οποία οφείλω να αναγνωρίσω ότι σε άλλα θέματα έχουμε πολύ καλή συνεργασία, αλλά και αυτά που θέσατε, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι σενάρια που πρέπει να μπουν για την  a contrario απόδειξη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και μας απαλύνουν την ανησυχία».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας σχολίασε πως η ΕΕ έχει δει να κατασκευάζονται στην Ελλάδα έργα όπως το «Λεύκτρο – Σπάρτη» που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θέτει, ενώ σε κίνηση είναι δρόμος μεγαλύτερος και από τον «Μορέα». Όμως το «Πάτρα – Πύργος» δεν είναι σε καμία περίπτωσή τέτοιο έργο, αλλά πολύ μεγαλύτερο. «Είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην Αρχ. Ολυμπία. Άρα από πλευράς σκοπιμότητας, μπορεί να στηρίξει την αναγκαιότητα χρηματοδότησης ενός τόσο μεγάλου έργου. Δεν νομίζω ότι σύμπασα η Ευρώπη έχει να επιδείξει προορισμό μέσω ενός οδικού δικτύου τέτοιον σαν την αρχαία Ολυμπία. Ποια χώρα έχει Ολυμπία ή έστω μισή Ολυμπία σαν brand name και δεν έχει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο να την οδηγεί εκεί; Αν προσθέσουμε και τον κάμπο της Ηλείας με τα προϊόντα του, το λιμάνι της Κυλλήνης και το πλήθος ανθρώπων που διακινούνται για τα νησιά του νοτίου Ιονίου, όλα αυτά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σκοπιμότητας ενός τέτοιου έργου;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot