FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Πετρούτσος: Ο κίνδυνος πυρκαγιάς δεν πέρασε . . .

Ημερομηνία: 04-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Πολλά τα προβλήματα στη φετινή αντιπυρική περίοδο

Μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιάννης Πετρούτσος, επισημαίνει σε δηλώσεις του πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Μιλώντας χθες στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, τόνισε πως όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς η παρατεταμένη καλοκαιρία, οι γενικές συνθήκες και η ξηρασία, έχουν ευνοήσει κατά πολύ το ξέσπασμα πυρκαγιών. Από την άλλη ήταν κατηγορηματικός πως το 90% των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ηλεία έως τώρα στην αντιπυρική περίοδο είναι εμπρησμοί εκ προθέσεως.

 

Δεν έχει λήξει η αντιπυρική

Ο κ. Πετρούτσος επανέλαβε πως η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μάη και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών. Η μοναδική διαδικασία καύσης στην ύπαιθρο που επιτρέπεται αυτή την περίοδο υπό όρους. «Μόνο την περασμένη Δευτέρα είχαμε 6-7 περιστατικά πυρκαγιών, ενώ έως τα τέλη Αυγούστου ο αριθμός των πυρκαγιών είχε ξεπεράσει τις 400. Εκτιμώ πως έχουν φτάσει ήδη τις 450 σήμερα. Ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ μεγάλος, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, στον στατιστικό έλεγχο που έκαναν, οι φωτιές δεν ήταν τόσες πολλές. Φέτος δεν ξέρω τι έφταιξε, η παρατεταμένη ξηρασία, υπήρχαν άλλοι λόγοι και αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι το 85-90% των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί από πρόθεση και όχι από αμέλεια. Έχουμε πολλές φωτιές που κινδύνευσαν και χωριά αλλά και περιουσίες συμπολιτών μας» σχολίασε ο κ. Πετρούτσος.

 

Δύσκολες οι συνθήκες

Στην Ηλεία σημαντικές βροχοπτώσεις έχουμε να δούμε από τον περασμένο Φεβρουάριο και δύσκολα το επόμενο διάστημα θα δούμε κάτι εξαιρετικό στον ορίζοντα που θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. «Φέτος είχαμε ισχυρούς ανέμους, ξηρασία, χαμηλή υγρασία και οι πυρκαγιές λάμβαναν γρήγορα διαστάσεις. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν οι κηλιδώσεις, όπως στις πυρκαγιές της Αλφειούσας και του Κρυονερίου. Μας δημιούργησαν πρόβλημα στο να προλάβουμε τη πυρκαγιά και να την ελέγξουμε. Όταν πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ και στα 100 μέτρα η φωτιά κάνει κηλίδωση, τότε απαιτείται χρόνος για να την προλάβεις. Ανάλογα με τις συνθήκες κάποιες τις προλάβαμε και κάποιες άλλες όχι.

Κόπωση του προσωπικού – βλάβες στα μέσα

Οι συνεχείς φωτιές πολλές φορές με πολλαπλά περιστατικά στο ίδιο 24ωρο, ώθησαν στα όρια τους, τους πυροσβέστες. Δεν είναι λίγες οι φορές που κλήθηκαν πληρώματα από την Ηλεία, να συνδράμουν και σε άλλες περιοχές όπως η Ζάκυνθος. Η κόπωση του προσωπικού είναι μεγάλη αυτή την αντιπυρική περίοδο, αλλά και τα προβλήματα στα οχήματα επίσης αρκετά. «Έχει μειωθεί ο στόλος μας καθώς δεν γίνεται επισκευή των οχημάτων και περιμένουμε να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί για να αρχίσουμε να επισκευάζουμε τα οχήματα μας. Στην Ηλεία εκτός είναι περίπου 10 οχήματα σε όλες τις υπηρεσίες» επισήμανε ο κ. Πετρούτσος.

 

Δικογραφίες για τους εμπρησμούς

Και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, έκανε «υπερωρίες» καθώς κλήθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις να αναζητήσει το δράστη ή τους δράστες των εμπρησμών. Οι περιπτώσεις στα Αστερέικα Αμαλιάδας και την Αρήνη ήταν οι πιο χτυπητές, έχοντας απαγγελθεί κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. «Οι υπόλοιπες είναι σε εξέλιξη, συλλέγονται στοιχεία, θα υποβληθούν στον εισαγγελέα και από κει και πέρα ο ίδιος θα κρίνει εάν ασκήσει ποινική δίωξη ή θα οδηγηθεί ο φάκελος στο αρχείο.

 

Καλή η συνεργασία με τα εναέρια μέσα

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Πύργου και του νομού, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με τα εναέρια μέσα, ενώ επισήμανε πως δεν μπορεί να πει πως υπήρχε έλλειψη. «Ναι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καθυστέρησαν να έρθουν λόγω των πολλών συμβάντων που υπήρχαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, ο στόλος των εναέριων ήταν μικρότερος από πέρσι, συνεπώς το Συντονιστικό που συντονίζει τα αεροσκάφη, τα έστελνε εκεί που υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος και δευτερεύοντος σε άλλες περιπτώσεις. Στην Ηλεία δεν ένοιωσα να μου λείπουν τα εναέρια» σχολίασε ο κ. Πετρούτσος.

 

Ανέτοιμοι για τις φωτιές

Τέλος επισήμανε πως οι περισσότερες περιοχές ήταν ακαθάριστες και αν είχαν καθαρίσει όλοι τις εκτάσεις τους, ο κίνδυνος θα ήταν μειωμένος. «Η Ηλεία είναι μία περιοχή με ιδιαίτερη μορφολογία και θα πρέπει να γίνει από την αρχή σχεδιασμός. Να δούμε που είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία, οι επικίνδυνες ζώνες, να κάνουμε παρεμβάσεις στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και όχι στο τέλος αυτής.

Αγροτικό δίκτυο και δασικοί δρόμοι δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Υπήρχαν συγκεκριμένοι δρόμοι που είχαν καθαριστεί, αλλά το σύνολο είχε μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό έπαιξε ρόλο. Για παράδειγμα η εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι ξέφυγε από ένα δρόμο όπου δεν μπορούσε να μπει το πυροσβεστικό πέρασε το δρόμο η πυρκαγιά και εξελίχτηκε σε αυτό που είχαμε» καυτηρίασε ο κ. Πετρούτσος, δείχνοντας μια από τις πλευρές της φετινής αντιπυρικής περιόδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia