FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Καλλιμώρος: «Να ενταχθεί η Ηλεία στο πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού»

Ημερομηνία: 08-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”656″ img_size=”full”][vc_column_text]Επιστολή Γ. Καλλιμώρου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο νομό

Να ενταχθεί ο Νομός Ηλείας στο πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού που είναι μια δραστηριότητα επιστημονικά  αναγνωρισμένη, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στις αγροτικές καλλιέργειες από φυσικές καταστροφές, χαλάζια, πλημμύρες, καύσωνα κλπ, ζητά με έγγραφό του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος.

Στο έγγραφό του τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων επηρεάζουν την τοπική αγροτική οικονομία του νομού μας αρνητικά και οι τελευταίοι χειμώνες στην Ηλεία απέδειξαν ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον πραγματικότητα.

«Για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας η αύξηση θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίστοιχη μέση των τελευταίων είκοσι ετών, είχε σαν αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές του Νομού, να παρατηρείται μία εξαιρετικά πρόωρη ανθοφορία σε πολλές δυναμικές καλλιέργειες, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη δεδομένου ότι ένας συνήθης εαρινός παγετός εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου, είναι σε θέση να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες αυτές. Επίσης το φαινόμενο της φετινής ανομβρίας (μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων) έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα σε πολλές γεωργικές περιοχές του Νομού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα οποία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται να ενταθούν. Η ξηρασία παρά το ότι προς το παρόν τουλάχιστον, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, εν τούτοις είναι πολύ πιθανό ο ΕΛΓΑ να κληθεί να καταβάλει για άλλες έμμεσες συνέπειές της, εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά ποσά αποζημιώσεων».

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Καλλιμώρος τονίζει ότι «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ενεργητικά πια και ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ο σχεδιασμός ώστε να ενταχθεί ο Νομός Ηλείας και κατ’ επέκταση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού.

Το πρόγραμμα τροποποίησης καιρού, είναι, μία δραστηριότητα επιστημονικά αναγνωρισμένη και ιδιαίτερα επίκαιρη στην παρούσα χρονική περίοδο. Το πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού με εναέρια μέσα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και αποδεκτό.»

Ποιες είναι οι απαιτούμενες ενέργειες

Στη συνέχεια αναφέρεται στις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση:

  1. Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να απευθυνθεί σε φορείς του κράτους που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των τελευταίων να συμμετάσχουν σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης βροχής στο Νομό μας.
  2. Ανάθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον ΕΛΓΑ, της μελέτης και μετέπειτα εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρασίας καθώς και του προγράμματος καταστολής χαλαζιού με εναέρια μέσα μειώνοντας σημαντικά τις καταστροφές στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.
  3. Εφαρμογή στο Νομό και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενός οργανωμένου ερευνητικού – επιχειρησιακού προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι πρώτες επιπτώσεις της ξηρασίας.

Η μεθοδολογία σποράς των νεφών που ο ΕΛ.Γ.Α. θα ακολουθήσει θα στηρίζεται στην εισαγωγή μικρών ποσοτήτων τεχνητών πυρήνων συμπύκνωσης, μέσα σε νέφη που περιέχουν ικανές ποσότητες υπέρψυχρου νερού. Η επιλογή του είδους των νεφών, που θεωρούνται καταλληλότερα για σπορά, εξαρτάται από τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών νεφών στην περιοχή εφαρμογής ενός προγράμματος (στρατόμορφα ή σωρειτόμορφα), σε συνδυασμό με το χρόνο εφαρμογής του. Οι συνήθεις πλέον ενδεδειγμένοι περίοδοι εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής θεωρούνται οι φθινοπωρινοί (1 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου) και η εαρινή περίοδος (1 Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου).

Η υπάρχουσα υποδομή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, θα αποτελέσει όχι μόνο τη βάση αλλά και τον καταλύτη στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για το Νομό και τη Περιφέρεια μας.»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η-Ο τονίζει ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε σύμμαχο τον καιρό με το πρόγραμμα αντιμετώπισης του καιρού και ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν θέλει κωλυσιεργία γι αυτό και ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού έτσι ώστε η Ηλεία να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia