Βιωματική μάθηση με πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές: Ημερίδα παρουσίασης των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΠΕ Κρεστένων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42438″ img_size=”full”][vc_column_text]
Συνδιοργανώθηκε από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης της Ηλείας και το ΚΠΕ στο συνεδριακό
Λίμνη Καϊάφα, δάσος Στροφυλιάς, ποταμός Αλφειός, χωριό Λαδικό, τοπικά προϊόντα και πολλά άλλα, είναι μερικά από τα πεδία των προγραμμάτων περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που συντονίζει το ΚΠΕ Κρεστένων και παρουσιάστηκαν χθες σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Νομού με στόχο την υποστήριξή τους στην υλοποίηση και τη συμμετοχή τους στα Προγράμματα και στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Η ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα επιμόρφωσης, συνδιοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού –δια τον Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων κ.κ. Ευγενία Ηλιοπούλου και Τίτα Τερζή- και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.
Στην διάρκεια της ημερίδας, πέρα από την παρουσίαση των προγραμμάτων έγινε ενημέρωση και για το Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές εφαρμογής προγραμμάτων σχολείων από τα προηγούμενα σχολικά έτη.
«Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρουσιάσουμε στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούμε στο ΚΠΕ, πως μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά και ποια είναι η διαδικασία» τόνισε ο Πέτρος Γαβράς, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων είναι μεγάλο.
«Γιατί τα προγράμματα αυτά στηρίζονται σε αυτό που λέμε βιωματική μάθηση, όπου το παιδί αυτενεργεί, συμμετέχει το ίδιο και με αυτό τον τρόπο μαθαίνει καλύτερα. Δεν παίρνει απλώς πληροφορίες, αναπτύσσει δεξιότητες, καλλιεργεί αξίες και αυτό θα το βοηθήσουν αργότερα και στην προσωπική του ζωή».
«Τα προγράμματα στηρίζονται στη βιωματική μάθηση, όπου το παιδί αυτενεργεί, συμμετέχει το ίδιο και με αυτό τον τρόπο μαθαίνει καλύτερα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβράς.
Ο κ. Γαβράς, τόνισε ιδιαίτερα ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση σα διαδικασία είναι πολύ καινοτόμα σε σύγκριση και με τα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών της Ευρώπης κάτι που το καταδεικνύουν τα πολύ καλά σχόλια εκπαιδευτικών που φιλοξενούν από άλλες χώρες και που βλέπουν τον τρόπο που υλοποιείται το πρόγραμμα μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση γιατί στο εξωτερικό όλα αυτά γίνονται από εθελοντικές οργανώσεις.
«Τα προγράμματα βοηθούν το παιδί να προσεγγίσει το περιβάλλον και πραγματικά το στρέφουν με μεγάλη αγάπη και μεγάλη ευαισθητοποίηση στα σημερινά προβλήματα που υπάρχουν» τόνισε η κ. Ηλιοπούλου.
Στη πολύ σημαντική ευκαιρία για βιωματική μάθηση που προσφέρει το ΚΠΕ Κρεστένων στα παιδιά, αναφέρθηκε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π/Θμιας Ηλείας Ευγενία Ηλιοπούλου. «Έχουμε την ευκαιρία να έχουμε πολύ κοντά μας ένα από τα 52 κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υπάρχουν στην Ελλάδα και αυτό δίνει την ευκαιρία στα παιδιά για βιωματική μάθηση και επισκέψεις σε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οικολογικού της περιοχής μας. Και με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά στην υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
Ειδικά τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν μεγάλη απήχηση στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, βοηθούν το παιδί να προσεγγίσει το περιβάλλον και πραγματικά το στρέφουν με μεγάλη αγάπη και μεγάλη ευαισθητοποίηση στα σημερινά προβλήματα που υπάρχουν αλλά και στις λύσεις που θα δοθούν μόνον μέσα από την ευαισθητοποίηση και με κανένα άλλο τρόπο». Στην ημερίδα, παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]