FOLLOW US: facebook twitter

Βασικά σημεία της ομιλίας Χαρίτση στο αναπτυξιακό συνέδριο Δ. Ελλάδας

Ημερομηνία: 05-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51505″ img_size=”full”][vc_column_text]

Α. Η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης

H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα

  • Το 2017 το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια.
  •  Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ κατέγραψε τον Δεκέμβριο, την υψηλότερη τιμή (101 μονάδες) εδώ και τρία χρόνια.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,4% το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος.
  • Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 13,3% το δωδεκάμηνο Νοέμβρης 2016 – Νοέμβρης 2017.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας αγγίζοντας τα 10 δισ. ευρώ το 2017.
  • Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 4 δις. ευρώ το 2017 – ρεκόρ δεκαπενταετίας.
  • Ο τουρισμός το 2017 έσπασε νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.
  • Η χώρα πραγματοποίησε την πρώτη της επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και αυτή τη στιγμή τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Όπως καταγράφει το Reuters, οι αποδόσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν (το διετές έπεσε στο 1,21%, το πενταετές στο 2,73% και το δεκαετές στο 3,79%).
  • Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 20,7%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν και το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.

Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων – δημόσιων και ιδιωτικών.

Β. Χρηματοδότηση

Κινηθήκαμε άμεσα για τη διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

  • Η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων η οποία έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια».
  • Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις άνω του 1,7 δισ. ευρώ οι οποίες κινητοποιούν επενδύσεις που ξεπερνάνε τα 5,7 δισ. ευρώ.
  • Επιπλέον, οι συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων έφεραν στην ελληνική στην οικονομία άλλα 2,5 δισ. ευρώ το 2017. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ το 2017! Συνολικά περισσότερα από 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην οικονομία από το ΠΔΕ και τη συνεργασία με την ΕΤΕπ τη χρονιά που μας πέρασε.
  • Στην ίδια κατεύθυνση, έχουμε ήδη δρομολογήσει με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας.
  • Προχωράμε τέλος, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα.
  • Συστήσαμε επιπλέον, μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσα από αυτά τα οποία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

 

Γ. Αναπτυξιακός σχεδιασμός – νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ.

Η στρατηγική μας στηρίζεται σε 3  πυλώνες:

  1. Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.
  2. Αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
  3. Ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

 

Δ) Θεσμικές παρεμβάσεις

Νόμος πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης

Με Νόμο – Πλαίσιο (4442/2016) απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Άμεση αδειοδότηση με μία απλή γνωστοποίηση – ουσιαστικοί έλεγχοι στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.

Επιπλέον, λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Από τον Ιούνιο του 2017 περισσότερες από 26.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το νέο σύστημα.

Νέο πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας της αγοράς

Συμπληρώσαμε τον νόμο για την αδειοδότηση εισάγοντας πρόσφατα ένα νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς.

Επιπλέον:

Διαμορφώνουμε νέους θεσμούς που ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τις χρήσεις γης: δασικοί χάρτες – κτηματολόγιο.

Στηρίζουμε έμπρακτά το τραπεζικό σύστημα ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια .

Επιχειρηματικά Πάρκα

Ακόμη, φέραμε μία σειρά από ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων που συγκεντρώνουν και εξορθολογίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα. Παρότι διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στη βιομηχανία και τον τουρισμό, αφέθηκε επί δεκαετίες στην τύχη της χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Χρηματοδοτούμε μία σειρά παρεμβάσεις στην Περιφέρεια στις υποδομές, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το 2017  χρηματοδοτήσαμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 37 εκ € από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ τετραπλασιάζοντας τους πόρους που είχαν δοθεί το 2014 (8 εκ €) ενώ επιπλέον το 2017 εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 37 εκατ. ευρώ.

Έργα για παράδειγμα όπως η μετατροπή του Αυτόνομου Σταφιδοπαραγωγικού Οργανισμού σε σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο εδώ στον δήμο της Πάτρας με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ περίπου.

Η αναβάθμιση της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών με 2 εκατ. ευρώ περίπου και πολλά άλλα.

Δύο επίσης πολύ σημαντικά έργα τη χρηματοδότηση των οποίων διασφαλίσαμε αυτές τις μέρες και τα ανακοινώνω από αυτό εδώ το βήμα. Αναφέρομαι στην ανέγερση νέου διοικητηρίου της Περιφέρειας με 20 εκατ. ευρώ και την ανακαίνιση και αξιοποίηση της ιστορικής χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Μεταφορές

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επέκταση και αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Περιφέρειας, καθώς και του λιμένα της Πάτρας. Συγκεκριμένα:

  • Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος με 336 εκατ. ευρώ.
  • Η ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη με 69 εκατ. ευρώ.
  • Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή στο Διακοπτό – Ροδοδάφνη με 62 εκατ. ευρώ.
  • Η σιδηροδρομική υποδομή στο Τμήμα Ψαθόπυργος -Πατρα (Μποζαϊτικα) με 143 εκατ. ευρώ (CEF).
  • Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Ροδοδάφνη– Ψαθόπυργος» με 358 εκατ. ευρώ (CEF).
  • Η δεύτερη φάση του «Νέου Λιμένα Πατρών» με 18 εκατ. ευρώ που βρίσκεται μάλιστα στο στάδιο της παράδοσης.
  • Έπεται σύντομα η χρηματοδότηση της τελικής φάσης της οδικής σύνδεσης Ακτίου-Βόνιτσας με την Ιόνια Οδό, με περίπου 132 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας διαθέτουμε επιπλέον κονδύλι 52 εκατ. ευρώ από ειδικό πρόγραμμα για όλη τη χώρα, που έχουμε φτιάξει για αυτόν το σκοπό συνεργασία με την ΕΤΕπ και την Εγνατία Οδό.

Απόβλητα – Απορρίμματα

Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μια σειρά από έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 42 εκατ. ευρώ (στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, το Νεοχώρι, το Μενίδι κλπ). Έχουμε επίσης διασφαλίσει άλλα 25 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των λυμάτων στον Δήμο Πάτρας. Επιπλέον έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

 Τουρισμός – πολιτισμός

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, εγκρίθηκαν 5 εκατ. € από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής Λίμνης Καϊάφα, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο στην περιοχή με αναβαθμισμένες υποδομές.

Επιπλέον, εκτός της σταθερής επιχορήγησης που διασφαλίζουμε, ενισχύουμε τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με 8 εκατ. ευρώ επιπλέον για υποδομές από εθνικούς πόρους.

Τέλος χρηματοδοτούμε την ανακαίνιση του Ξενία της Ναυπάκτου με 2,6 εκατ. ευρώ.

Τεχνική υποστήριξη

Πέρα από το κομμάτι της χρηματοδότησης, πολύ σημαντική είναι και η τεχνική, θεσμική θωράκιση των ΟΤΑ έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να ωριμάζουν έργα, να καταθέτουν τις προτάσεις τους κι αυτές να χρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα. Δεν έχουν όλοι οι Δήμοι τις ίδιες δυνατότητες, αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως οι Δήμοι της Περιφέρειας, κυρίως οι μικροί ορεινοί, οι νησιωτικοί Δήμοι, δεν έχουν ούτε το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό ούτε την τεχνική γνώση για να ωριμάσουν και να υλοποιήσουν πολύ σημαντικά έργα.

Γι’ αυτό το λόγο το Μάιο του 2016 υπογράψαμε μια Υπουργική Απόφαση η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν φορείς του Υπουργείου μας όπως είναι η ΜΟΔ αλλά και φορείς όπως είναι η ΕΕΤΑΑ στην οποία συμμετέχει και η Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την παροχή αυτής της υποστήριξης προς τους Δήμους, στη διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης σημαντικών έργων.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Επειδή οι ελλείψεις και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1,3 δις. ευρώ το 2017 . Το 2019 θα ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ

Επιπλέον, δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση των τοπικών κοινωνιών, ιδίως των Δήμων που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο ξεκινάει την λειτουργία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις αρχές του 2018.  Το Ταμείο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και θα παρέχει χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα είναι αυτό που ανακοινώσαμε πριν μερικές βδομάδες από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο διαχειριζόμαστε εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας.

Μέσω αυτού του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, αλλά με έμφαση κυρίως τους Δήμους, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα φτάσει στα 2 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας.  Έργα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα δανεισμού, δεν επιβαρύνονται καθόλου οι Δήμοι. Θα μπορέσουν δηλαδή οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς αυτό θα καλυφθεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot