Από τη Γη της ύφεσης, στη Σελήνη της ανάπτυξης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53530″ img_size=”full”][vc_column_text]Είχα πολλά χρόνια να επισκεφθώ εμπορική έκθεση και πόσο μάλλον διεθνή. Αλλά κάτι η παρέα που επέμενε να μας πάει και να μας γυρίσει, και κάτι τα ξεθωριασμένα ένσημα ενός παρελθόντος που μοιάζει πλέον πολύ μακρινό, αναγκάστηκα να ενδώσω. Εξάλλου, ήταν ευκαιρία να δω με τα μάτια μου τις τεχνικές και εμπορικές που δουλεύουν τα θερμοϋδραυλικά και τον κλιματισμό, ένας κλάδος ο οποίος κάποτε υπήρξε από τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε κάλλιστα να ξαναγίνει. Θα ήταν σίγουρα ευχής έργον, γιατί κακά τα ψέματα, όσα ανοίγματα κι αν κάνει το δημόσιο, τον πλούτο τον παράγει ο ιδιωτικός τομέας. Το κράτος οφείλει καταρχήν να φροντίζει για τις «χοντρές» υποδομές (π.χ. ενεργειακά και μεταφορικά δίκτυα) και βεβαίως να μην κάνει ανυπόφορη την ζωή του σοβαρού επιχειρηματία. Μέχρι και η Αριστερά το κατάλαβε αυτό και προσπαθεί τώρα με δεμένα τα χέρια, να κάνει την δουλειά η οποία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.
Εισερχόμενος στην έκθεση, δεν σας κρύβω ότι ήμουν προετοιμασμένος για το χειρότερο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι την περίοδο της βαθιάς ύφεσης έβαλαν λουκέτο πολλές και σημαντικές επιχειρήσεις, ενώ αρκετές είχαν κατεβάσει ρολά ακόμα και πριν το μεγάλο μπαμ, όπως για παράδειγμα τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ή ο θρυλικός ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ. Έτσι, περίμενα να δω κατά κύριο λόγο ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως οι ιταλικές, οι οποίες κατέχουν αξιοσημείωτο μερίδιο στη χώρα μας. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι το κενό που άφησαν πίσω τους όσοι αποχώρησαν από την αγορά, έχει καλυφθεί μεταξύ άλλων και από ελληνικές εταιρείες, μικρότερου μεγέθους, που όμως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους ανταγωνιστές τους, εφόσον το προϊόν τους είναι κατά κανόνα φθηνότερο, χωρίς να υπολείπεται σε ποιότητα κατασκευής. Επιχειρήσεις ευέλικτες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις «αντιγράφουν» σχετικά εύκολα την τεχνολογία αιχμής των «έξω», χωρίς να διστάζουν μάλιστα να προβούν και σε τροποποιήσεις-καινοτομίες.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία, φυσικό αέριο-υγραέριο, κλιματισμός, οικονομική θέρμανση, εξαερισμός, ηλιακή ενέργεια. Νέες ελληνικές εταιρείες, που μαζί με τις λιγοστές οι οποίες άντεξαν την ύφεση, διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στον κλάδο, πραγματοποιώντας μικρά αλλά σταθερά βήματα. Σε κάνει να σκέφτεσαι πού θα είχαν φτάσει αν δεν τους φρέναρε η υπερφορολόγηση, η ανύπαρκτη δανειοδότηση ή οι παραδοσιακές θεσμικές αγκυλώσεις… Μάλλον στη Σελήνη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]