FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το μέλλον της Ευρώπης, στα «χέρια» των νέων!

Ημερομηνία: 05-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Επάξια εκπροσώπηση της Ελλάδας από τις μαθήτριες του 2ου Λυκείου Πύργου στις Βρυξέλλες στο πρόγραμμα της ΕΟΚΕ «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή»

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση της ελληνικής ομάδας για την εξάλειψη του εθνικισμού που έλαβε τη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία

Με τις βαλίτσες τους γεμάτες εμπειρίες, πρωτόγνωρα συναισθήματα και υπέροχες εικόνες, επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο πρόγραμμα «Your Europe, Your Say!»- «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή»,  οι μαθήτριες του 2ου Λυκείου Πύργου που είχαν την τύχη και τη χαρά να κληρωθούν και να συμμετέχουν στην  ετήσια εκδήλωση για τη νεολαία της Ευρώπης που διοργανώθηκε για 8η συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΕΟΚΕ (συμβουλευτικό όργανο της Ε.Ε.). Μαζί τους, η καθηγήτρια τους Κωνσταντίνα Καρασούλα, Οικονομολόγος αλλά και η δημοσιογράφος της «Πρωινής» Κική Κολοβέρου που κάλυψε δημοσιογραφικά  την μοναδική αυτή διοργάνωση και την ελληνική αποστολή.

Μάλιστα, σε σύνολο 99 μαθητών από τα 28 κράτη μέλη και τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) η πρόταση που κατέθεσε προς ψηφοφορία, στην ολομέλεια των μαθητών για το μέλλον της Ευρώπης, η ελληνική ομάδα και οι μαθήτριες του 2ου Λυκείου Πύργου, Ξανθή Ασημακοπούλου, Λαμπρινή Καστανά και Μαρία Τσάση μαζί με συνομηλίκους τους από την Κύπρο και άλλες χώρες της Ε.Ε., από τις συνολικά δέκα που συζητήθηκαν, κέρδισε τη δεύτερη θέση! Το θέμα που διαπραγματεύτηκαν και κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν η εξάλειψη του εθνικισμού. Οι τρείς πρώτες προτάσεις που ψηφίστηκαν, θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επεξεργαστούν στα σενάρια για μέλλον της Ευρώπης ώστε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.. Η πρώτη πρόταση, ζητά καλύτερο έλεγχο και διαχείριση των τροφίμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και η 3η την καλύτερη γνώση της Ε.Ε. μέσω της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ημέρας για τα σχολεία. Οι μαθητές, συζήτησαν ακόμα τα πιο πρόσφατα καυτά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας των νέων, την ένταξη των μεταναστών, τις ανισότητες των φύλων, το περιβάλλον, την οικονομική ανάκαμψη, την τρομοκρατία και την ασφάλεια.

«Η Ευρώπη, σας χρειάζεται»

Το τριήμερο ταξίδι τους, στις Βρυξέλλες, εκεί που «χτυπά» η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνονται οι κορυφαίες αποφάσεις για τα κράτη- μέλη, όλες οι αποστολές, είχαν ένα «φουλ» πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο κτίριο της ΕΟΚΕ, όπου αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης.

«Είστε το παρόν και το μέλλον μας, και η Ευρώπη σας χρειάζεται» είπε, καλωσορίζοντας τους νέους, ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ Gonçalo Lobo Xavier, ενθαρρύνοντας τους, να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να σμίξουν με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, να εφαρμόσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να μάθουν ο ένας για τον άλλο και να κάνουν νέους φίλους, που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή και τις αντιλήψεις τους, σχετικά με αυτό το θαυμάσιο έργο που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δικό σας καθήκον να παραμείνει η Ευρώπη ήπειρος ευημερίας και ειρήνης»

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Γιώργος Ντάσης– συνέντευξη του οποίου θα φιλοξενήσει η ΠΡΩΙΝΗ σε επόμενο φύλλο της- επισήμανε ότι η οικονομική κρίση, – που προήλθε από τις ΗΠΑ και όχι την Ευρώπη-  έχει αμαυρώσει την εικόνα του έργου της Ε.Ε. «Η Ευρώπη έχει χάσει τη λάμψη της. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι άνθρωποι μερικές φορές έχουν την εντύπωση, ότι αυτή η Ευρώπη ανήκει μόνο στις μεγάλες βιομηχανίες και τις τράπεζες, αλλά η Ευρώπη, ανήκει πρώτα και κύρια στους ευρωπαίους πολίτες της. Από τη δεκαετία του ’70 και μετά έχουμε βιώσει μια σταθερά αυξανόμενη ευημερία αλλά όλα αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, δεν «έπεσαν» από τον ουρανό.

Οι παλιότερες γενιές τα δημιούργησαν με μεγάλες θυσίες. Τώρα λοιπόν είναι δικό σας καθήκον να διασφαλίσετε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ήπειρος της ευημερίας και της ειρήνης όπως επίσης είναι δικό σας καθήκον να αντιδράσετε και να σταθείτε απέναντι στους λαϊκιστές που θέλουν να κατεδαφίσουν την Ευρώπη μας».

Καλωσορίζοντας τους νέους, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Jyrki Katainen αναφέρθηκε στην τελική απόφαση για το Brexit χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» τη στιγμή που ένα μέλος της κοινότητας αποχωρεί ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα «Your Europe, Your Say» ενθάρρυνε τους μαθητές να μιλήσουν για την Ευρώπη που θέλουν έχοντας κατά νου ότι η λογική πίσω από την Ε.Ε. είναι ότι τόσες πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα μόνο κράτος μέλος αλλά συνδυασμένα από τις δυνάμεις των 27 κρατών μελών.

Στην καταληκτική ομιλία της, μετά την ψήφιση των προτάσεων της νεολαίας,  η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, μέλος της ΕΟΚΕ (συνέντευξη θα φιλοξενήσει η Πρωινή σε επόμενο φύλλο) δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό να συζητούμε μαζί σας, τη νέα γενιά, και να ακούμε τις ιδέες σας. Σήμερα είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι είστε πολύ καλοί κληρονόμοι της γενιάς μου. Μπορείτε να οικοδομήσετε μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη των αξιών και της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη που θα λειτουργεί για τους ανθρώπους και όχι μόνο για τα χρήματα. Είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε την Ευρώπη που σας αξίζει».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γ. Ντάσης (στη μέση) με τον αντιπρόεδρο Gonçalo Lobo Xavier και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen.

 

 

Κωνσταντίνα Καρασούλα, Οικονομολόγος

«Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τις μαθήτριες μας Ξανθή Ασημακοπούλου, Καστανά Λαμπρινή και Τσάση Μαρία που εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα στον μαθητικό θεσμό «Your Europe Your Say 2017». Η ομάδα που συμμετείχαν οι ελληνίδες μαθήτριες μαζί με άλλους μαθητές από την ΕΕ  ξεχώρισε αφού ψηφίστηκε από όλους τους μαθητές που συμμετείχαν ως η δεύτερη καλύτερη για τις προτάσεις και τις ιδέες τους που παρουσίασε στην ολομέλεια των μαθητών για το μέλλον της Ευρώπης. Συνάμα βιώσαμε μια ξεχωριστή και συναρπαστική εμπειρία που μας δημιούργησε μεγάλη χαρά αφού μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστούμε, να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες με μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε μια σειρά από διαδοχικές δημιουργικές δραστηριότητες και σε ένα ιδανικό και ευχάριστο κλίμα».

Ξανθή Ασημακοπούλου, μαθήτρια β’ τάξης λυκείου

«Το Ευρωκοινοβούλιο  ήταν μαγευτικό και όλοι οι υπεύθυνοι του προγράμματος του Your Europe Your say  ήταν κοντά μας σε ότι χρειαζόμασταν και μας βοήθησαν να μυηθούμε στην έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υιοθετήσουμε αξίες όπως αλληλεγγύη , σεβασμό στην διαφορετικότητα, συνεργασία  και εμπιστοσύνη. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την πρόεδρο των καταναλωτών, ενεργό μέλος της ΕΟΚΕ κ. Ευαγγελία Κεκελέκη,  η οποία ήταν κοντά στην Ελληνική ομάδα και τις δύο μέρες και μας ξενάγησε στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου και στην πόλη. Ακόμα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ  κ. Γεώργιο Ντάση  o οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια και τον Αντιπρόεδρο της ΕΟΚΕ κ. Goncalo Lobo Xavier. Το πιο συναρπαστικό όμως ήταν το γεγονός ότι ήρθαμε σε επαφή με παιδιά από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και άλλες όπως Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Fyrom, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορες προκλήσεις που τίθενται για την Ευρώπη και την ΕΟΚΕ  και συνειδητοποιήσαμε ότι με την αλληλεγγύη, την ομόνοια, την αγάπη, τον σεβασμό, την συνεργασία και την εμπιστοσύνη μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την διευθύντρια του σχολείου μας κα Καββαδά και την καθηγήτριά μας κα Κων/να Καρασούλα για την μοναδική ευκαιρία που μας έδωσαν να βιώσουμε μια αξέχαστη εμπειρία ζωής».

Μαρία Τσάση, μαθήτρια β’ λυκείου

«Το ταξίδι μας στις Βρυξέλλες, ως εκπρόσωποι της Ελλάδας με τη συνοδεία της καθηγήτριας μας κ. Καρασούλα, ήταν εξαιρετικό από κάθε άποψη. Ζήσαμε αξέχαστες στιγμές στην «καρδιά» της Ευρώπης, απολαύσαμε την διαμονή μας, πήραμε μέρος και κερδίσαμε τη δεύτερη θέση στις προτάσεις για μια καλύτερη Ευρώπη με κύριο αίτημα μας την εξάλειψη του εθνικισμού, ήρθαμε σε επαφή και ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες με παιδιά από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. διατηρώντας μάλιστα επαφή και μετά την αποχώρηση μας από τις Βρυξέλλες. Κατά την παραμονή μας, δεν αφήσαμε στιγμή ανεκμετάλλευτη αφού σε κάθε ευκαιρία, καταφεύγαμε στο μετρό και καταλήγαμε σε κάποιο μέρος των Βρυξελλών. Πιστεύω ότι το ταξίδι αυτό θα μείνει αξέχαστο και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Το φαγητό σε συνδυασμό με την καλή διάθεση. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια ταξίδια, με διακρίσεις και ευχάριστες στιγμές, χωρίς όμως επιστροφή! Τέλος, να ευχαριστήσω την κ. Καρασούλα και την κ. Καββαδά για την συμμετοχή του σχολείου και την ευκαιρία που μας προσέφεραν».

Λαμπρινή Καστανά, μαθήτρια α’ τάξης

«Μπορεί να θεωρηθεί τετριμμένο αλλά η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα αυτό μου προσέφερε την δυνατότητα να έλθω σε επαφή με παιδιά από διαφορετικές χώρες και να ανταλλάξουμε απόψεις ,ιδέες και εμπειρίες, ιδίως από την δική τους πλευρά καθώς είχαν ξανασυμμετάσχει σε τέτοιου είδους προγράμματα. Ακόμη , είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί τους και να προτείνουμε λύσεις πάνω σε επίκαιρα ζητήματα όπως η άνοδος του εθνικισμού. Αν κάτι διδάχθηκα ήταν ότι αν όλοι οι νέοι άνθρωποι αφήσουμε κατά μέρος ρατσιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις και συνεργαστούμε λαμβάνοντας ενεργά μέρος στην πολιτική, τότε ο κόσμος αυτός μπορεί όντως να αλλάξει προς το καλύτερο. Όσον αφορά τώρα το τουριστικό κομμάτι, οι Βρυξέλλες είναι πραγματικά μια πανέμορφη πόλη, με υπέροχα μουσεία, πολύ πράσινο, νεοκλασικά κτίρια και ευγενέστατους ανθρώπους, πρόθυμους να σε βοηθήσουν προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό εθνοτήτων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot