FOLLOW US: facebook twitter

Ανοχύρωτη η Ηλεία από φωτιές και πλημμύρες: Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.

Ημερομηνία: 08-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44114″ img_size=”full”][vc_column_text]Με το φόβο υπερχείλισης των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού

Με το βλέμμα στραμμένο στα φράγματα Αλφειού και Πηνειού και στη θωράκιση των γύρω περιοχών για την αποφυγή έντονων πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει του χειμώνα, συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας στο μικρό συνεδριακό στη διάρκεια του οποίου εξετάστηκε ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση τους ενώ έγινε και απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου.

Παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του υπεύθυνου Π.Π. της ΠΔΕ Νίκου Γυφτάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, με την έναρξη της εισήγησης του, ξεκαθάρισε ότι ο Νομός εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτος απο φωτιές και πλημμύρες εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης των δήμων και των δασαρχείων και κατά συνέπεια της λήψης μέτρων επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή ενότητα δε χρηματοδοτείται ούτε για την αντιπυρική, ούτε για την αντιπλημμυρική περίοδο.

«Περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και οι φετινές φωτιές δείχνουν ότι η Ηλεία δεν είναι θωρακισμένη μετά τις καταστροφές του 2007. Ο κίνδυνος παραμονεύει, είναι ενεργός. Και συνθήκες όπως το 2007 θα επαναληφθούν και τα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί δεν έχουν ληφθεί. Προσπαθούμε με ελάχιστη χρηματοδότηση, μη επαρκές προσωπικό, την αυτοθυσία των πυροσβεστών, για το καλύτερο.

Με εναέρια μέσα που δεν ήταν πάντα διαθέσιμα, με βλάβες και ένα ελικόπτερο (ερρικσον) που για σκοπιμότητες δεν στάθμευε στην Ανδραβίδα αλλά στην Κρήτη. Μάλιστα το καλοκαίρι δαπανήσαμε 50.000 ευρώ για μια φωτιά και όταν ζητήσαμε χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ μας είπε ότι έχει δώσει χρήματα στους δήμους…» είπε και αναφερόμενος στο χειμώνα, τόνισε ότι προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να καθαρίσουν χείμαρρους και να βοηθήσουν ως Π.Ε. τους Δήμους όπου μπορούν.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στο αίτημα τους για τον καθαρισμό του υφιστάμενου αντιπλημμυρικού έργου στον Αλφειού ύψους 5 εκ. ευρώ το οποίο περνά τις επόμενες ημέρες από Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στην απόφαση που αναμένουν για το Φράγμα Πηνειού, μια μελέτη ύψους 3.5 εκ. ευρώ που διεκδίκησαν από κοινού με το Δήμαρχο Ήλιδας.

Μάλιστα είπε ότι θα χρειαστεί χρόνο η υλοποίηση της ωστόσο οι «επόμενοι» θα έχουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια τους. Αντίστοιχη μελέτη ετοιμάζουν και για τη θωράκιση- αξιοποίηση του Αλφειού ενώ συμφώνησαν και με τον Γ.Γ. Υποδομών Γ. Δέδε να ετοιμαστεί ένα μάστερ πλαν έργων για την Ηλεία με στοχευμένες παρεμβάσεις.

«Ελπίζω ο χειμώνας να είναι ελαφρύς, λαμβάνουμε τα μέτρα μας και κάνουμε ότι μπορούμε. Όλοι μαζί πρέπει να υποβάλλουμε αιτήματα στην κυβέρνηση… Θα είμαστε εδώ να δώσουμε τη μάχη με τις πλημμύρες όπως και με τις πυρκαγιές.

«Η επιτυχία ανήκει σε όλους»

Ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γ. Πετρούτσος επισήμανε ότι είναι τιμή του να υπηρετεί στην Ηλεία ενώ προχωρώντας σε ένα μίνι απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου τόνισε ότι από την έναρξη της σημειώθηκαν 600 πυρκαγιές (πλην των αστικών) ενώ από την αρχή της χρονιάς 800. «Το 2017 ίσως ήταν η πιο δύσκολη χρονιά μετά το 2007 ευτυχώς όμως δεν ήταν τόσο καταστροφικές.

Οι ζημιές δεν ξεπέρασαν τα 8.000 στρέμματα.  Η επιτυχία δεν είναι δική μας αλλά ανήκει σ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είχαμε προβλήματα αλλά χάρις της καλής θελήσεως ξεπεράστηκαν».

Παράλληλα, προχώρησε και σε τρεις επισημάνσεις για την επόμενη χρονιά τονίζοντας ότι 1ο πρέπει να ενδυναμώσουν την ιδέα του εθελοντισμού, 2ον να σχεδιάζουν την επόμενη αντιπυρική περίοδο με τη λήξη της προηγούμενης και 3ον η σε βάθος ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πρόληψη των πυρκαγιών δεδομένου ότι υπάρχει αύξηση των συμβάντων από αμέλεια. Όσον αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες επισήμανε ότι η Π.Υ. είναι σε ετοιμότητα και θα δώσει έμφαση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

«Ευχή τα φυσικά φαινόμενα να μην εξελιχθούν σε καταστροφές»

Την ευχή, τα φυσικά φαινόμενα να μην εξελιχθούν σε καταστροφές, έδωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στο δύσκολο καλοκαίρι που θύμισε όπως είπε, το 2007 χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις σε ανθρώπους και περιουσίες εκείνης της εποχής, αλλά και στις κινήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών.

«Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και καθαρισμοί περιαστικά των τοπικών κοινοτήτων για να μην κινδυνεύουν οικισμοί ενώ θα πρέπει να μεριμνούν σε κάθε χωριό να υπάρχουν ένας ανοιχτός και ένας κλειστός χώρος συγκέντρωσης του πληθυσμού ώστε να μην λειτουργεί ο καθένας αυθαίρετα…». Όσον αφορά τις πλημμύρες τόνισε ότι δεν έχουν χρονικό όριο και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Φόβοι πλημμύρας στην Αμαλιάδα

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές του καλοκαιριού τονίζοντας ότι με τη βοήθεια της Π.Υ. της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων απέφυγαν τα χειρότερα.

«Με 60.000 ευρώ δεν γίνεται πρόληψη, ούτε μπορούν οι δήμοι να αγοράσουν μηχανήματα, άρα πρέπει να τα ζητήσουμε από άλλους… Δεν είναι δυνατόν η χρηματοδότηση να έρχεται Ιούνιο καθώς οι δήμοι δεν προλαβαίνουν να ξεκινήσουν ούτε τις διαδικασίες καθαρισμού των δρόμων για να κινηθεί η Πυροσβεστική…

Ευχή μας είναι να υπάρχει συνεργασία. Όσον αφορά τις πλημμύρες αποτελεί εξίσου σοβαρό πρόβλημα και είναι απόρροια των πυρκαγιών. Εμείς που είχαμε τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις, τύχαμε χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ και κάναμε καθαρισμούς χειμάρρων ενώ έχουμε χρηματοδότηση και για τη Σοχιά που περνά μέσα από την πόλη.

Το πρόβλημα μας είναι μην έρθει μεγάλη πλημμύρα και δεν τη «χωρέσει» και πλημμυρίσει η πόλη. Επίσης, κινδυνεύει και η γέφυρα Γερακίου να πέσει καθώς είναι σε εργολαβία που δεν έχουμε δημοπρατήσει ακόμα» είπε και απεύθυνε έκκληση στην Π.Ε. να προχωρήσει στην οριοθέτηση του Κουρλέσα για να προγραμματίσουν έργα.

«Θα κινδυνέψει η κοιλάδα Αλφειού και η Ολυμπία»

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, απέδωσε εύσημα σε όλους τους συμμετέχοντες για τον πολύ καλό συντονισμό που υπήρξε το φετινό καλοκαίρι και ευχήθηκε το ίδιο να συμβεί και το χειμώνα.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες και να είμαστε έτοιμοι αλλά με τι λεφτά; Πήραμε ΣΑΤΑ 50.000 ευρώ για αντιπυρική προστασία, ενώ για αντιπλημμυρική τίποτα. Στερούμε από τους δημότες μας ένα καλό έργο για να είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν είναι συμπεριφορά δημοκρατικής και έννομης πολιτείας αυτή, να μας λέει ότι η Ανδρίτσαινα είναι πεδινή.

Πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά το φράγμα του Αλφειού, διότι αλλιώς θα κινδυνεύσει η κοιλάδα του Αλφειού και η Ολυμπία, και να δούμε την ασφάλεια στις γέφυρες, διότι ειδικά στο Σέκουλα χάνουμε. Ο κ. Καραγιάννης δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για την Ηλεία σχετικά με τη λειτουργία του φράγματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος  τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ο Αλφειός διότι το ποτάμι εκδικείται. «Έγινε η οριοθέτηση και η προστασία της μίας πλευράς, προς τα Καλυβάκια, αλλά από την πλευρά της Ολυμπίας δεν έχει γίνει τίποτα και θα κινδυνέψουν οι περιουσίες των ανθρώπων στη Λιναριά και στα κτήματα της Μιράκας.

Χρειάζεται άμεσα παρέμβαση για να μην πλημμυρίσουμε». Μάλιστα στο σημείο παρενέβη ο κ. Μπαλιούκος τονίζοντας ότι έχει ζητήσει να περάσει απέναντι ο εργολάβος, ώστε να «εγκλωβίζεται» ο Αλφειός με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia