FOLLOW US: facebook twitter

Αναφορά από το Συνήγορο του Πολίτη: Παράνομες οι μειώσεις επικουρικών

Ημερομηνία: 13-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”22244″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα πολλά λάθη ή «λάθη» στις επικουρικές συντάξεις κινητοποίησαν μέχρι και τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ακόμη περιμένει απαντήσεις από τους αρμοδίους. Πρόκειται ωστόσο για σφάλματα ή «σφάλματα» στους υπολογισμούς, τα οποία εκτιμάται ότι στερούν από περίπου 100.000 συνταξιούχους περί τα 2,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως (ή 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος).

Η αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη αφορά συνολικά στην καθυστέρηση στην απονομή επικουρικών συντάξεων και στην επιστροφή εισφορών λόγω μη συνεργασίας υπηρεσιών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Μάλιστα, αναγράφεται σχετικά: «Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο και από τον ΕΦΚΑ».

Ωστόσο, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί να επιστραφούν στους συνταξιούχους αναδρομικά όλες οι παράνομες παρακρατήσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και όχι μόνο αυτές που επιδιώκει να επιστρέψει η κυβέρνηση.

Οπως φαίνεται από τις παρακρατήσεις του Ν. 3986/2011 πριν από το επανυπολογισμό τον Ιούλιο 2016 και μετά, τον Οκτώβριο 2016 και από τις μεταβολές, αυτό που προκύπτει είναι ότι, ειδικά στις συντάξεις του Δημοσίου και αυτές των ΔΕΚΟ, οι παρακρατήσεις παραμένουν αμετάβλητες. Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώνεται και στα υπόλοιπα ταμεία, αλλά με πολύ μικρές έως ελάχιστες παρεκκλίσεις.

Οι παρακρατήσεις του παραπάνω Νόμου επιβλήθηκαν σε συντάξεις πάνω από το ποσό αυτό. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ ποσοστό 5%. Εως 2.000 ευρώ 10%. Εως 3.000 ευρώ 15%.

Από 3.000 ευρώ και άνω 20%. Κατά τον επανυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου των επικουρικών συντάξεων και τις μειώσεις αυτών, διαφοροποιήθηκε και το άθροισμα κύριας και επικουρικής, συνεπώς και το ποσοστό παρακράτησης.

Παρ΄όλα αυτά και πάρα το γεγονός ότι χιλιάδες συντάξεις άλλαξαν κλίμακα, οι παρακρατήσεις του 2012 συνεχίζουν με το ίδιο αρχικό ποσοστό.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot