FOLLOW US: facebook twitter

Αλμα 39% στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Ημερομηνία: 19-08-2024 | Συντάκτης:

Για λίγο ξαπόστασε η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκαπενταύγουστο και από σήμερα τραβά για ακόμη ψηλότερα, φτάνοντας απόψε στις 9 στο απόγειο της ακρίβειας για τον τρέχοντα μήνα, με 362,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αύξηση της μέσης τιμής κατά 39% σε σχέση με χθες.

Τα στοιχεία από το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) για τον Αύγουστο, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν τα πράσινα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου αλλά και κάποια από τα κίτρινα που διαμορφώνονται εκ των υστέρων (ex post).

Συγκεκριμένα, η μέση ΤΕΑ για σήμερα διαμορφώνεται στα 144,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 104,55 ευρώ χθες, με αύξηση 39%. Ουσιαστικά, η χονδρεμπορική τιμή επιστρέφει στο επίπεδο της 13ης Αυγούστου (145,93 ευρώ) αποσβαίνοντας τη μείωση που είχε προηγηθεί κατά 16% στις 14/8 και κατά 15% στις 15/8.

Οπως έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, η σημερινή αύξηση της μέσης ΤΕΑ κατά 39% συνδυάζεται με ενεργειακό μείγμα στο οποίο η λιγνιτική παραγωγή είναι μηδενική (0%), ενώ τις προηγούμενες μέρες το συγκεκριμένο καύσιμο συμμετείχε με κάποιο μικρό ποσοστό γύρω στο 6%. Αυτό σημαίνει ότι στις ώρες της μεγάλης αιχμής ζήτησης, δηλαδή το βράδυ που δεν αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά, η παραγωγή επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές που δίνουν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, στους παραγωγούς αυτούς έχει επιβληθεί από 1/8/24 φόρος 10 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα, ο οποίος φαίνεται πως μετακυλίεται αυτομάτως στο κόστος παραγωγής και από εκεί στην κατανάλωση. Υποτίθεται πως μέσω αυτού του φόρου χρηματοδοτούνται οι ισχνές επιδοτήσεις οι οποίες, όμως, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου, ενώ η αυξημένη χονδρεμπορική τιμή στον τρέχοντα μήνα θα επηρεάσει εκείνα του επόμενου μήνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot