Ακατάλληλο το νερό του διυλιστηρίου Πηνειού!
Αλλοιώθηκε η ποιότητα του νερού από τις αυξημένες ποσότητες μαγγανίου και σιδήρου
Σταμάτησε μέχρι νεωτέρας η υδροδότηση των περιοχών που καλύπτονται από την λίμνη Πηνειο
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή της λίμνης Πηνειού, αλλοίωσαν την ποιότητα του νερού στο διυλιστήριο σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στην εγκατάσταση και ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Τα φερτά υλικά που κατέληξαν στην λίμνη αλλοίωσαν την ποιότητα του νερού, παρουσιάζοντας αυξημένες ποσότητες μαγγανίου και σιδήρου. Οι διαχειριστές του διυλιστηρίου αντιλήφθηκαν από μια θολότητα που παρουσιάστηκε το γεγονός και έτσι σταμάτησαν την παροχή του νερού στο δικτύου. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως τα συστατικά του νερού όπως έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία μέσα από μελέτες, αλλοιώθηκαν και έτσι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διύλισης και παραγωγής πόσιμου νερού από το διυλιστήριο. Ο δήμαρχος Ήλιδας εξήγησε πως το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο όμως τον τρόπο θα υποδείξουν οι επιστήμονες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Χριστοδουλόπουλος χθες στο Λαζαράκειο, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προβλήματος από την περασμένη Παρασκευή. Υπήρξε θέμα με την ποιότητα του παραγόμενου νερού στο διυλιστήριο και διαπιστώθηκε πως υπήρξαν αυξημένες ποσότητες μαγγανίου και σιδήρου. Από το Ναύπλιο όπου βρισκόταν το Σάββατο ο κ. Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον διευθυντή της υπηρεσίας ύδρευσης για το θέμα και ζητήθηκε να σταματήσει άμεσα η λειτουργία του διυλιστηρίου, με τροφοδοσία για το δήμο Ήλιδας από τα αντλιοστάσια του δήμου. Για το θέμα ενημερώθηκαν και οι δήμαρχοι Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης για την εξέλιξη αυτή καθώς και τα μέλη του συνδέσμου ύδρευσης. «Άλλαξαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της λίμνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς γεωλόγους της Περιφέρειας, από τις έντονες βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα, από τα βουνά που βρίσκονται κατάντι τις λίμνης παρασύρθηκαν υλικά που αλλοίωσαν την ποιότητα του νερού» σχολίασε ο δήμαρχος.
Από Κακοτάρι και γεωτρήσεις η υδροδότηση
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία που διαχειρίζεται το διυλιστήριο, έγιναν επαφές και πλέον θα ενημερωθούν οι μελετητές και το πανεπιστήμιο για την αλλαγή των δεδομένων και πλέον θα δοθούν οδηγίες για την νέα διαδικασία διύλισης του νερού. Στο μεσοδιάστημα έγινε διασταύρωση των δειγμάτων νερού από το Γενικό Χημείο του Κράτους και συνεργαζόμενους χημικούς, όπου επιβεβαιώθηκαν τα αποτελέσματα.
Μέχρι να δοθούν νέες οδηγίες για την διύλιση του νερού, η υδροδότηση των περιοχών που καλύπτονται από τη λίμνη Πηνειού, θα γίνεται από το δίκτυο που λειτουργούσε προ του διυλιστηρίου (Κακοτάρι και γεωτρήσεις).
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι όπως ενημερώθηκε η μακροχρόνια κατανάλωση νερού με αυξημένες ποσότητες σιδήρου και μαγγανίου (πάνω από τις επιτρεπτά όρια) – όπως έχουν όλα τα υπόγεια ύδατα της Ηλείας – δημιουργεί προβλήματα υγείας. Δεν είναι απαγορευτικό να πιει κάποιος ένα ποτήρι νερό, αλλά η μακροχρόνια χρήση επιφέρει προβλήματα στο νευρικό σύστημα των ανθρώπων. Εξήγησε δε, πως γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που εστιάζεται στην διαφοροποίηση των συστατικών των μετάλλων στο νερό της λίμνης, όμως δεν είναι γνωστός ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση της παραγωγής του νερού και της υδροδότησης και πάλι από το διυλιστήριο Πηνειού.