FOLLOW US: facebook twitter

Αιτήσεις συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών

Ημερομηνία: 06-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”14278″ img_size=”full”][vc_column_text]Να τους επιστραφούν οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις τους διεκδικούν από τον ΕΦΚΑ ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι από το 2010 έως και το 2016 πλήρωσαν φουσκωμένη εισφορά υπέρ ασθενείας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για ποσά που ανέρχονται συνολικά σε έως και 3.000 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και αφορούν σε λανθασμένη παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ασθενείας. Η φουσκωμένη εισφορά συνέβαλε σε επιπλέον μείωση των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για έξι χρόνια τα Ταμεία υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ. Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία.

Σε καθημερινή βάση υποβάλλονται χιλιάδες αιτήσεις από συνταξιούχους στον ΕΦΚΑ για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι δεν δικαιωθούν, θα στραφούν με μηνυτήριες αναφορές κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών που κατά τον νόμο είναι υπεύθυνοι να τους επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα αναδρομικά και δεν το κάνουν μέχρι σήμερα.

Για το θέμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει, εκτός από τις αιτήσεις, και δικαστικές προσφυγές καθώς και προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο.

Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο αποστέλλει εντός των ημερών επιστολή στην υπουργό Εργασίας ‘Εφη Αχτσιόγλου, κατά παράβαση ή κακή ερμηνεία του Ν. 2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει ότι η κράτηση για τον κλάδο υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό, η κράτηση αυτή γινόταν για έξι χρόνια επί του ονομαστικού ποσού που αναφερόταν στην πράξη συνταξιοδότησης και όχι επί του ποσού που είχε διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση μειώσεων.

Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου, και όχι στο εικονικό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia