FOLLOW US: facebook twitter

ΑΔΑΕ: Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλιστεί το απόρρητο επικοινωνίας των πολιτών

Ημερομηνία: 17-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60570″ img_size=”full”][vc_column_text]Όσο προχωρούν και εξελίσσονται οι νέες τεχνολογίες, τόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών του, παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που ενημέρωσαν σε κοινή συνεδρίασή τους, τα μέλη των Επιτροπών Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, για τα πεπραγμένα του 2016. Τόνισαν, εξάλλου, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και ενίσχυσης τόσο του προσωπικού όσου και των υποδομών της Αρχής, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ζαμπίρας, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλλει η Αρχή για τη διασφάλιση του τηλεφωνικού απορρήτου των πολιτών, τονίζοντας ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, με μειωμένο προσωπικό και περιορισμένη οικονομική ενίσχυση, κάνει το καλύτερο δυνατό και υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ανέφερε, δε, ακόμα ότι «ανεξέλεγκτα βαλιτσάκια» βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών, ενώ σημείωσε ότι στα τρία νόμιμα φορητά συστήματα συνακροάσεων που διαθέτουν η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία, ίσως έπρεπε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από την ΑΔΑΕ.

«Μέσα στο πλαίσιο της καθηκόντων της και με τα μέσα που διαθέτει η ΑΔΑΕ κάνει το καλύτερο δυνατό. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θα ήταν χρήσιμος ένας ουσιαστικός διάλογος με τη Βουλή και εμείς είμαστε διατεθιμένοι να τον κάνουμε» είπε ο κ. Ζαμπίλας.

«Χωρίς μεσολάβηση παρόχου υπάρχουν τα τεχνικά μέσα στη διάθεση προσώπων, ώστε να έχουν, χωρίς συγκαταθέσεις, συνακροάσεις;» ρώτησε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και έλαβε την απάντηση: «Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, ΕΥΠ και αστυνομία να έχουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων και να μπορούν για συγκεκριμένους λόγους να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών, εφόσον υπάρχει εισαγγελική έγκριση. Εμείς κάνουμε ελέγχους για την τήρηση της άρσης του απορρήτου. Την ενεργοποίηση, όμως, για την άρση απορρήτου την κάνει ο πάροχος. Εμάς απλά μας κοινοποιούνται οι ενέργειες. Για το αν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, για παράδειγμα στην έρευνα ενός εγκλήματος, δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να υπεισέλθει. Είναι αρμοδιότητα των δικαστικών Αρχών να το ελέγξουν».

«Υπάρχει πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι δεν είναι ασφαλής. Από πλευράς τεχνολογικής ασφάλειας, υπάρχει το απόρρητο στις τηλεπικοινωνίες, ή να αποδεχτεί η κοινωνία ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι προσβάσιμη, ανοικτή, αλλά όχι ασφαλής. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι οι υπηρεσίες παροχής και σταθερής τηλεφωνίας συμμορφώνονται στο κανονιστικό πλαίσιο;» επέμεινε ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς ελέγχουμε κατά πόσο ο πάροχος τηρεί τις τεχνικές προϋποθέσεις. Απ΄ ό,τι μας δηλώθηκε, υπάρχουν τρία κρατικά βαλιτσάκια που έχουν η ΕΥΠ και η Αστυνομία. Ξέρουμε για τρία και ελέγχουμε τρία. Υπάρχουν βαλιτσάκια, όπως λέγεται, και σε ιδιώτες, αλλά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. Κάναμε προτάσεις για θέματα ελέγχου αυτών των… βαλιτσακίων, αλλά δεν έχουν ευδοκιμήσει. Είναι ανέλεγκτα αυτά» σημείωσε ο κ. Ζαμπίρας και πρόσθεσε:

«Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τους νόμους, είναι να ελέγχει στην ελληνική επικράτεια τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν και να υλοποιούν τις πολιτικές ασφάλειας των πολιτών και να ελέγχονται για τη τήρησή τους από την ΑΔΑΕ. Δεν έχει, όμως, θεσμοθετηθεί και δεν μπορεί από τον νόμο η ΑΔΑΕ να ελέγξει τα δίκτυα. Κάναμε προτάσεις, αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα».

Πηγή: amna.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot