FOLLOW US: facebook twitter

Αγωνία για τους αγνοούμενους, οδύνη για τα θύματα

Ημερομηνία: 25-07-2018 | Συντάκτης:

Μεσίστιες οι σημαίες της Κομισιόν για την Ελλάδα (11:24)

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα (11:10)

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα μέτωπα -σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής- διαμορφώνεται ως εξής:

I. Στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου.

Από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

II. Στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας λαμβάνουν μέρος 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και 1 ελικόπτερο.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές:

i. Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας.

ii. Στο Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

iii. Στο Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων.

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο καθώς και 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

79 νεκροί, δεκάδες κλήσεις για αγνοούμενους (10:53)

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, 79 είναι οι νεκροί από τις πυρκαγιές.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες αρχές.

»Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό 199», πρόσθεσε η κ. Μαλλίρη.

Στη Ραφήνα Δ. Κουτσούμπας και Στ. Θεοδωράκης (10:47)

Τον δήμαρχο Ραφήνας επισκέφθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με αντιπροσωπεία του κόμματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε σε επαγρύπνηση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και τόνισε ότι προέχει η καταγραφή των αγνοουμένων, η εξασφάλιση ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, σίτισης, στέγασης και περίθαλψης, η αποκατάσταση των υποδομών, η καταγραφή των ζημιών, καθώς και η ολική αποζημίωση των πληγέντων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού μετέβη στο Μάτι και μαζί με εθελοντές συνδράμουν τα συνεργεία καθαρισμού.

Το δημαρχείο Ραφήνας επισκέφθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. (τομεάρχης Υγείας) Βασίλης Οικονόμου και συναντήθηκε με τον δήμαρχο.

Το βασικό θέμα είναι οι αγνοούμενοι καθώς και η αποζημίωση-αποκατάσταση των πληγέντων, είπε ο δήμαρχος Ευ. Μπουρνούς και ζήτησε να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η ολοσχερής καταστροφή (10:39)

ΚΕΔΕ: Παράκληση για διακοπή συγκέντρωσης τρόφιμων, νερού και ρουχισμού (10:35)

Έπειτα από έκκληση του δημάρχου Ραφήνας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μη συγκεντρώνουν τρόφιμα, νερά και ρουχισμό καθώς υπάρχει υπερπροσφορά και είναι αδύνατη η διαχείριση του όγκου της.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, «είναι συγκινητική η προσφορά των συμπολιτών μας για τους πληγέντες και τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή τους. Τους παρακαλούμε να διακόψουν σε αυτή τη φάση τη συγκέντρωση τροφίμων, νερού και ρουχισμού. Όπως ενημερώθηκα, η προσφορά είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να διαχειριστεί».

► O αναλυτικός κατάλογος με τις ανάγκες των πληγέντων προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στοχευμένα θα ανακοινωθεί μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Τέσσερις συλλήψεις για πλιάτσικο στον Νέο Βουτζά (10:31)

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ συνέλαβαν τέσσερα άτομα στην περιοχή του Νέου Βουτζά.

Πρόκειται για έναν 22χρονο, έναν 25χρονο και δύο 26χρονους που φέρονται να είχαν διαρρήξει σπίτι το βράδυ της Τρίτης.

 

Πυρκαγιά Ανατολικής Αττικής: Λεπτομερής απεικόνιση του ανέμου (10:18)

Στο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της κατεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, στο διάστημα από Δευτέρα 23/07/2018 ώρα 15:30 μέχρι Τρίτη 24/07/2018 ώρα 06:00, όπως αυτή προβλέφθηκε πιλοτικά από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE με υψηλή οριζόντια ανάλυση 667m.

Στο βίντεο καταγράφεται η ραγδαία ενίσχυση του ανέμου, Δ και ΝΔ διευθύνσεων, κατά το διάστημα έναρξης της πυρκαγιάς (23/07, 17:00) και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες (23/07, 21:00), γεγονός το οποίο συνετέλεσε στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς προς την περιοχή του Αγ. Ανδρέα/Μάτι. Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία της περιοχής, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία ισχυρών καταβατών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη.

Πηγή: Meteo.gr

Αστεροσκοπείο: Ριπές ανέμων έφτασαν τα 120 χλμ. (09:51)

Θυελλώδεις δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, με ριπές που σε αρκετές περιοχές της Αττικής έφτασαν τα 120 χλμ., καταγράφηκαν από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 10 το βράδυ της Δευτέρας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι ταχύτητες των ανέμων μετρήθηκαν στους σταθμούς που λειτουργούν σε Ισθμό, Αγίους Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ανω Λιόσια και Νέο Κόσμο και είναι οι υψηλότερες σε καλοκαιρινή περίοδο κατά την τελευταία οκταετία, οπότε άρχισαν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες υποδομές.

Το επίμαχο χρονικό διάστημα οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην Ανατολική Αττική συνέβαλαν στην άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία έφτασε ώς τους 38 βαθμούς, καθώς και στη διατήρηση της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας συνθήκες που ευνόησαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Χαρά Τζαναβάρα

«Σκάσε επιτέλους»: η απάντηση ιερέα στον Αμβρόσιο (09:44)

Tην ώρα που η Ελλάδα θρηνεί τουλάχιστον 76 νεκρούς – ανάμεσα τους και πολλά παιδιά – ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος απέδωσε την τραγωδία σε «Θεία δίκη» εξαιτίας του «άθεου πρωθυπουργού που «διεηγείρει την οργή του Θεού!».

Η τοποθέτηση του μητροπολίτη προκάλεσε την αντίδραση της Αρχιεπισκοπής και την οργισμένη απάντηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου.

Από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου, μέσω του #σκάσε επιτέλους, κάνει η ανάρτηση στο facebook του παπά Νεόφυτου από την Καλαμάτα που απαντά με τον πιο αποστομωτικό τρόπο στον μητροπολίτη Καλαβρύτων:

«Σεβόμαστε τους πάντες ιδιαιτέρως δε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας , όμως σε έναν συγκεκριμένο υπερήλικα πρέπει κάποιος να του πει ένα… «ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ» σταμάτα να πονάς και να σκανδαλίζεις τον ορθόδοξο και μη κόσμο δεν σου φταίει ο Χριστός και η Εκκλησία σε τίποτε σταμάτησε να τους βάζεις μπροστά για να βγάζεις την κακία σου . Είμαστε παπάδες και τα λόγια μας πρέπει να είναι ΑΜΒΡΟΣΙΑ και ΝΕΚΤΑΡ στις ψυχές των ανθρώπων όχι ΧΟΛΗ και ΞΥΔΙ».

Χωρίς διόδια στην Πάχη Μεγάρων (09:35)

Σε συμπαράσταση των κατοίκων του οικισμού Κινέτα η Ολυμπία Οδός ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε αναστολή είσπραξης διοδίων στους πλευρικούς σταθμούς Πάχης Μεγάρων έως την Τρίτη 31 Ιουλίου.

Όλες οι πληροφορίες για παροχή βοήθειας στους πληγέντες (09:22)

Διασώθηκαν αλλά αγνοούνται; (09:11)

Έκκληση για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με δίδυμα κοριτσάκια 9 ετών που αγνοούνται απευθύνει ο πατέρας τους υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά του έχουν καταγραφεί σε βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha να αποβιβάζονται από αλιευτικό σκάφος στο λιμάνι της Ραφήνας το βράδυ της Δευτέρας.

«Επικοινωνήσαμε με το λιμεναρχείο και με τον δημοσιογράφο του σταθμού σας που μας έστειλε πιο καθαρές φωτογραφίες και τα αναγνωρίσαμε. Με τη βοήθεια της αστυνομίας και του λιμεναρχείου αναζητούμε τα παιδιά. Το μόνο που με φοβίζει είναι ότι δεν βρίσκουμε τους γονείς μου και ότι τα παιδάκια αποβιβάζονται με ασφάλεια αλλά ασυνόδευτα. Ήταν το πρώτο αλιευτικό που έφερε τους διασωθέντες και δεν έγινε η πρώτη καταγραφή, δυστυχώς. Είναι η τελευταία φορά που είδε κάποιος τα παιδιά. Δεν ξέρει κανένας πού έχουν πάει.Κάνω έκκληση όποιος βρέθηκε στη βάρκα με τα παιδιά μου να με ειδοποιήσει», λέει ο Γιάννης Φιλιππόπουλος.

Βάση δεδομένων για αγνοούμενους (08:23)

Ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων των πυρκαγιών δεν μπορεί να υπολογιστεί εύκολα, καθώς δεν συγκεντρώνονται σε μία υπηρεσία όλες οι πληροφορίες και, βέβαια, μεταβάλλεται συνεχώς.

Η Audax Cybersecurity, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, νωρίς χθες το πρωί δημιούργησε μια ανοιχτή βάση αναζήτησης για τα άτομα που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές και δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη με τους δικούς τους.

«Πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία. Μόλις σηκώθηκα το πρωί και είδα πώς είχε η κατάσταση με τους δεκάδες αγνοούμενους, αποφάσισα να ανοίξω την πλατφόρμα. Δεν ήθελα να εμποδίσω τις έρευνες, γι’ αυτό και επικοινώνησα με την Πυροσβεστική, στην οποία και παρείχα τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο ιδρυτής της εταιρείας, Θεοφάνης Κασίμης.

Η συγκέντρωση των στοιχείων και των φωτογραφιών των αγνοουμένων γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου τα ανεβάζουν συγγενείς και φίλοι στα hashtags #MissingPeope, #Πυρκαγιά, #Μάτι και #Ραφήνα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση της πλατφόρμας, ο κ. Κασίμης μας ενημέρωσε ότι η αφαίρεση μιας φωτογραφίας γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την Πυροσβεστική.

Διαλεκτή Αγγελή

Διαγραφή οφειλών των πληγέντων από τη ΔΕΗ (08:10)

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τα θύματα και τους πολίτες που υπέστησαν υλικές καταστροφές και ανακοινώνει ότι «ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης υποστήριξης αποφάσισε τη διαγραφή των οφειλών για ηλεκτρική ενέργεια (ανταγωνιστική χρέωση λογαριασμού), η οποία έχει καταναλωθεί από 1ης/1/2018 έως σήμερα, για τις οικίες και τα καταστήματα που καταστράφηκαν, καθώς και για τις οικίες των οικογενειών των θυμάτων».

Για παλαιότερες οφειλές θα υπάρξουν πολύ γενναίες ρυθμίσεις, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.

Διάσπαρτες εστίες στο Μάτι (07:50)

Την ίδια ώρα, σε Μάτι και Νέο Βουτζά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες.

Επί το έργον δυνάμεις της Πυροσβεστικής από ξηράς και αέρος.

Ανησυχία για τα πύρινα μέτωπα στην Κινέτα (07:48)

Οι πυρκαγιές στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη για τρίτη ημέρα προκαλώντας ανησυχία.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, η φωτιά έχει πλέον δύο μέτωπα, το ένα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το άλλο προς Αλεποχώρι.

Χθες εκκενώθηκαν με προτροπή των τοπικών Αρχών, τρεις οικισμοί στο Λουτράκι (Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι), καθώς και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Στο σημείο επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας υπάρχει και η αρωγή των εναέριων μέσων, 3 ελικοπτέρων και 2 αεροσκαφών.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη επιχειρούν 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές με 6 οχήματα, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα του Στρατού και 1 ελικόπτερο.

76 επιβεβαιωμένοι νεκροί, αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων (07:43)

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί σε Ραφήνα και Μάτι έφθασαν τους 76, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις, φτάνει τους 187, με τους 164 να είναι ενήλικες και τα 23 παιδιά.

71 ενήλικες παραμένουν υπό νοσηλεία με δέκα να είναι διασωληνωμένοι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Δώδεκα παιδιά πήραν χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο Παίδων, ενώ τα άλλα ένδεκα νοσηλεύονται, αλλά είναι σε καλή κατάσταση.

 

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot