Έφυγαν οι «Γιατροί του Κόσμου» από τη Μυρσίνη
Ελλείψει χρηματοδότησης – Τι λέει ο υπεύθυνος Γ. Αγγελόπουλος και για το Πελόπιο
Σημαντικό πρόβλημα στα θέματα υγειονομικής κάλυψης δημιουργούνται μετά την αποχώρηση των «Γιατρών του Κόσμου» από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μυρσίνης. Πλέον για το παραμικρό οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφέρονται στις υγειονομικές δομές της περιοχής, μια διαδικασία δύσκολη λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Συναντήσαμε τον υπεύθυνο εθελοντών του κέντρου Γιώργο Αγγελόπουλο έξω από το δημαρχείο των Λεχαινών, μαζί με πρόσφυγες που έπρεπε να μεταφερθούν σε γιατρό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας που έχουν. Ο ίδιος μας μίλησε και για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Πελόπιο.
Σε αναζήτηση χρηματοδότησης οι «Γιατροί του Κόσμου»
Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος, «… οι «Γιατροί του Κόσμου» σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από σήμερα (σ.σ. χθες) διότι δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότηση. Το προηγούμενο πρόγραμμα το στήριζαν οι «Γιατροί του Κόσμου» της Ισπανίας και τώρα αναζητούν νέα χρηματοδότηση. Αίσθησή μου είναι ότι θα βρουν πάλι χρηματοδότη και θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κέντρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για κάθε περίπτωση αναζητούμε γιατρούς για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Ακόμα και για μια διακομιδή υπάρχουν προβλήματα. Τα πράγματα είναι δύσκολα στη λειτουργία του κέντρου, γιατί είναι ένα «ιδιαίτερο» χωριό». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του Κέντρου Φιλοξενίας της Μυρσίνης αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την προοπτική δημιουργίας νέων δομών στο Πελόπιο και τη Σκαφιδιά, εξήγησε πως σήμερα στο LM Village φιλοξενούνται 166 άτομα από τα 338 που αρχικά είχαν έρθει πριν ένα χρόνο, ενώ η ιδανική δυναμικότητα του κέντρου είναι 38 διαμερίσματα επί έξι άτομα. Έτσι η Μυρσίνη μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ ακόμα 50-80 άτομα.
Πρώτα οργάνωση μετά υποδοχή για τους πρόσφυγες
Σχολιάζοντας την κατάσταση με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο Πελόπιο είπε πως «… πιστεύω ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, αντίθετα μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά θέματα. Στην περίπτωση του Πελοπίου, πιστεύω ότι οι χειρισμοί που έγιναν ήταν λάθος. Ούτε οι κάτοικοι του Πελοπίου είναι ρατσιστές, έχω πολλούς φίλους εκεί. Ακόμα και στη Σκαφιδιά δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το βασικό είναι τα κέντρα φιλοξενίας πρώτα να οργανώνονται και μετά να υποδέχονται πρόσφυγες. Να οργανώνονται με τους Γιατρούς του Κόσμου, με εθελοντικές οργανώσεις, όπως είναι για παράδειγμα στη δομή του Λαυρίου. Έτσι δεν αποτελούν πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει πρώτα η οργάνωση τότε ναι είναι πρόβλημα. Υπάρχουν παραδείγματα δομών που οργανώθηκαν πριν και μετά υποδέχθηκαν πρόσφυγες.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1489655586658-a2f7e66f-b669-9″ include=”20572,20573,20574″][/vc_column][/vc_row]