FOLLOW US: facebook twitter

Έπεα Πτερόεντα

Ημερομηνία: 10-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35611″ img_size=”full”][vc_column_text]Στη σύγχρονη εποχή η γραφή και η ανάγνωση θεωρούνται δεδομένες ικανότητες για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, ιδίως στον δυτικό κόσμο. Χάρη μάλιστα στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και το διαδίκτυο η επικοινωνία έχει κατακτήσει νέους δρόμους με τα e-mail, τα sms και το messenger να έχουν τον πρώτο λόγο κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Πριν όμως η γραφή γίνει και όργανο της ποίησης, της φαντασίας και της επιστήμης, η κυριότερη λειτουργία της ήταν να διευκολύνει την υποδούλωση των ανθρώπινων όντων. Ο γνωστός στους κύκλους των εξερευνητών Levi Strauss αναφέρει μια σχετική ιστορία που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο εν λόγω ανθρωπολόγος έζησε για μεγάλο διάστημα στον Αμαζόνιο ανάμεσα σε φυλές που δεν είχαν ξανασυναντήσει Ευρωπαίους καταγράφοντας λεπτομερώς τον τρόπο ζωής των ιθαγενών.

Κάποτε ο αρχηγός μια φυλής τον ρώτησε τι ακριβώς έκανε με εκείνο το κομμάτι ξύλο(μολύβι) και γιατί έφτιαχνε «σχέδια» στο χαρτί. Όταν λοιπόν του εξήγησε τί είναι η γραφή, ο αρχηγός εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ του ζήτησε ένα χαρτί και ένα μολύβι και μπροστά στα μέλη της φυλής του, άρχισε να γράφει και εκείνος με την σοβαρότητα που αρμόζει σ’ έναν αρχηγό.

Βεβαίως αυτά που «έγραφε» δεν ήταν παρά γραμμές σαν σκουλήκια όπως του φάνηκαν τα γράμματα του εξερευνητή. Σαν τελείωσε έδειξε το «γραπτό του» στους ιθαγενείς οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την ανωτερότητα του αρχηγού τους που μπορούσε να κάνει κάτι που κανείς τους δεν καταλάβαινε.

Στα έκπληκτα μάτια τους ο αρχηγός τους και μόνον αυτός κατείχε μια υπέρτατη δύναμη- αυτή της γραφής- και γι’ αυτό άξιζε να τον λατρεύουν…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia