FOLLOW US: facebook twitter

«Έκλεισε» η συμφωνία για πρωθυπουργό στην Ιταλία

Ημερομηνία: 21-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59699″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, και ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, φέρεται να τα έχουν βρει τόσο τη λίστα των υπουργών και στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι δεν θα αρνηθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο ο Ιταλός πρόεδρος και θα τους αναθέσει την εντολή σχηματισμού.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, επικρατέστερος είναι ο Τζουζέπε Κόντε από τους «πεντάστερους», κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη.

Όπως επισημαίνει η Corriere della Sera, ο Κόντε είναι επί της ουσίας ένας τεχνοκράτης με μηδενική πολιτική εμπειρία, αλλά ο Ιταλός πρόεδρος φέρεται να έχει εκφράσει την προτίμησή του να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα πολιτικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 54χρονος συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε.

Πριν συμπορευτεί με το λαϊκίστικο κίνημα, όπως τονίζουν πολλοί Ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».

Ο Κόντε τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot