«Άνοιξε» μετά από 4 χρόνια η θεραπευτική πισίνα του ΚΕΦΙΑΠ
Σε πλήρη εφαρμογή η λειτουργική αποκατάσταση στο ΚΕΦΙΑΠ
-«Η προσέγγιση μας είναι ασθενοκεντρική και θα επιμείνουμε σ’ αυτήν» δήλωσε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλος
-«Το κτίριο φάντασμα απέκτησε ξανά ζωή» είπαν τα μέλη του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά αναπήρων
-Νέα προγράμματα από βδομάδα για τα άτομα με αναπηρίες
Με την επαναλειτουργία της θεραπευτικής πισίνας, που παρέμενε σε αδράνεια για 4 χρόνια, οι στόχοι της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας που είχαν τεθεί για την πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων λειτουργικής αποκατάστασης στο ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) επετεύχθησαν! Χθες, παρουσία του Διοικητή Κώστα Διαμαντόπουλου, του προσωπικού του ΚΕΦΙΑΠ και μελών του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, έγινε παρουσίαση της θεραπευτικής πισίνας με τη συμμετοχή του 22χρονου Αλέξανδρου Λευτεριώτη, ενός δραστήριου νέου με εκ γενετής τετραπληγία. Τα οφέλη, που όπως είπε, του προσφέρουν οι θεραπείες στο νερό είναι πολύ σημαντικά και μάλιστα κάλεσε και άλλους ανθρώπους με αναπηρία να συμμετέχουν στα προγράμματα φυσιοθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ.
«Με την παρουσία μου ήθελα να δείξω σε όλους πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της πισίνας όχι μόνο για μένα αλλά για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία. Στο παρελθόν, που ζούσα στην Κόρινθο, έκανα υδροθεραπείες στο Λουτράκι, ερχόμενος όμως στον Πύργο δεν είχα αυτή την ευκαιρία καθώς η πισίνα ήταν κλειστή. Η επαναλειτουργία της, μου έχει δώσει μεγάλη χαρά γιατί δεν είχα τη δυνατότητα λόγω οικονομικών δυσχερειών να πηγαίνω στην Αμαλιάδα. Πλέον έρχομαι εδώ και οι θεραπείες με βοηθάνε πολύ στην κίνηση. Ευελπιστώ λοιπόν να έρθουν και άλλοι».
Η θεραπευτική πισίνα έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα υδροθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ Γ.Ν. Ηλείας, να συμπληρώσει τις θεραπείες δινόλουτρου και δινόλουτρου μέλους και να ανακουφίσει κυρίως ασθενείς με παθήσεις όπως παραπληγία – τετραπληγία, εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλική παράλυση, ορθοπεδικές και ρευματικές παθήσεις κτλ.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι καθώς παραδίνουμε και το τελευταίο κομμάτι της φυσιοθεραπείας στα παιδιά του ΚΕΦΙΑΠ, τους ωφελούμενους μας» επισήμανε ο κ. Νίκος Μανιάτης, φυσιοθεραπευτής του Κέντρου. «Η επαναλειτουργία της πισίνας είναι πολύ σημαντική για αυτά τα παιδιά διότι δυναμώνει πολύ το μυϊκό τους σύστημα καθώς το νερό λόγω της άνωσης έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το σώμα τους δεν χρειάζεται να υποστηρίζεται από τα κάτω άκρα οπότε μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις των άνω και κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης πιο ελεύθερα. Αυτό προάγει τη μυϊκή χαλάρωση οπότε μειώνει ταυτόχρονα και τον πόνο των ασθενών. Επίσης το εύρος των κινήσεων μέσα στο νερό γίνεται πιο εύκολα και αυξάνεται άρα μεγαλώνει η αντοχή και η δύναμη στους μύες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ψυχολογία τους προσφέροντας τους ευεξία. Επίσης βελτιώνεται το καρδιαγγειακό, η στάση και η ισορροπία τους».
Η θεραπευτική πισίνα του ΚΕΦΙΑΠ θα λειτουργεί αρχικά δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, με ωφελούμενους που έχουν τα απαραίτητα παραπεμπτικά από τους γιατρούς (βεβαιώσεις από Καρδιολόγο και Δερματολόγο), ενώ στην πορεία θα ενταχθούν και ωφελούμενοι οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση αξιολόγησης.
Άλλωστε τις επόμενες μέρες θα αναλάβουν υπηρεσία στο ΚΕΦΙΑΠ ακόμα δύο φυσικοθεραπευτές και δύο λογοθεραπευτές για έναν τουλάχιστον χρόνο, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας, οι οποίοι θα ενισχύσουν το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσικής αγωγής με επιπλέον συνεδρίες.
«Ασθενοκεντρική» προσέγγιση
Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος αναφερόμενος στην λειτουργία της πισίνας μετά από τέσσερα χρόνια που παρέμενε σε αδράνεια, τόνισε ότι ακόμα ένας στόχος που είχαν θέσει, μετά και την επαναλειτουργία του δινόλουτρου, επιτεύχθηκε. «Ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο παρεμβαίνουμε (Νοσηλευτικές Μονάδες, ΚΕΦΙΑΠ , Ξενώνας ), η στρατηγική μας είναι κοινή. Αξιοποιούμε τις υπάρχουσες υποδομές ιδιαίτερα εκείνες που παρέμεναν ανενεργές, βελτιώνουμε ποσοτικά και ποιοτικά τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, χτίζουμε γέφυρες εμπιστοσύνης με τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Η προσέγγιση μας είναι ασθενοκεντρική και θα επιμείνουμε σ’ αυτήν».
Από κτίριο – φάντασμα αποκτά ξανά ζωή
Τα μέλη του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων της Π.Ε. Ηλείας, Γιώργος Παπανικολόπουλος και Γιάννης Πετρόπουλος, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Διοικητή Κώστα Διαμαντόπουλο, χαρακτηρίζοντας τον «άνθρωπο με Α κεφαλαίο» καθώς όπως είπαν, μετά από τόσα χρόνια αδράνειας δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να βοηθηθούν μέσω των προγραμμάτων του Κέντρου. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε κ. Διαμαντόπουλος το σωματείο ήρθε σε επαφή μαζί του, του εκθέσαμε τα προβλήματα του ΚΕΦΙΑΠ και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα υλοποίησε όσα μας υποσχέθηκε. Σε ένα Κέντρο που πριν λίγα χρόνια, χαρακτηρίζονταν ως «κτίριο φάντασμα» και τώρα πια απέκτησε τη μορφή που του αξίζει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στον Διοικητή και στο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε το κέντρο αυτό να λειτουργεί άριστα».
Ξεκινούν και νέα προγράμματα
Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν και τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης και ειδικής διαπαιδαγώγησης, τα οποία είναι τα προγράμματα ζωγραφικής, Μουσικοκινητικής- Θεατρικής αγωγής και διακόσμησης εσωτερικών χώρων και τα οποία απευθύνονται κυρίως σε παιδιά με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείονται από αυτά και ενήλικες με αναπηρία.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν διάρκεια είκοσι συνεδριών το κάθε ένα και θα υλοποιηθούν σταδιακά από εξειδικευμένους συνεργάτες, με απώτερο στόχο στο τέλος και των τριών προγραμμάτων οι ωφελούμενοι να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις δραστηριότητες και το αποτέλεσμα της δράσης τους.
Η βασική μέριμνα της διοίκησης του ΓΝ Ηλείας σε ότι αφορά στο ΚΕΦΙΑΠ, είναι όχι μόνο να εμπλουτίζονται συνεχώς τα προγράμματα λειτουργικής αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής στήριξης με νέες εφαρμογές και νέες δράσεις, αλλά αυτά να γίνονται όλο και πιο ποιοτικά, να εφαρμόζονται από προσωπικό που έχει εμπειρία και γνώση σχετικά με τις εξειδικευμένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και κυρίως να συνεχίζονται απρόσκοπτα και να μην διακόπτονται λόγω έλλειψης προσωπικού, αναγκάζοντας και τους ωφελούμενους να διακόπτουν τη θεραπευτική τους διαδικασία.