FOLLOW US: facebook twitter

“Ζωντανή” η ψηφιακή έκθεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας – Επισκέψιμη για μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα

Ημερομηνία: 14-02-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”82248″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά από ένα διάστημα με πολλά προβλήματα και διακοπή της λειτουργίας, η ψηφιακή έκθεση του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στο περίφημο Σύγγρειον λειτουργεί και πάλι και υποδέχεται τους επισκέπτες του. Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, γίνονται δεκτά μόνο γκρουπ με μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας, ή κάποιες ομάδες επισκεπτών που συγκροτημένα ζητούν από την Εφορία να παρακολουθήσουν την έκθεση. Χθες ήταν μια ημέρα που η έκθεση ήταν ανοιχτή για να υποδεχθεί το 2ο γυμνάσιο Νέας Σμύρνης και τους φιλοξενούμενους μαθητές από χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται στη χώρα μας με αφορμή την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus. Ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ηλείας Κώστας Αντωνόπουλος υποδέχθηκε και ξενάγησε στην ψηφιακή έκθεση τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που τους συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι στην κοιτίδα του πολιτισμού και του ολυμπισμού.

Έχοντας βιώσει την εμπειρία της μοναδικής αυτής έκθεσης, που παραμένει πρωτοποριακή με τη χρήση της τεχνολογίας έστω και 10 χρόνια μετά από την έναρξη της λειτουργίας της. Οι περισσότεροι πίστευαν και πιστεύουν πως λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί πριν μερικά χρόνια όταν είχε πλημμυρίσει ο χώρος με την αίθουσα τεχνολογίας στο υπόγειο του μουσείου, η έκθεση δεν λειτουργούσε. Όμως μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις έγινε η αποκατάσταση των ζημιών και πλέον είναι διαθέσιμη στο κοινό… με μέτρο…

“Η ψηφιακή έκθεση βεβαίως και λειτουργεί. Υπήρξε ένα διάστημα πρόβλημα με τη λειτουργία της αλλά τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν αποκατασταθεί. Λειτουργεί αποκλειστικά με ραντεβού και μόνο για σχολεία και όχι για το ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά αν συγκροτηθεί μια ομάδα και ενδιαφέρεται να την επισκεφθεί μπορεί να το κάνει σε συνεννόηση με την Εφορία μας” επισήμανε ο κ. Αντωνόπουλος.

Ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ηλείας σημείωσε πως “… η ψηφιακή έκθεση είναι ένα έργο πολύ καινοτόμο για τα δεδομένα της εποχής που κατασκευάστηκε. Μετρά ήδη 10 χρόνια και ήταν έργο του ΟΠΕΠ το οποίο τότε η Ζ’ ΕΠΚΑ ανέλαβε τη λειτουργία του. Εκείνη την εποχή η τεχνολογία αυτή ήταν στην αιχμή της. Το μουσείο είναι πλήρως δικτυωμένο για τις ανάγκες αυτού του έργου, που σχεδιάστηκε το 2004 όταν έγινε και η ανακαίνισή του.

Από το 2008 λειτουργεί, αλλά όπως γνωρίζετε υπήρξαν προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Το κοινό λαμβάνει πληροφορίες από τον εμψυχωτή αλλά και από τα διαδραστικά συστήματα και αντιλαμβάνεται πλήρως το φαινόμενο αυτό που λέγεται “Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας”. Θα έλεγα πως όλοι μένουν πολύ ευχαριστημένοι από αυτή την εμπειρία”.

Τα λόγια της διευθύντριας του 2ου γυμνασίου Νέας Σμύρνης Ελένης Καϊνου, που επισκέφθηκε την έκθεση επιβεβαιώνουν τα λόγια του αρχαιολόγου και τη σημαντικότητα της έκθεσης που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος αν θέλει να έχει μια πλήρη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου στη συνέχεια… “Αξίζει τον κόπο να ξεκινούν όλοι από εδώ να αντιλαμβάνονται τι υπάρχει μέσα από το διαδραστικό σύστημα και μετά να κατανοήσουν τον αρχαιολογικό χώρο” σχολίασε η εκπαιδευτικός.

Σε μια εποχή που η έξυπνη τεχνολογία κυριαρχεί, στη λογική των smartphones και των tablet είναι πολυτέλεια να υπάρχει ένας τέτοιος “ψηφιακός θησαυρός” στην Ολυμπία και να παραμένει ανεκμετάλλευτος για το ευρύ κοινό. Θα πρέπει να δοθούν οι δυνατότητες να αναδειχθεί περαιτέρω, να βελτιωθεί και να αποτελέσει τον “οδηγό” για τα μουσεία όλης της Ελλάδας…[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1550080056347-e33fbde8-5fd5-0″ include=”82249,82250,82251″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot