FOLLOW US: facebook twitter

«Ζω και αναπνέω μέσα από τη ζωγραφική»!

Ημερομηνία: 28-06-2023 | Συντάκτης:

Η  βραβευμένη 17χρονη καλλιτέχνιδα – αυτοδίδακτη ζωγράφος Βίβιαν Δαούτη από τον Πλάτανο Ολυμπίας που τα έργα της ταξιδεύουν σε εκθέσεις και συλλεκτικά άλμπουμ συστήνεται σήμερα στην Πρωινή

  • Όνειρο της να σπουδάσει ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών και να γνωρίσει τον κόσμο
  • Η  Βίβιαν, θα συμμετέχει τώρα με ένα έργο της στην Παμεσσηνιακή εικαστική δράση ιστορικού περιεχομένου για την Γαλλική έκδοση του επετειακού τόμου των θρυλικών Ντρέδων!

Συνέντευξη- ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Την 17χρονη Βίβιαν Δαούτη από τον Πλάτανο της Αρχαίας Ολυμπίας, την «γνώρισα» μέσα την ομάδα φίλων «The beaty of art- *Βίβιαν» στο fb , μια σελίδα που δημιούργησε  με την συγκατάθεση της η μητέρα της Λιλίκα Μπαρλαμά  όπου προβάλλονται τα έργα της  και η καλλιτεχνική της ως τώρα πορεία που είναι πολύ σημαντική παρά το νεαρό της ηλικίας της, με συμμετοχές σε εκθέσεις πανελλήνιες και διεθνείς  και αντίστοιχες  διακρίσεις  και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα!  Γνωστοί κριτικοί τέχνης όπως ο Λεόντιος Πετμεζάς και η Κωνσταντίνα Φαρμάκη, την χαρακτηρίζουν εξαιρετικό ταλέντο και το αξιοσημείωτο είναι ότι η Βίβιαν είναι αυτοδίδακτη, γι αυτό άλλωστε και πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση! Ένα νεαρό κορίτσι που  ζει σε ένα μικρό χωριό της Ηλείας που δε διαθέτει τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης πόλης, που δεν έχει πρόσβαση σε  εικαστικά εργαστήρια και χώρους τέχνης,  δημιουργεί,  εκφράζεται και ζει μέσα από τη ζωγραφική!

Η Βίβιαν Δαούτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 3 ετών μετακόμισε στο Πλάτανο της Αρχαίας Ολυμπίας από όπου κατάγονται οι γονείς της. Είναι 17 ετών, μαθήτρια από την νέα χρονιά  της γ’ λυκείου, μιλάει άπταιστα αγγλικά, έχει αδυναμία στη κορεάτικη κουλτούρα και είναι αυτοδίδακτη στη ζωγραφική. Μεγάλη της αγάπη τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της τα οποία είναι φοιτητές σε άλλη πόλη και της λείπουν. Από μικρή είχε κλήση στις εικαστικές τέχνες και ιδιαίτερα στη ζωγραφική. Ζωγραφίζει ό,τι της κεντρίζει το ενδιαφέρον και όπως λέει και η ίδια, η ζωγραφική γι’ αυτήν είναι τρόπος ζωής, είναι η καθημερινότητα της. Ζει και αναπνέει μέσα απ’αυτήν… Οπως όλοι οι καλλιτέχνες είναι ανήσυχο πνεύμα και άτομο με πολλές ευαισθησίες. Στόχοι της να διδαχθεί τεχνικές, χρώματα, ιστορία τέχνης και γενικά ότι έχει να κάνει με τη ζωγραφική , να ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο και να δει αξιοθέατα, εκθέσεις και πινακοθήκες όπου εκτίθενται έργα μεγάλων καλλιτεχνών.

Σήμερα έχουμε την χαρά να την φιλοξενούμε στην «Πρωινή», καθώς η ίδια, παρότι  είναι ένα κορίτσι με χαμηλό προφίλ που πατά στέρεα στη γη και δεν αρέσκεται στα μεγάλα λόγια και την αυτοπροβολή, δέχθηκε να απαντήσει  στις ερωτήσεις μας, για να την γνωρίσουμε καλύτερα και την ευχαριστούμε.

ΕΡ  Βίβιαν φαντάζομαι ζωγραφίζεις από μικρή. Πότε κατάλαβες όμως ότι έχεις ένα εξαιρετικό ταλέντο και πως προσπάθησες να το καλλιεργήσεις γιατί γνωρίζω ότι είσαι αυτοδίδακτη.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζει από 3 ετών, μου άρεσε να πειραματίζομαι με τα χρώματα και τις μπογιές και να νιώθω ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της ζωγραφικής μου.

ΕΡΤι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον σου και αποφασίζεις να το αποτυπώσεις στον καμβά;

Θεωρώ ότι ζωγραφίζω πολύ καλά για την ηλικία μου και χωρίς να έχω παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, αλλά δεν θα κρίνω εγώ εάν είμαι ταλέντο και μάλιστα εξαιρετικό! Η μόνη προσπάθεια βελτίωσης των έργων μου είναι η καθημερινή εξάσκηση.  Το ενδιαφέρον μου το κεντρίζει κάθε τι που εγώ θεωρώ καλαίσθητο γιατί για μένα η ζωγραφική είναι υποκειμενική.

ΕΡ Αναρωτιέμαι πως προλαβαίνεις σε συνδυασμό με τις σχολικές υποχρεώσεις αλλά και τις δραστηριότητες της ηλικίας σου να αφιερώνεις τόσο χρόνο στη ζωγραφική! –

Όσο και να σας ξαφνιάζει τα προλαβαίνω όλα, γιατί ο χρόνος που αφιερώνω στη ζωγραφική είναι χρόνος ευχαρίστησης, χαλάρωσης και δημιουργίας για μένα η ζωγραφική είναι πηγή ενέργειας, άρα δεν καταλαβαίνω τον “πραγματικό” χρόνο.

ΕΡ Αν και μόνο 17 ετών, έχεις ένα πλούσιο εικαστικό έργο, συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις και πολλές διακρίσεις και επαινετικές κριτικές ακόμα και από τον Λεόντιο Πετμεζά. Αυτό σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις;

Σίγουρα μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω και οι διακρίσεις και οι συμμετοχές σε εκθέσεις και οι έπαινοι γιατί αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια που κάνω τόσα χρόνια είναι αναγνωρίσιμη.

-ΕΡ Διαπιστώνω ότι έχεις την στήριξη της οικογένειας σου και κυριως της μητέρας σου Λιλίκας Μπαρλαμά  που έχει δημιουργήσει ακόμα και σελίδα με ομάδα φίλων των έργων σου. Ο στόχος ποιός είναι; Δεν φοβάσαι την υπερέκθεση σε αυτήν την ηλικία;

Ναι έχω τη στήριξη της οικογένειάς μου και κυρίως της μητέρας μου που προσπαθεί ( πιστεύω με επιτυχία) να προβάλλει τα έργα μου. Στόχος μου είναι να καταφέρω μέσα από τα έργα μου να “προβληματίσω” το θεατή με το θέμα του έργου μου, να τον κάνω να δει στην ψυχή του έργου μου, προκαλώντας συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά!

-ΕΡ Πως σκέφτεσαι να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου; Η σχολή Καλών Τεχνών είναι ο στόχος σου ή ονειρεύεσαι κάτι άλλο για τη ζωή σου;

Θα ήθελα να καταφέρω να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών και θα το προσπαθήσω,  να διδαχθώ τεχνικές, χρώματα, ιστορία τέχνης και γενικά ότι έχει να κάνει με τη ζωγραφική με την οποία θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά.

Λίγα λόγια για την ως τώρα καλλιτεχνική πορεία της Βίβιαν

Τα έργα της Βίβιαν, άρχισαν να ταξιδεύουν παντού δειλά- δειλά,  μέσω της ομάδα φίλων της στο ΦΒ από τις αρχές του χρόνου, προσελκύοντας διοργανωτές εκθέσεων και κριτικούς και έτσι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. 

  • Τον Φεβρουάριο του 2023 πήρε μέρος στην πρώτη της ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα όπου  συμμετείχαν 33 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Στην συγκεκριμένη έκθεση, εκτέθηκαν τέσσερα έργα της και μάλιστα πωλήθηκαν δύο εξ αυτών.
  • Τον Μάιο του 2023 έλαβε μέρος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με δικό της έργο το οποίο βραβεύτηκε ανάμεσα στα 12 καλύτερα.  Επίσης τον ίδιο μήνα τέσσερα έργα της μπήκαν σε συλλεκτικό βιβλίο ζωγραφικής με τιμητική κριτική.
  • Προ ημερών, από τις 9-19 Ιούνιο του 2023 πήρε μέρος στην Διεθνή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ” στο Atelie dou Dounadi στην Αυστρία όπου εκτέθηκαν τρία έργα της για τα οποία πήρε εξαιρετικά σχόλια.  Την έκθεση διοργάνωσε η  Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκημε στόχο να δημιουργήσει γέφυρες με την πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς.  Μάλιστα η μητέρα της Λιλίκα Μπαρλαμά που στέκεται δίπλα της ως φύλακας άγγελος, ευχαριστεί θερμά την κ.Κωνσταντίνα Φαρμάκη , Ιστορικό, Κριτικό Τέχνης/Εικαστικών και Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO T.L.E.E για την παρότρυνση, ενθάρρυνση και φυσικά την τιμή που έκανε στην Βίβιαν παρότι αυτοδίδακτη, να συμμετάσχει , ανάμεσα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, παρά το νεαρό της ηλικίας της!
  • Ο ζωγράφος /γλύπτης/συγγραφέας και πρόεδρου της  Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών “ΔΙΩΝΗ”  Μιχάλης Μιχαλάκης, έκανε την τιμή στην μικρή καλλιτέχνιδα Βίβιαν, να συμπεριλάβει στο νέο του συλλεκτικό βιβλίο με τίτλο “ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ” έργα της, ανάμεσα σε 80 αξιόλογους καλλιτέχνες από Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική και Αυστραλία. Μάλιστα ο ιστορικός/κριτικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς έγραψε  μεταξύ άλλων για τα έργα της Βίβιαν: « Η αρτιότητα και η αισθητική ποιότητα της Βίβιαν Δαούτη επιτρέπει να κυριαρχεί στα έργα της ο άνθρωπος ως θέση και το μυστήριο της φύσης σε θέαση». .Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη  από τις εκδόσεις Μπένου
  • Στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς ζωγράφισε την Αναδυομένη Αφροδίτη ένα έργο της με τίτλο “Η Γέννηση της Αφροδίτης”  για εργασία στο σχολείο της με θέμα: “Αναγέννηση και Φύση
  • Και το πιο σπουδαίο, η Βίβιαν, θα συμμετέχει το επόμενο διάστημα με ένα έργο της το οποίο τώρα ζωγραφίζει, στην Παμεσσηνιακή εικαστική δράση ιστορικού περιεχομένου για την Γαλλική έκδοση του επετειακού τόμου των θρυλικών Ντρέδων οι οποίες ζωντανεύουν γεγονότα της Επανάστασης του 1821, κατόπιν πρότασης του Σταύρου Ριπεσιώτη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot