Zizanio News: Κριτική Επιτροπή-Mohsen Chiniforoushan: «Είναι σημαντικό να φτιαχτούν ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 10-14»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46813″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνέντευξη στις Ελένη Αντωνοπούλου & Ελένη Αργυροπούλου
Διαβάζοντας το βιογραφικό σας βλέπουμε ότι έχετε δουλέψει σε πολλούς διαφορετικούς –και μερικές φορές εντελώς αντίθετους τομείς- και έχετε πολλά ενδιαφέροντα. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Ναι, είμαι ο Mohsen απ’ το Ιράν και ήμουν ο Γενικός Διευθυντής του μεγαλύτερου Ινστιτούτου για παιδιά και νέους, που ονομάζεται «Κρανούν». Σ’ αυτό το Ινστιτούτο φτιάχνουμε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και ταινίες animation, τυπώνουμε βιβλία και κάνουμε πολλά άλλα. Είμαι επικεφαλής του συμβουλίου αυτού του Ινστιτούτου. Επίσης, είμαι συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και νέους, κινηματογραφιστής και είμαι σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας. Αυτό πάνω κάτω είναι το βιογραφικό μου!
Ποια είναι η γνώμη σας για τις ταινίες που έχετε παρακολουθήσει εδώ, μέχρι τώρα; Είναι καλής ποιότητας;
Έχω επισκεφθεί πολλά άλλα φεστιβάλ στην Ευρώπη άλλα είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ, στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και νομίζω είναι πολύ ωραίο. Παρ’ ότι δεν είναι μεγάλο, δηλαδή δεν είναι σαν άλλα τεράστια φεστιβάλ, είναι καλής ποιότητας και μου αρέσει πάρα πολύ. Όλες οι ταινίες είναι καλοφτιαγμένες και γι’ αυτό είναι δύσκολο για την κριτική επιτροπή να επιλέξει τις καλύτερες, χρειάζεται πολλή προσοχή και πολλή συζήτηση. Γενικότερα οι Ευρωπαϊκές ταινίες είναι καλές, όμως πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δοθεί περισσότερη προσοχή ιδιαίτερα στο περιεχόμενο και στο θέμα των ταινιών, διότι πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα στα παιδιά και στους νέους. Όπως προανέφερα, τα φιλμ είναι πολύ καλής ποιότητας και ιδιαίτερα οι ταινίες animation. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η κατηγορία ταινιών ξεχώρισε από τις υπόλοιπες. Γι’ αυτό πιστεύω ότι στο μέλλον, ο Δημήτρης (Σπύρου) πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις ταινίες μικρού μήκους. Οι μεγάλου μήκους ήταν σχετικά καλές.
Βασιζόμενος σε τι κριτήρια κρίνετε την κάθε ταινία; Είστε σχετικά αυστηρός;
Είναι δύσκολο να έχεις συγκεκριμένα κριτήρια. Παρά ταύτα, επειδή πρόκειται για ταινίες που απευθύνονται σε νέους, είναι απαραίτητο να έχουν ένα θέμα, μια ιστορία. Δηλαδή το πρώτο δικό μου κριτήριο είναι η καλή ιστορία που σε τραβάει. Το δεύτερο είναι η τεχνολογία και το πώς χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας. Το τρίτο είναι το πώς ο σκηνοθέτης έφταιξε την ταινία, αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό από το σενάριο και την υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών. Για παράδειγμα, μπορεί το σενάριο να είναι όντως καλό, αλλά ο σκηνοθέτης να αδυνατεί να το χρησιμοποιήσει. Τότε σίγουρα το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό.
Έχετε βρεθεί σε άλλα φεστιβάλ παρόμοια με το δικό μας;
Ναι. Γενικότερα, τα περισσότερα φεστιβάλ που διεξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες είναι πανομοιότυπα. Κυρίως διαφέρουν σε μέγεθος. Παραδείγματος χάριν, το cineKID είναι μια τεράστια διοργάνωση, ενώ άλλα έχουν τη μορφή μικρών event. Το δικό σας παρ’ ότι λαμβάνει χώρα σε μια μικρή πόλη, είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και οι άνθρωποι εδώ είναι τόσο ευγενικοί και φιλόξενοι! Πρόσεξα ότι παρακολουθούν τις ταινίες με προσήλωση και προσοχή. Δεν είναι φεστιβάλ ιδιαίτερα “προχωρημένης” ηλικίας, γιορτάζετε τα 20στά του γενέθλια φέτος, και εύχομαι να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια.
Τέλος, πώς νομίζετε ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις μπορούν να επηρεάσουν τη νεότερη γενιά;
Πιστεύω ότι οι περισσότερες ταινίες μεγάλου μήκους αυτή τη στιγμή προορίζονται για νέους. Αλλά νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να φτιαχτούν ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 10-14, διότι σ’ αυτή την ευαίσθητη ηλικία τα παιδιά είναι προσωπικότητες εν τω γίγνεσθαι και πρέπει να τους περάσουμε τα σωστά μηνύματα, πρέπει να επιμορφωθούν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι αναγκαίο σε τέτοιες οργανώσεις να προβάλλονται ταινίες που έχουν αυτόν τον εκπαιδευτικό σκοπό.
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Επισκεφτείτε το blog των παιδιών zizanionews.wordpress.com για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]