FOLLOW US: facebook twitter

Ζητούν ανακατανομή πόρων στα Σχέδια Βελτίωσης

Ημερομηνία: 24-05-2024 | Συντάκτης:

-Για άνιση μεταχείριση από το ΥΠΑΑΤ κάνουν λόγο οι γεωπόνοι της Ηλείας και το ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Για άνιση μεταχείριση και στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στα Σχέδια Βελτίωσης κάνουν λόγο σε επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη οι γεωπόνοι-μελετητές της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας να αναθεωρηθεί.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ) Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Αναστάσιος Τσάκωνας, από τον πίνακα κατανομής των πιστώσεων (57%) προκύπτει πως η Δυτική Ελλάδα αδικείται τόσο στην αύξηση του προϋπολογισμού όσο και στην αντίστοιχη απορρόφηση επί των αιτήσεων (67%), σημειώνοντας ότι σε άλλες περιφέρειες οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, όπως π.χ. στην Κρήτη 104% και στην Ήπειρο 94%.

Παράλληλα, επισημαίνει πως το συγκεκριμένο υπομέτρο έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφουες, για αυτό και σε όλες τις προκηρύξεις παρατηρείται μεγάλη ζήτηση.

«Επειδή και στις δύο περιφέρειες ευθύνης του παραρτήματός μας, ο πρωτογενής τομέας κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία τους, τα σχέδια Βελτίωσης είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό ωφελουμένων και πολλοί συνάδελφοι μελετητές νιώθουν αδικημένοι (…) ζητάμε την αύξηση του προϋπολογισμού του παρόντος μέτρου στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, έτσι ώστε οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα και στις δύο περιφέρειες να μην υφίστανται διαφορετική αντιμετώπιση (…)» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή.

Το ζήτημα κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή ως αναφορά από τον βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος