Ζητούν 2,6 εκατ. για αντιπυρικές ζώνες
-Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση Σκυλακάκη οι δήμοι της Ηλείας
-Στον δήμο Ζαχάρως η πρώτη έγκριση με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για αντιπυρικές ζώνες
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Στα περίπου 2,6 εκατ. ευρώ φτάνει αθροιστικά ο προϋπολογισμός των δήμων της Ηλείας για την ενίσχυση της πυροπροστασίας των κατοικημένων περιοχών, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Προστασίας και Αναβάθμισης Δασών 2024 του Πράσινου Ταμείου.
Οι δήμαρχοι της Ηλείας κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην Αθήνα, και παρά τις αντιρρήσεις τους και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δρομολόγησαν την κατάρτιση τεχνικών δελτίων με τις αναγκαίες εργασίες για να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση.
Οι υψηλότερες προτάσεις, όπως είναι αναμενόμενο, κατατέθηκαν από τους δήμους με αυξημένο δασικό πλούτο, όπως ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων που ζητά 727.000 ευρώ, και ο δήμος Ζαχάρως, του οποίου η πρόταση εγκρίθηκε χθες από το Πράσινο Ταμείο με την εκταμίευση 500.000 ευρώ για τη δημιουργία Περιμετρικών Ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, στόχος του έργου είναι η διαχείριση της καύσιμης ύλης και η δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η πυροπροστασία του οικισμού ή των οικισμών, δεδομένης της γειτνίασης αυτού ή αυτών με δάσος ή δασική έκταση.
Πρόταση κατέθεσε και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ύψους 380.000 ευρώ, η οποία εγκρίθηκε προ ημερών έπειτα από σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργου Λινάρδου.
Επίσης, η πρόταση για την ενίσχυση της Πυροπροστασίας των κατοικημένων περιοχών στον Δήμο Πηνειού έχει ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα και έχει προϋπολογισμό 203.433,08 ευρώ.
Ανάλογη πρόταση ετοίμασε και υπέβαλε ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης για τη χρηματοδότησης με 180.000 ευρώ, η οποία δίνει έμφαση στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας πέριξ των οικισμών Αγ. Χαραλάμπου,Αετοράχης, Κάστρου, Κρεμυδίου, Μπορσίου, Μπρινιά, Νησίου και Ξενιών του Δήμου και την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς κατοικημένες περιοχές. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή παρέμβασης είναι οι καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων, υλοτομία δένδρων και θάμνων, μεταφορά και στοίβαξη προϊόντων δασικής βιομάζας.
Ακολουθούν οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας
Πρόταση θα υποβάλουν άμεσα και οι δύο μεγάλοι δήμοι της Ηλείας, Πύργου και Ήλιδας, καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες συνέταξαν τα τεχνικά δελτία και αναμένεται να υποβάλουν άμεσα το ηλεκτρονικό αίτημα.
Χθες συνεδρίασε η δημοτική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας και ενέκρινε δράσεις πυροπροστασίας ύψους 300.000 ευρώ, 200.000 για την ΔΕ Αμαλιάδας και 100.000 ευρώ για τη ΔΕ Πηνείας, με στόχο να διαμορφωθούν ασφαλείς αντιπυρικές ζώνες στους οικισμούς που γειτνιάζουν με δάση.
Σε ό,τι αφορά τον δήμο Πύργου το τεχνικό δελτίο έχει ήδη συνταχθεί και προβλέπει χρηματοδότηση με περίπου 400.000 ευρώ και έμφαση στις κοινότητες που είναι πολύ κοντά σε δασικές εκτάσεις και πρέπει να προστατευτούν με αντιπυρικές ζώνες σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος στοχεύει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων. Δεδομένης της γειτνίασής τους, μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων (συνιστώμενη αναλόγως από γυμνή ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται και αποτρέπεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της.
Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμβολή του Πράσινου Ταμείου φιλοδοξεί να καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής δαπάνης των δικαιούχων Ο.Τ.Α., το οποίο αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής μπορεί να φτάσει και το 100% αυτής.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης προβλέπεται πως οι ενδιαφερόμενοι δήμοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία έως τις 20.06.2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται, άμεσα, πριν τη λήξη της προθεσμίας και υλοποιούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας.