FOLLOW US: facebook twitter

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ

Ημερομηνία: 05-12-2023 | Συντάκτης:

-Αγροτική κινητοποίηση το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο Αγ. Γεωργίου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών της Ηλείας, η οποία θα συνοδευτεί από πορεία ως το Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας και παράδοση ψηφίσματος με το πλαίσιο των αιτημάτων που διεκδικούν.

Χθες το απόγευμα, οι συντελεστές της πρωτοβουλίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησαν τους λόγους της κινητοποίησης και την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε πως το κύριο πρόβλημα είναι η ακαρπία στην ελιά, η οποία έχει μειώσει αισθητά τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, και ζήτησε από την κυβέρνηση να χορηγήσει ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς.

«Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη και στον ζεστό χειμώνα πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην καρποφορήσουν οι ελιές. Ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει, για αυτό αποφασίσαμε μετά τη σύσκεψη στην Αταλάντη να βγούμε στους δρόμους και να το αναδείξουμε, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μας στηρίξει με 200 ευρώ το στρέμμα για την απώλεια εισοδήματος», τόνισε ο κ. Βομπίρης και σχολίασε τη ρητορική περί κερδών από την αυξημένη τιμή στο ελαιόλαδο.

«Επειδή ακούγονται πολλά, ότι δήθεν κονόμησαν οι παραγωγοί φέτος, αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότεροι δεν έχουμε λάδι ούτε για το σπίτι. Το κέρδος το έχουν οι έμποροι, που το πήραν 4,5€ πέρυσι και το πουλάνε φέτος 15 ευρώ στα σούπερ μάρκετ», ανέφερε και ζήτησε από την κυβέρνηση να μεταχειριστεί τους αγρότες με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίζεται κι άλλες επαγγελματικές ομάδες.

«Όπως μοιράζει απλόχερα σε βιομηχάνους και εφοπλιστές φτηνό πετρέλαιο, έτσι πρέπει να στηρίξει και τους αγρότες με μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή αφορολόγητο πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση της κάλυψης στο 100% όλων τω παθογόνων αιτίων.

Ο γραμματέας Αγροτικού ΣυλλόγουΣοπίου-Χειμαδιού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της σταφίδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τη μη χορήγηση παράτασης στη σταφίδα.

«Αυτό που γίνεται φέτος, δεν  έχει προηγούμενο. Παίζουν στις πλάτες μας. Θα έπρεπε να έχουμε πάρει μια παράταση για τη συνδεδεμένη διότι με τον καύσωνα και τον περονόσπορο έχει μειωθεί η παραγωγή φέτος και δεν έχουμε παραδώσει την κατάλληλη ποσότητα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την ενίσχυση και το γεγονός ότι δεν δίνουν παράταση και δεν μειώνει το πλαφόν στην ποσότητα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θέλουν να μας αναγκάσουν να τη δώσουμε όσο όσο στους εμπόρους»

«Θέλουν την αγροτική γη σε λίγα χέρια»

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες και χτύπησε «καμπανάκι» για επιθετική εξαγορά αγροτικής γης από μεγάλα κεφάλαια και στην Ηλεία.

«Βλέπουμε ότι στη Θεσσαλία, στη Λακωνία και στη Μεσσηνία αλλάζουν χέρια πολύ γρήγορα οι εκμεταλλεύσεις, ειδικά ελαιοπερίβολα. Ίσως για αυτό δεν θέλουν να ενισχύσουν τους ελαιοκαλλιεργητές. Όπως ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μάς έλεγε να εγκαταλείψουμε τη σταφίδα γιατί δεν τραβάει, έτσι θα μας πει κι ο επόμενος αύριο να εγκαταλείψουμε την ελιά, για να περάσει η αγροτική γη σε λίγα χέρια και να ελέγχουν πλήρως τις τιμές», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot