FOLLOW US: facebook twitter

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 07-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

– Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς το χθεσινό πρώτο σοβαρό συμβάν  φωτιάς του καλοκαιριού στην Αετοράχη- Στάχτη 20 στρέμματα


Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας το πρώτο σοβαρό συμβάν πυρκαγιάς στη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Αετορράχητου δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης περιορίστηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Ωστόσο, μπορεί το πρώτο αυτό συμβάν να αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, αλλά  ο κίνδυνος  φωτιάς  ελλοχεύει  όσο  το θερμόμετρο ανεβαίνει  με προαναγγελία καύσωνα για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου και οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα. Μάλιστα , σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  η Ηλεία, σήμερα βρίσκεται στην  κατηγορία  3,  σε υψηλό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς!

Σε ότι αφορά την πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού στην Αετοράχη, λόγω του ισχυρού ανέμου η  φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να την ελέγξουν. Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 24 πυροσβέστες με δέκα οχήματα από την ΠΥ Λεχαινών με  επικεφαλής τον διοικητή Θοδωρή Λεβέντη, η ομάδα πεζοπόρου των «δασοκομάντος», ενώ από αέρος επιχείρησε το ελικόπτερο Erickson, το οποίο απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Ανδραβίδας.

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε από τους πυροσβέστες και σταδιακά τέθηκε υπό έλεγχο. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών της Πυροσβεστικής, κάηκαν περίπου 20 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από το αρμόδιο Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαριστεί την Εθελοντική Ομάδα Δάφνης και Αετοράχης, τον Πρόεδρο Αετοράχης Τάσο Αντωνακόπουλο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία που επιχείρησε από ξηράς, καθώς και με εναέρια μέσα για την άμεση και καθοριστική επέμβασή τους στην σημερινή πυρκαγιά.

Σε ετοιμότητα οι αρχές-  Οδηγίες προς τους πολίτες λόγω του σημερινού υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Ηλεία

Όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η ΠΕ Ηλείας σήμερα αντιμετωπίζει υψηλή επικινδυνότητα πρόκλησης πυρκαγιάς, γι αυτό και θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες και να είναι πολύ προσεκτικοί.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και δασικά οικοσυστήματα πάρκα και άλση τίθεται σε  εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων  με απόφση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας.

Επιπλέον , η Αστυνομική Δ/νση Ηλείας με την συνδρομή των Τμημάτων Τροχαίας προβλέπεται να λάβει μέτρα τάξης όσον αφορά την στάθμευση στον παραλιακό οικισμό του Αγ. Ηλία του Δήμου Πύργου & και στον οικισμό Αρκούδι του Δήμου Πηνειού, καθόσον γειτνιάζουν με πευκόφυτη δασική έκταση και δεν υπάρχει δεύτερη όδευση διαφυγής. Να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει ικανό πλάτος δρόμου για πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου αν απαιτηθεί.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Αρχαίας Ολυμπίας χθες ο  αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  Β.  Γιαννόπουλος

Συνάντηση γνωριμίας με την 20μελή Γερμανική αποστολή πυροσβεστών

Συνάντηση στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο  Αρχαίας Ολυμπίας με την 20μελή Γερμανική αποστολή και τους Έλληνες Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος  οι οποίοι συνδράμουν το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας, είχε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

 Ο αντιπεριφερειάρχης  ενημερώθηκε για την παρουσία τους και την εδώ αποστολή τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών που εφαρμόζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολ. Προστασίας..  Το πρόγραμμα αυτό, συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά, πέρυσι το καλοκαίρι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στην Ελλάδα, με συμμετοχή πυροσβεστών από έξι χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα και Σλοβακία. Οι 20 Γερμανοί  πυροσβέστες έφτασαν στην Ολυμπία με 8 οχήματα, 4 υδροφόρα και 3 βοηθητικά αλλά και ένα ακόμα όχημα στο οποίο επέβαιναν οι διερμηνείς αξιωματικοί. Μετά από τις  16 Ιουλίου μέχρι και τέλος Ιουλίου θα έρθουν άλλοι 20 πυροσβέστες από την Μάλτα και από την 1 Αυγούστου μέχρι 16 Αυγούστου θα ακολουθήσουν άλλοι 20 πυροσβέστες από την Σλοβακία. Όλοι αυτοί θα  εγκατασταθούν στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Γιαννόπουλος ενημερώθηκε για όλες τις παραπάνω λεπτομέρειες και βεβαίως ευχαρίστησε τους Γερμανούε πυροσβέστες για την  εδώ παρουσία τους και την συνδρομή τους.

φωτο ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 1-2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot