FOLLOW US: facebook twitter

Υπόμνημα Βαλιανάτου για τα αγροτικά θέματα της Ηλείας: Ζητούν συνάντηση με Βορίδη

Ημερομηνία: 22-07-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33478″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπόμνημα προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και γενικά την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, έστειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών, σιτηρών, ελαιολάδου Αμαλιάδας Ν. Ηλείας «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» Χρήστος Βαλιανάτος, αναλύοντας τα προβλήματα των αγροτών του νομού και την κατάσταση του πρωτογενούς τομέα στην Ηλεία.

Στο μακροσκελές και αναλυτικό του υπόμνημα, ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ¨ανήμπορη¨ να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο. Σε όλο αυτό το προβληματικό τοπίο έρχεται να προστεθεί και ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών στο νομό που έδωσε την χαριστική οικονομική βολή στους παραγωγούς.

Εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού Ηλείας ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι ζητούν μια δίκαιη φορολόγηση  στην οποία θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, έθικε το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, το τεράστιο κόστος παραγωγής κ.α και τόνισε ότι «εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν, θα αποτύχει. Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν.»

Σε ότι αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα, αναφέρεται στην αναγκαιότητα της δημιουργία του ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, στην επαναλειτουργία του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΟΡΟΙΒΟΥ,  στην εξυγίανση των ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, στη χάραξη εθνικής στρατηγικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα, σε Φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη, στην αύξηση κονδυλίων για τη δακοκτονία και στην αναπροσαρμογή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και στην κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Για τα τοπικά προϊόντα της Ηλείας

Αναφερόμενος στα τοπικα προϊόντα της Ηλείας, εξήγησε την υπάρχουσα κατάσταση για τα εσπεριδοειδή, την πατάτα, το καρπούζι ζητώντας κυρίως την εξυγίανση των κυκλωμάτων εμπορίας τους, επίσης αναφέρεται στην αναδιρογάνωση των ΟΕΒ του νομού, την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ και τέλος έκανε μια μακρά αναφορά για την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας.

Ειδικά για το τελευταίο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας της Κορινθιακής σταφίδας, οι αγρότες θεωρούν αναγκαία θεωρούμε την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης), καθώς η πεποίθηση είναι ότι «το προϊόν έχει  ακόμα πολλά να προσφέρει και της το οφείλουμε

Σε ότι αφορά την Κτηνοτροφία, αναφέρθηκε στους ελέγχους τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα   όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της Φέτας  ως ΠΟΠ, στο διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό, στη μείωση του κόστους παραγωγής με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος  του πετρελαίου, στην ένταξη .  όλων των αιτούντων κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, στην απολοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης  των σταυλικών εγκαταστάσεων και ζήτησε ακόμα να ισχύσουν πάλι  τα κριτήριά  επιλογής για την  εξισωτική αποζημίωση.

Για τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι άμεσα  πρέπει να μοιραστούν στους πραγματικούς  αγρότες οι οποίοι καλλιεργώντας αυτές τις εκτάσεις θα προσφέρουν και στην Εθνική Οικονομία, προτεραιότητα οι νέοι Αγρότες και διεκδίκηση αυξημένων πόρων για αγρότες κτηνοτρόφους από την νέα Κοινή Αγροτική πολιτική. Τέλος ζήτησε την διατήρηση    της Βιομηχανικής τομάτας και της σταφιδας στην   συνδεδεμένη ενίσχυση και μετά το 2021.

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος ζήτησε συνάντηση με τον νέο υπουργό αναφέροντας «ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ζητάμε συνάντηση μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα αγροτικά προβλήματα του Νομού μας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται διότι το εισόδημα του Νομού Ηλείας στο 70%  προέρχεται από τον Αγροτικό τομέα. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας και περιμένουμε την πρόσκλησή σας,»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot