FOLLOW US: facebook twitter

Υπογειοποίηση αρδευτικού τέλος!

Ημερομηνία: 17-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης το έργο με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού λόγω… κόστους 

-Δηκτική ανακοίνωση από τον πρώην υπουργό και νυν δ/ντη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δυσάρεστα είναι τα νέα για το οραματικό έργο της υπογειοποίησης του συνόλου του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, καθώς αξιολογήθηκε ως ακριβό και δύσκολα υλοποιήσιμο εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται για το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνέπεια να απενταχθεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που υπογράφει ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, Από τα αρχικά 18 έργα που είχαν ενταχθεί ως Επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με την ονομασία «ΥΔΩΡ 2:0», αφαιρέθηκαν έντεκα έργα λόγω απρόβλεπτης αύξησης στο κατασκευαστικό κόστος και των επακόλουθων δημοσιονομικών περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη και το χρονοδιάγραμμα των έργων Ανάμεσα σε αυτά είναι και η Υπογειοποίηση των Δικτύων Ροής (Καναλέτων) ΤΟΕΒ Αμαλιάδος, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου.

Το έγγραφο ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατόπιν ερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, την οποία υπογράφει ως επικεφαλής ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τους  κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους Μιχάλη Κατρίνη και Δημήτρη Μάντζο και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στο τέλος του εγγράφου επισημαίνεται μεν ότι για τα  έργα τα οποία αφαιρέθηκαν από το αναθεωρημένο πρόγραμμα, εξετάζονται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη, πόσο μάλλον για ένα έργο υπολογιζόμενου κόστους κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ώριμη μελέτη από 2012.

Έντονη αντίδραση από τον Γιάννη Κουτσούκο

Την απένταξη του έργου στηλίτευσε με ανακοίνωσή του ο πρώην βουλευτής και νυν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το 2011 είχε δρομολογήσει την ωρίμανση της μελέτης.

«Η κυβέρνηση, που όπως αποδεικνύεται αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ των λίγων και ισχυρών, σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην Ηλεία και την αγροτική παραγωγή και μάλιστα για ένα έργο ώριμο, τη μελέτη του οποίου ξεκίνησε το 2010 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εγκρίθηκε οριστικά το 2012 με προϋπολογισμό 67,7 εκατ. ευρώ (…) που αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου πρώτα στη Βόρεια Ηλεία και στη συνέχεια στη Δυτική Αχαΐα», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot