FOLLOW US: facebook twitter

«Υποφέραμε μία φορά, δεν θα επιτρέψουμε 2η»

Ημερομηνία: 12-09-2024 | Συντάκτης:

Λάβρος κατά της συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ ο δήμαρχος Πύργου, Στ. Καννής, θα επιδιώξει συνάντηση στο Yπουργείο Περιβάλλοντος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την έντονη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ανά περιφέρεια εξέφρασε ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχετικό ψήφισμα.

Ο κ.Καννής τόνισε ότι εάν προχωρήσει η δημιουργία ενός ενιαίου ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, θα ανοίξει ουσιαστική η «κερκόπορτα» για να έρχονται όλα τα απορρίμματα της Δυτικής Ελλάδας στην Τριανταφυλλιά, διότι μόνον η Ηλεία διαθέτει σήμερα σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια.

«Είμαστε πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, γιατί είχαμε υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια, από τότε που βρεθήκαμε χωρίς σκουπιδότοπο. Είμαστε από τους πρώτους νομούς στη χώρα που κατασκευάσαμε εργοστάσιο, δίνοντας εκτάσεις δικές μας και εμείς και η Αμαλιάδα. Έχουμε ένα πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων, επεκτείνουμε το κύτταρό μας και τωρα μας λέε να ενοποιηθούμε με τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Αχαΐας και του ΧΥΤΑ στην Αιτ/νία που είναι της προηγούμενης 20ετίας;» επισήμανε αρχικά ο δήμαρχος Πύργου και υπογράμμισε την ανάγκη να επιβραβευτούν κι όχι να τιμωρηθούν οι δήμοι που εφαρμόζουν καινοτόμα διαχείριση αποβλήτων.

«Είναι μονόδρομος η άρνηση της συγχώνευσης. Δεν πρέπει να το δεχτούμε διότι θα βρεθούμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα χωρίς εργοστάσιο και χωρίς δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγώ βλέπω αυτό τον κίνδυνο, ότι θα χάσουμε εμείς τη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και, επειδή εμείς είμαστε ο μόνος νομός που εφαρμόζει σύγχρονη “πράσινη” διαχείριση, θα μας φέρουν εδώ τα απορρίμματα όλης της Δυτικής Ελλάδας επειδή οι άλλοι νομοί δεν έχουν φτιάξει ούτε εργοστάσιο ούτε έχουν χώρους ταφής επεξεργασμένων υπολειμμάτων παρά μόνο απορριμμάτων», εξήγησε ο κ. Καννής αφήνοντας αιχμές για άδικη μεταχείριση της Ηλείας.

«Δεν συνηθίζω να κάνω πολιτική εναντίον της Αχαΐας και να είμαι της άποψης ότι μας φταίνε οι Αχαιοί ή γενικώς οι γείτονές μας, διότι εμείς καθορίζουμε τη μοίρα μας. Δεν είδα όμως παράγοντες από άλλους νομούς να συγκινούνται όταν π.χ. έκλεισαν οι σχολές στην Ηλεία. Τώρα βλέπω ότι στην Καλαμάτα άνοιξαν ξανά Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Ε όχι λοιπόν, δε θα γίνουμε εμείς αποδέκτες των σκουπιδιών των άλλων. Τελειώσαμε με αυτή την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Θα επιδιωχθεί συνάντηση στην Αθήνα

Παράλληλα, πρότεινε την επιδίωξη συνάντησης με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να παραθέσει την επιχειρηματολογία του και να τους πείσει για την αναθεώρηση του νομοσχεδίου περί συγχώνευσης, ζητώντας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη σχετική εξουσιοδότηση.

«Πρέπει να πείσουμε αυτούς που διαχειρίζονται τα απορρίμματα πανελλαδικά δηλαδή την κυβέρνηση, ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή την ενοποίηση. Δεν πρέπει να γίνει αυτό, δεν πρέπει να το κάνουν σε βάρος μας. Θα είναι πιστεύω μία ήττα καινούργια για το νομό μας», ανέφερε και υπενθύμισε ότι με τα κατάλληλα επιχειρήματα επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση για το Ποτόκι, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκο.

«Υπήρξε μία συνεργασία. Συνομιλήσαμε, κουβεντιάσαμε, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα. Είναι πραγματικά ένα επίτευγμα για το δήμο μας συνολικά. Δεν είναι ούτε καν για τη δημοτική αρχή ούτε για κανέναν, είναι για το δήμο μας, διότι θα απαλλαγούμε από αυτό τον βραχνά εκεί», σημείωσε διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν πλέον τοξική βόμβα καθότι αδρανοποιημένα με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει.

«Κλείνω την παρέμβαση ευχαριστώντας τον κύριο Γραφάκο, αλλά όμως το να μας οδηγούνε πλέον σε αυτή τη λύση της συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε και έχουμε την κατάλληλη επιχειρηματολογία για να τους πείσουμε να μην το δεχτούν», τόνισε ο κ. Καννής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot