FOLLOW US: facebook twitter

Υλοποίηση μελέτης της διαΝΕΟσις: ΗΛΕΙΑ 2030 – Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 23-11-2023 | Συντάκτης:

Συνάντηση συνεργασίας μεταξύ των Δημάρχων της Π.Ε. Ηλείας και του Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις κ. Διονύση Νικολάου διοργανώνει η διαΝΕΟσις σχετικά με τη μελέτη της για την ανασυγκρότηση της περιοχής, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί οι εν ενεργεία Δήμαρχοι, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι ο προγραμματισμός και η προτεραιοποίηση των στόχων της μελέτης της διαΝΕΟσις, η οποία έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή από την Κυβέρνηση και έχει επιπλέον αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια από την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο και τους τοπικούς φορείς ευρύτερα.

Ειδικότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Ενημέρωση των νεοεκλεγέντων κυρίως Δημάρχων επί του περιεχομένου, των στόχων και το μηχανισμό υλοποίησης της μελέτης τόσο σε τοπικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.
  • Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Δημάρχων Π.Ε. Ηλείας και δημιουργία τοπικού αναπτυξιακού συμβουλίου για την προώθηση των προτεινόμενων από την μελέτη έργων και δράσεων.
  • Χαρακτηρισμός της Ηλείας ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Τουριστικής Διαχείρισης» και υποβολή σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Τουρισμού.
  • Δημιουργία από τους Δήμους διαδημοτικού αναπτυξιακού Οργανισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού (DMO) με κύρια αποστολή την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων Ηλείας. Ένας DMOμε βάση τη διεθνή πρακτική θα ήταν ο καταλληλότερος φορέας υλοποίησης του πλήθους διαδημοτικών και εξειδικευμένων δράσεων και έργων που αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ηλείας όπως περιγράφονται λεπτομερώς στη μελέτη και αφορούν τους τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής συνοχής. 

Με αφορμή την παραπάνω συνάντηση, ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Διονύσης Νικολάου δήλωσε:

«Η πρώτη φάση της μελέτης μας απεκάλυψε τη ζοφερή εικόνα μιας υποβαθμισμένης κατάστασης και αναπτυξιακής υστέρησης που ταλανίζει την Ηλεία. Είμαστε στο 67% του Εθνικού μέσου όρου του κατά κεφάλην ΑΕΠ (42η θέση), έχουμε μείωση πληθυσμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του εθνικού μ.ο. και ένα ποσοστό υψηλής μόρφωσης μόνο στο 11,2% δηλ.το μισό του εθν. μ.ο. (τελευταία θέση). Παρόμοιοι είναι και πολλοί άλλοι δείκτες.  Στόχος και όραμά μας είναι να ανατραπεί πλέον αυτή η κατάσταση και να τεθεί η Ηλεία σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Τώρα ευρισκόμεθα στη δεύτερη φάση, αυτή της υλοποίησης της μελέτης που φυσικά είναι και η δυσκολότερη.

Είμαι αισιόδοξος για την επιτυχία της, γιατί έχουμε στα χέρια μας ένα σχέδιο ρεαλιστικό, έχει όραμα,έχει αρχή, μέση και τέλος και το ίδιο το σχέδιο προβλέπει τόσο τον μηχανισμό υλοποίησής του όσο και τις δυνατότητες χρηματοδότησής του σε βάθος δεκαετίας με ποσόν που συνολικά ανέρχεται περίπου στο 1,8 δις ευρώ.

Τα προτεινόμενα μέτρα που θα συζητηθούν ανταποκρίνονται απολύτως στους αναπτυξιακούς στόχους της μελέτης και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας μεταξύ όλων των παραγόντων της Ηλείας και της Κυβέρνησης η οποία σημειωτέον δια του Υπουργού κ. Χρήστου Τριαντόπουλου έχει ήδη συστήσει υποεπιτροπή για τη στοχευμένη υποστήριξη των περιοχών της Π.Ε. Ηλείας και η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως. Σε αυτή συμμετέχουν Γενικοί Γραμματείς αρμοδίων για την ανάπτυξη Υπουργείων όπως Χωρικού Σχεδιασμού, Εσωτερικών,Υποδομών,Λιμενικής πολιτικής,Αγροτικής ανάπτυξης και επί πλέον των Δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ.  Είναι δηλαδή έτοιμος ένας μηχανισμός που ποτέ δεν υπήρχε, αλλά τώρα που πρέπει να δουλέψει.

Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας από εδώ και πέρα είναι η κοινωνική στήριξη και η δέσμευση των τοπικών αρχών ότι συστηματικά θα προωθούν τη μελέτη και ότι θα γίνουν ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν εμείς οι ίδιοι δεν πιστέψουμε σε αυτό και αν δεν το κάνουμε στόχο και όραμα για τις επόμενες γενιές. Πραγματικά έχουμε μια καλή συγκυρία.

Προσωπικά θα συνεχίσω την προσφορά μου συμβουλευτικά θέτοντας όποια γνώση και εμπειρία κατέχω στη διάθεση των υπευθύνων θεσμικών φορέων, αυτών που έχουν τελικά την ευθύνη των αποφάσεων και των δράσεων για την ανάπτυξη της Ηλείας.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που θα εξελιχθεί σε βάθος δεκαετίας. Η αρχή όμως πρέπει να γίνει τώρα. Η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει, δεν πρέπει να χαθεί μία ακόμα ευκαιρία.

Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι η αρχή και μιας γενικότερης κινητοποίησης όλων των εμπλεκομένων κοινωνικών και οικονομικών φορέων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος