FOLLOW US: facebook twitter

Ξύπνησαν οι μνήμες στην Αρτέμιδα

Ημερομηνία: 25-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Τελέστηκε χθες το μνημόσυνο της Π.Υ υπέρ των τριών πεσόντων εποχικών πυροσβεστών στις πυρκαγιές του 2007
Συγκίνηση από τους πυροσβέστες 13 χρόνια μετά…

13 χρόνια πέρασαν από εκείνο το μαρτυρικό απόγευμα της 24ης Αυγούστου 2007, στην στροφή της Αρτέμιδας. Σε εκείνο το σημείο που η φωτιά έκοψε το νήμα της ζωής εικοσιπέντε συνολικά ανθρώπων μεταξύ των οποίων και τριών εποχικών πυροσβεστών που υπηρετούσαν στο κλιμάκιο της Κρέστενας.

Αν κάποιος δεν ξέρει τι έγινε σε αυτόν τον τόπο εκείνη την μέρα, η φύση θα μπορούσε να τον ξεγελάσει, οι άνθρωποι όμως οχι,  γιατί μόνο οι μαύρες και γυμνές βουνοπλαγιές, πρασίνισαν ξανά!

Στη στροφή προς Αρτέμιδα, στο σημείο όπου εκείνη την ημέρα γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της Ηλείας, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους εικοσιπέντε άνθρωποι, όταν εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, στέκουν 14 εκκλησάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Το καθένα μαρτυρά τον ανθρώπινο πόνο… Είναι οι τρεις εποχικοί πυροσβέστες που μέχρι τέλους έδωσαν την δική τους μάχη με τις φλόγες, είναι ζευγάρια και αδέρφια, είναι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά κάτοικοι μόνιμοι αλλά και επισκέπτες που είχαν έρθει για διακοπές. Είναι και η Αθανασία Παρασκευοπούλου με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, την Αγγελική, την Μαρία, την Αναστασία και τον Κωνσταντίνο, με τα οποία την βρήκαν αγκαλιά στην πλαγιά, όπου η φωτιά τούς πρόφτασε.  Τραγικές ιστορίες αδικοχαμένων ανθρώπων…

Ημέρα  άσβεστης μνήμης λοιπόν η χθεσινή για τους κατοίκους όλης της Ηλείας, αλλά κυρίως της Αρτέμιδας και τις Μακίστου,  των δύο πολύπαθων χωριών της Ζαχάρως  που οι άνθρωποι τους ντύθηκαν στα μαύρα και τα χωριά τους κάηκαν ολοσχερώς εκείνη την “μαύρη” Παρασκευή του Αυγούστου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι συγγενείς των θυμάτων σε δύο ξεχωριστά μνημόσυνα,  τιμούν τα θύματα των φονικών πυρκαγιών, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη γιατί κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ξεχάσει!

Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε  σε κλίμα συγκίνησης και φορτισμένης σιωπής, η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών στην  στροφή θανάτου λίγο πιο έξω από την Αρτέμιδα, εκεί που έχασαν τη ζωή τους το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου οι εποχικοί πυροσβέστες Ανδρέας Τζούμας, Γιάννης Δρακόπουλος και Θανάσης Νιάρχος, μαζί με άλλους 22 ανθρώπους.

Το μνημόσυνο και την σεμνή αυτή τελετή, διοργάνωσε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων όπου άνηκαν οι τρεις αδικοχαμένοι εποχικοί πυροσβεστες ενώ παρέστη και  πυροσβεστών. Παρευρέθηκαν ακόμα ο Διοικητής Π.Υ. Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Αντιπύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΥΠΣ Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου αλλά και οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου και Διονύσης Καλαματιανός, καθώς και ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος. Στο μνημόσυνο των πυροσβεστών ήταν ακόμα παρόντες συγγενείς και φίλοι των αδικοχαμένων εποχικών πυροσβεστών και όλοι με μια φωνή, φώναξαν “ΑΘΑΝΑΤΟΙ” , στην καρδιά και το μυαλό όχι μόνο των συναδέλφων τους που έπεσαν στο καθήκον, αλλά όλων των Ηλείων.  Να σημειώσουμε ότι το απόγευμα, τελέστηκε στο ίδιο σημείο, στο χώρο μνήμης με τα εκκλησάκια  και σε κλειστό κύκλο το μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας από τους συγγενείς.

Δ. Αυγερινοπούλου: “Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ…”

Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου που παρέστη στην χθεσινή επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πυροσβεστών στην Αρτέμισα  δήλωσε ότι  «Με βαθύ αίσθημα σεβασμού τιμούμε σήμερα την μνήμη των πεσόντων κατά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, των πυροσβεστών και των πολιτών, τους οποίους και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Οι μνήμες εκείνης της τραγωδίας ζουν άσβεστες μέσα μας, ενώ οι επιπτώσεις των οποίων είναι ορατές μέχρι και σήμερα. Είναι δέσμευση και υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής μας.»

Μ. Κατρίνης: “Χρέος μας είναι να φροντίσουμε να μην ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές αυτές στιγμές”

Φόρο τιμής στους αδικοχαμένους νεκρούς των φονικών πυρκαγιών στην μαρτυρική στροφή της Αρτέμιδας, απέδωσε χθες και ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης που επισκέφθηκε το χώρο μαζί με τα δύο του παιδιά του και αναφέρει:

«24 Αυγούστου 2007…

Όσα χρόνια και αν περάσουν, πάντα θα σφίγγει ένας κόμπος το λαιμό όταν αντικρίζουμε αυτούς που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά που σημάδεψε την Ηλεία και τους ανθρώπους της.

Οι πιο πολλοί «χάθηκαν» στην προσπάθειά τους να σωθούν, ενώ άλλοι «υπέκυψαν» στην προσπάθειά τους να σώσουν τους κατοίκους. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χάθηκαν όλα…

Χρέος μας είναι να φροντίσουμε να μην ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές αυτές στιγμές, αλλά και να μάθουν όλοι για την πρωτοφανή τραγωδία, τα αθώα θύματα και τους ήρωες που θυσιάστηκαν…”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος