Χρύσα Βοΐλα: «Το μόνο εμπόδιο είναι ο ίδιος μου ο εαυτός»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136912″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η 19χρονη διεθνής μεσοεπιθετικός από την Μυρσίνη μίλησε για την ποδοσφαιρική της καριέρα
[/vc_column_text][vc_column_text]Η 19χρονη διεθνής μεσοεπιθετικός της Ουγγρικής Ντιόσγκιορι, Χρύσα Βοΐλα, που κατάγεται από την Μυρσίνη, μίλησε στην ηλεκτρονική σελίδα «Ματιές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο» για την καριέρα της και κάλεσε τα νέα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο καθώς πλέον τα ταμπού είναι ελάχιστα στο συγκεκριμένο άθλημα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους προσωπικούς της στόχους, τόνισε πως το μόνο εμπόδιο είναι ο εαυτός της!
Η Χρύσα Βοΐλα, που από τον Αύγουστο του 2020 παίζει στην Ντιόσγκιορι (12 συμμετοχές-4 γκολ), έχει παίξει σε Πανηλειακό, Προοδευτική Περάματος και Ολυμπιάδα Υμηττού στην Α΄ Γυναικών, και είναι διεθνής με την Εθνική Κορασίδων και Νεανίδων, ούσα μια πολύ ταλαντούχα παίκτρια.
Παραθέτουμε ένα μέρος της συνέντευξής της στον Ηλία Σχορτσιανίτη:
-Για ποιους λόγους επέλεξες τον «βασιλιά» των σπορ; Προσωπικά ποια τα οφέλη που απέκτησες από την «στρογγυλή θεά»;
«Ακόμα είμαι αρκετά νέα, όμως έχω καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο με έχει βοηθήσει στο να επικεντρώνομαι στους στόχους που βάζω. Επίσης, παρατηρώ ότι με ωριμάζει γρηγορότερα χωρίς να χάνεται αυτό το αίσθημα της διασκέδασης και της χαράς ακριβώς όταν ήμουν σε πάρα πολύ μικρή ηλικία και οπωσδήποτε το ποδόσφαιρο με έχει βοηθήσει στο να μάθω να πειθαρχώ».
-Πόσο δύσκολο είναι μία γυναίκα να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό; Οι λόγοι που το συστήνεις στα νέα κορίτσια;
«Εξαρτάται, από πολύ μικρή ηλικία κορίτσια, όπως και αγόρια παίζουν μπάλα και πολλά είναι εκείνα τα παιδιά που θα θελήσουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Όμως επειδή ένα κορίτσι είναι λίγο δυσκολότερο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, γιατί μπορεί να βρίσκεται σε περιοχή στην οποία να μην βολεύει να κάνει την εγγραφή της σε ακαδημία. Κατά τα άλλα, δεν μπορώ να βρω ένα λόγο δυσκολίας. Πλέον το ποδόσφαιρο γυναικών έχει διαδοθεί αρκετά τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στις μικρές. Πλέον πιστεύω ότι τα διάφορα ταμπού είναι ελάχιστα και προσωπικά θα σύστηνα στους γονείς, αλλά και στα νέα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, όπως θα έκαναν και με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του».
-Όσον αφορά την φετινή πορεία της Ντιόσγκιορι σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο;
«Η Ντιόσγκιορι είναι μια ομάδα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γυναικείο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας. Ο φετινός στόχος ήταν να τερματίσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα και να κοντράρουμε την Ferencvarosi που είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ουγγαρία και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε την κατάκτηση του Κυπέλλου. Δυστυχώς σε κάποια κρίσιμα παιχνίδια δεν ήμασταν τυχερές και έτσι τώρα διεκδικούμε την τρίτη θέση, ενώ στο Κύπελλο αποκλειστήκαμε στα ημιτελικά του θεσμού».
-Τα συναισθήματα σου για την παρουσία σου στο εξωτερικό και σε κορυφαίες στιγμές με την φανέλα της Εθνικής;
«Όποια κοπέλα έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τόσο με την Εθνική όσο και με τους συλλόγους τους, γνωρίζει ότι τα συναισθήματα είναι τελείως διαφορετικά. Αυτό πηγάζει κυρίως από την σημασία που δίνουν οι παίκτριες στο άθλημα. Κορυφαίες στιγμές για εμένα ήταν τα γκολ, αλλά και η πρόκριση στην elite round με την Εθνική Κορασίδων και αναφορικά με την ομάδα μου εδώ, μέχρι στιγμής θυμάμαι έντονα την πρώτη φορά που έπαιξα στο στάδιο της Ντιόσγκιορι με αρκετούς φιλάθλους, αλλά και οργανωμένους οπαδούς, οι οποίοι για 90 λεπτά μας τραγουδούσαν και μας εμψύχωναν».
-Οι διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας στο ποδόσφαιρο γυναικών;
«Οι διαφορές είναι τεράστιες και δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Το ποδόσφαιρο γυναικών της Ουγγαρίας αντιμετωπίζεται όπως και των ανδρών, δηλαδή το πρωτάθλημά μας είναι 100% επαγγελματικό, έχουμε τα συμβόλαια μας, το σπίτι μας, το εστιατόριο μας, το προπονητικό μας κέντρο, την ιατρική μας ασφάλιση και τα ένσημα μας. Η μόνη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών εδώ είναι προς το παρόν οι μισθοί, όμως μας παρέχουν ό,τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε το επόμενο βήμα».
-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και οι μελλοντικές σου φιλοδοξίες;
«Από μικρή είχα όνειρα να παίξω ποδόσφαιρο και όλο μου το βάρος έπεσε εκεί γι’ αυτό και με την ολοκλήρωση των μαθητικών μου υποχρεώσεων στο Λύκειο, επέλεξα να έρθω σε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Όλες μου οι σκέψεις γυρίζουν μόνο γύρω από το σχέδιο Α, θεωρώ ότι το σχέδιο Β κάνει εκείνος που έχει ανασφάλειες και φοβάται να ρισκάρει. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορώ να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και γνωρίζω πως το μόνο εμπόδιο είναι ο ίδιος μου ο εαυτός».
-Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο γυναικών γνωρίζει πρόοδο;
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο γυναικών γνωρίζει μεγάλη πρόοδο και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μεγάλα άλματα, όμως δυστυχώς έχουν καθυστερήσει πολύ σε σχέση με τις άλλες χώρες και θα έχουν πολύ δρόμο μέχρι να φθάσουν το επίπεδο άλλων χωρών. Αυτό που εύχομαι είναι τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια το ποδόσφαιρο να γίνει επαγγελματικό στην Ελλάδα, έστω μία κατηγορία».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]