FOLLOW US: facebook twitter

Χρήστος Σπίρτζης για Πατρών-Πύργου: «Στην επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, ο αυτοκινητόδρομος θα παραδοθεί»

Ημερομηνία: 25-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87433″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ακόμη τρεις υπογραφές μετά το Πάσχα
-Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το Πύργος- Καλό Νερό

«Ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, θα παραδοθεί στην επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα» δήλωσε χθες από την Ηλεία ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων του στα εργοτάξια της GDInfrastrutture που έχουν ήδη στηθεί στις περιοχές του Αλισσού και της Βάρδας.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως πολύ σημαντική για τη Δυτική Ελλάδα και προανήγγειλε ότι μετά το Πάσχα θα υπογραφούν οι υπόλοιπες τρείς συμβάσεις για την κατασκευή του άξονα Πάτρας-Πύργου που έχουν περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ολοκληρώνοντας έτσι τη συμβασιοποίηση των 7 από τις συνολικά 8 εργολαβίες του έργου. Στην αναμονή βρίσκονται οι δύο εργολαβίες των τμημάτων Δουναίικα – Πύργος και Βάρδα – Κυλλήνη με ανάδοχο την Τοξότης για τις οποίες θα πρέπει να προσκομιστούν οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης. Επίσης, η εργολαβία για το Αμαλιάδα – Δουναίικα, που πέρασε από τη Βουλή μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τελικό ανάδοχο την INTRAKAT. «Απομένει η απόφαση του ΣτΕ στις 11 Ιουνίου για να υπογραφεί και η 8η» είπε, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι στα επτά τμήματα να προχωρήσουν οι εργασίες ταυτόχρονα.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το μικρό Συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, παρουσία και των τριών Ηλείων κυβερνητικών Βουλευτών Μ.  Μπαλαούρα, Δ. Μπαξεβανάκη, Ε. Σαλτάρη, του πρώην Γ.Γ. του Υπ. Ναυτιλίας Δ. Καλαματιανού αλλά και του νυν Δ. Τεμπονέρα, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Α. Κατσιφάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλου, Περιφερειακών Συμβούλων, υποψηφίων Δημάρχων, θεσμικών φορέων και πλήθους κόσμου, ο κ. Σπίρτζης μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου που θα προσφέρει ασφάλεια στον πληθυσμό και ανάπτυξη στον τόπο, και θέλησε να ενημερώσει όπως είπε για όλες τις λεπτομέρειες και όσα έχουν προηγηθεί την τελευταία 4ετία.

«Το χρωστάμε στους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας, το χρωστάμε στους Ηλείους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τόσο αυτοί όσο και εγώ προσωπικά δεχτήκαμε τόνους λάσπης από την αντιπολίτευση. «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο Πάτρα- Πύργος που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μετά την αποκοπή του έργου από την Ολυμπία Οδό, ήταν προβληματική και διάτρητη. Δεν υπήρχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, παρά τα όσα υποστηρίζει η ΝΔ, και θα οδηγούσε με απόλυτη βεβαιότητα σε δικαστικές διαμάχες, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την τελική ματαίωση του έργου.

440 εκ. ήταν ο προϋπολογισμός του παλιού διαγωνισμού, με τελείως αλλοιωμένες τις ποσότητες και άρα τον προϋπολογισμό. Με τελείως ψεύτικα τα στοιχεία, ώστε κάποιοι να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον διαγωνισμό» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση της ενιαίας εργολαβίας ήταν ανέφικτη.

«Όταν κόπηκε η Πατρών -Πύργου από την Ολυμπία οδό, με την αναθεώρηση του 2013, δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη για να είναι το έργο εγκεκριμένο έργο. Αν δεν αναπτύσσονταν διαδοχικές διαδικασίες μεγάλων εκπτώσεων, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε την έγκριση μεγάλου έργου για τη χρηματοδότηση… Η διαδικασία για να φτάσουμε στην υλοποίηση της Πατρών-Πύργου, ήταν μια μεγάλη μάχη τέσσερα χρόνια για να μπορέσει επιτέλους ο πολίτης της Ηλείας να έχει αυτοκινητόδρομο».

Ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας τόνισε ότι η Ολυμπία Οδός αποτελεί για την Περιφέρεια τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόκληση και προτεραιότητα και αυτό που διεκδικούν είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο στην Τσακώνα. «Χαίρομαι που ξεκινήσαμε, παραμένουμε όμως σε αφύπνιση…».

Ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαουρας δήλωσε ότι «Δεν υπήρχε τίποτα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε μελέτες, ουτε αδειοδοτήσεις και χρηματοδότηση. Χωρίς τις 8 εργολαβίες και τον ανταγωνισμό που δημιούργησαν, δε θα παίρναμε το 50% και την έγκριση χρηματοδότησης από την Κομισιόν. Ο χρόνος που πέρασε μόνο και μόνο από τους Τζάσπερς ηταν 18 μηνες τρέχαμε για την έγκριση. Σήμερα είναι μέρα χαράς και μη γινόμαστε μεμψίμοιροι. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε 65% αύηξηση του κόστους και το έργο μίκρυνε κατά 45%. Ποιος τα έφαγε αυτά τα λεφτά; Πρέπει όλοι να παρακολουθούμε πώς πάει η εργολαβία. το έργο δεν προχωράει με αυτόματο πιλότο. Εμείς σαν βουλευτές υπηρετούμε τον κόσμο, τα μεγάλα έργα έγιναν επί δικιά μας κυβέρνησης σε μια χρεοκοπημένη χώρα»

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το Πύργος – Καλό Νερό

Ο κ. Σπίρτζης απαντώντας σε ερώτημα της «Πρωινής» για το κομμάτι του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό, επισήμανε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και οι διαδικασίες βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης ενώ οσον αφορά το Καλό Νερό- Τσακώνα, τόνισε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση. Τα σενάρια όπως είπε είναι τρία. Ή μέσω ΣΔΙΤ, ή να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο ή αν υπάρχουν συνθήκες να ενταχθεί σε μια από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης που υπάρχουν. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το δρόμο Πύργος- Καλό Νερό, ξεκαθάρισε πως δεν εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία υποστηρίζοντας πως θα προτιμήσει να κρατήσει επιφυλάξεις και να μη δώσει συγκεκριμένο χρόνο γιατί δε θα ήθελε να αστοχήσει.

Παρέμβαση για τρένο

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να ασκηθεί πίεση για το χρονοδιάγραμμα στο κομμάτι Πύργος- Καλό Νερό ενώ έθεσε και το θέμα του Smart Train και τη διαδρομή Κατάκολο- Πύργος – Ολυμπία και ένα πρόβλημα που έχει προκύψει με την ΤραινΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot