Χρεωμένο το 30% των Ελλήνων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45595″ img_size=”full”][vc_column_text]Σχεδόν τα μισά δάνεια αφορούν έξοδα καθημερινής διαβίωσης • Τα φτωχά νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους για ανάγκες διατροφής και μετακίνησης • Το 44% των νοικοκυριών αναγκάζεται κάθε μήνα να δανείζεται ή να ξοδεύει από τα έτοιμα.
Με δανεικά ζουν σχεδόν τα 3 στα 10 νοικοκυριά, σύμφωνα με τους νέους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ για την υπερχρέωση, στη νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης Τα ευρήματα της έκθεσης αφορούν επίσης την κατανάλωση και τον πλούτο των νοικοκυριών και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από τους δείκτες υπερχρέωσης εξαιρούνται τα ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο βραχνά για τα νοικοκυριά.
Τουλάχιστον ένα δάνειο έχει να εξοφλήσει το 28% των νοικοκυριών, ποσοστό που για τα μη φτωχά νοικοκυριά ανεβαίνει στο 30,6%. Φτωχά νοικοκυριά θεωρούνται εκείνα που το ετήσιο εισόδημά τους είναι λιγότερο από 5.266 ευρώ τον χρόνο, αν είναι μονοπρόσωπα, ή λιγότερο από 11.059 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες με δύο ανήλικα μέλη. Πάνω από το 8% των νοικοκυριών έχει δύο ώς τέσσερα δάνεια να εξοφλήσει, πλην του στεγαστικού.
Ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι περισσότερο από το 50% του μηνιαίου εισοδήματος ενός φτωχού νοικοκυριού πηγαίνει αποκλειστικά για τις ανάγκες διατροφής και μετακίνησης, με έξοδα που αντιστοιχούν σε 515 ευρώ, όταν το συνολικό μηνιαίο εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα είναι κάτω από 920 ευρώ.
Περίπου το 44% των νοικοκυριών δεν καταφέρνει να καλύψει τα μηνιαία έξοδα από τους μισθούς και τα εισοδήματα των μελών του και αναγκάζεται είτε να ξοδέψει από τις αποταμιεύσεις (27,3%) είτε να ζητήσει δανεικά από τρίτους (16,3%). Το 37,4% καταφέρνει να αποταμιεύσει και ένα 18,9% βγαίνει ίσα-ίσα, χωρίς να αποταμιεύει αλλά ούτε να εκταμιεύει ή να δανείζεται. (30,1%).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]