Εκδόθηκε η ρυθμιστική θήρας 2020-21: Χωρίς όριο κάρπωσης το κυνήγι του αγριόχοιρου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116527″ img_size=”full”][vc_column_text]Στις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσει και φέτος η κυνηγετική περίοδος 2020-21 σύμφωνα με τη ρυθμιστική θήρας που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2021. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2021.Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι στο κυνήγι του αγριόχοιρου, αφού φέτος δεν υπάρχει όριο κάρπωσης. Όπως αναφέρει η απόφαση, «Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Susscrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών».
Όσον αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις, απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopaxrusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2020 μέχρι και 20.01.2021 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεταιαντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepuseuropaeus) και του Αγριόχοιρου (Susscrofa).
Επιτρέπεται το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpesvulpes) και του Πετροκούναβου (Martesfoina) από 15.09.2020μέχρι 20.01.2021 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2021 μέχρι 28.02.2021χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι. Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2020 -14.9.2021 στις Περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.
Γεωγραφικές απαγορεύσεις θήρας
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων στην περιοχή που ορίζεται από τις ζώνες Α, ΑΒ1, ΑΒ2, Α1, Β1 του «εθνικού πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς», όπως καθορίστηκαν με την υπ’ αρ. 12365/17-3-2009 (Β’ 159) κοινή υπουργική απόφαση σύμφωνα με την ειδική για το θέμα απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων μέτρων κατάμήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από τις ακτές, στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί ΔασικέςΑπαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών
τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουνεκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι διακοσίων πενήντα μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών και σε περιοχές που λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης απαγόρευσης και αφού προηγηθεί εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού,οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθεοπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]