Ξεριζώνουν τα καλαμπόκια
Μειώθηκαν κατά 30-40% οι καλλιέργειες αραβοσίτου – Σε άλλες καλλιέργειες κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής στρέφονται οι Ηλείοι αγρότες
Τάση για μείωση στις εκτάσεις καλλιέργειας του αραβοσίτου σημειώνεται πανελλαδικά χρόνο με το χρόνο, η οποία κινείται στα επίπεδα του 10 – 15%, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη παρατηρώντας την πορεία των τελευταίων ετών. Στην Ηλεία δε, τα ποσοστά αυτά φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένα, φτάνουν το 30-40%, καθώς οι Ηλείοι καλλιεργητές καλαμποκιού τα τελευταία 2-3 χρόνια στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες που μπορούν να τους αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι, το καλαμπόκι με τα νέα δεδομένα, εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο σε καλλιέργεια για… τολµηρούς. Φέτος είναι η τρίτη , ίσως και τέταρτη χρονιά που οι τιµές παραγωγού παραµένουν καθηλωµένες σε επίπεδα οριακά για τη βιωσιµότητα των εκμεταλλεύσεων και οι εποχές δεν προσφέρονται πλέον για μεγάλα ρίσκα.
Δεδομένης της πίεσης που δέχεται η καλλιέργεια αραβοσίτου από παράγοντες που σχετίζονται κυρίως με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τα φθηνά εισαγόμενα καλαμπόκια και τις χαμηλές τιμές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά, φαίνεται ότι οι παραγωγοί στρέφονται προς άλλες λύσεις, όπως το τριφύλλι, το φιστίκι, τον ηλίανθο και τη σόγια. Εξάλλου, κυρίως της έλλειψης ρευστότητας από πλευράς των κτηνοτρόφων, υπάρχει στροφή σε αθρόες εισαγωγές φθηνού καλαµποκιού από βαλκανικές χώρες, που τα τελευταία χρόνια έχουν µεγάλη παραγωγή. Μάλιστα, ακόµα και οι κτηνοτρόφοι τα δύο τελευταία χρόνια, πραγµατοποίησαν εισαγωγές από τη Βουλγαρία έναντι 14 λεπτών το κιλό, ενώ αντίστοιχα το ελληνικό καλαμπόκι έχει μια τιμή περίπου 19- 20 λεπτά το κιλό, πολύ χαμηλή μεν για τους καλλιεργητές, αλλά ως διαφορά υπολογίσιμη για εκείνους που το αγοράζουν κυρίως για ζωοτροφές. Σύµφωνα µε τους παραγωγούς, µε τις παραπάνω µέσες τιµές δε θα έβγαζαν ούτε τα έξοδά τους, αν οι αποδόσεις δεν ήταν καλές το 2014 και 2015 , δεδοµένου του κόστους που φτάνει στα 180-220 ευρώ το στρέµµα.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλίμωρος, μιλώντας χθες στην Πρωινή, επιβεβαίωσε την μείωση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων καλαμποκιού στην Ηλεία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο η χαμηλή τιμή που εισπράττουν οι καλλιεργητές, αλλά υπεύθυνοι είναι και άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση των αγροτικών εφοδίων- κυρίως των λιπασμάτων- καθώς και το νερό που πρέπει να πληρώνουν, αφού το καλαμπόκι χρειάζεται πολύ πότισμα:
«Στην Ηλεία η μείωση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλαμποκιού είναι πολύ μεγάλη και φέτος υπολογίζουμε να φτάσει γύρω στο 40% ενώ και για την περιοχή των Λεχαινών η μείωση εκτιμώ ότι κινείται στο 30%. Πρώτος λόγος είναι οι τιμή που εισπράττουν οι καλλιεργητές, δεύτερον είναι το κόστος του ποτίσματος και το ρεύμα και τρίτον η αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων που ανεβάζει το καλλιεργητικό κόστος, ενώ ρόλο παίζει και η εισαγωγή καλαμποκιού που σπάει την τοπική αγορά. Έτσι, πολλές εκτάσεις φέτος από τη στιγμή μάλιστα που οι καλλιεργητές έχουν διασφαλίσει τα στρεμματιάτικά τους, αντικαταστήθηκαν με τριφύλλια, γιατί τριφύλλι δεν βρίσκεις εισαγόμενο στην αγορά εν αντιθέσει με το καλαμπόκι, ενώ αρκετοί αγρότες έχουν βάλει και φιστίκι. Έτσι, η καλλιέργεια καλαμποκιού στην Ηλεία, βρίσκεται σε καθοδική πορεία.»
Αναφορικά με την τιμή του καλαμποκιού για την φετινή παραγωγή, ο κ. Καλλιμώρος δεν μπόρεσε να κάνει καμία πρόβλεψη, είναι ακόμα νωρίς, ωστόσο τα ξηραντήρια της Ένωσης θα ανοίξουν κανονικά τον Αύγουστο και… ίδωμεν για τις ποσότητες που θα παραλάβουν.