«Ξεπρασινίζουν» οι αποθήκες του ΑΣΟ
-Αποχαρακτηρίζονται για να προχωρήσει η μετατροπή τους σε έδρα του Φεστιβάλ
-Το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ο αποχαρακτηρισμός των αποθηκών του ΑΣΟ από χώρος πρασίνου είναι η σημαντικότερη αλλαγή που προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η μελέτη για το ΣΧΟΟΑΠ του Πύργου, επί του οποίου θα γίνει η σχετική συζήτηση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο. Με την αλλαγή αυτή, θα αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για να προχωρήσει η ανάπλασή τους και η μετατροπή τους σε μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές προβλέπονται και στο τρίγωνο Ερμού-Κολοκοτρώνη-Καραϊσκάκη, πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου, αφού και εκεί αναμένεται να περιοριστεί ο χώρος που προβλέπεται για τη δημιουργία πρασίνου.
Οι αποθήκες του ΑΣΟ είχαν δεσμευτεί για τη δημιουργία χώρου πρασίνου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Πύργου το 2016. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε και αντικείμενο σύσκεψης στην ΠΕ Ηλείας τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, είχε παραθέσει αναλυτικά τις παραμέτρους του προβλήματος στον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο.
Όπως τόνισε στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξής του στην «Πρωινή» ο κ. Αντωνακόπουλος, η δημιουργία της μόνιμης έδρας του Φεστιβάλ είναι ζωτικό προαπαιτούμενο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.
«Τον Φεβρουάριο του 2016, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε να δεσμεύσει τις αποθήκες στη συμβολή των οδών Κοκκίνου και ΣΠΚ ως χώρους πρασίνου. Είναι προφανές πως αυτό αποτρέπει την επένδυση που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού για τη μόνιμη εγκατάσταση και ψηφιοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η υλοποίηση του έργου, διότι το Φεστιβάλ είναι κορυφαίος θεσμός για την πόλη και μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της πόλης, πάνω από τη γνωστή αδιάφορη κατάσταση και διάσταση που έχει», είχε τονίσει.
Όσον αφορά τη ζώνη γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, ο δήμαρχος Πύργου είχε διατυπώσει την απορία του για τη σκοπιμότητα δέσμευσης ενός τεραστίου οικοδομικού τετραγωνου στο κέντρο της πόλης, που περιβάλλεται από την Ερμού, την Κολοκοτρώνη, την Καραϊσκάκη και τη Δημοτική Αγορά, ως χώρου πρασίνου, καθότι καταστρέφονται περιουσιακά στοιχεία της πόλης και ένα μεγάλο τμήμα του εμπορικού κέντρου της πόλης.