Ξενοδοχεία «ανοιχτά» και… αβοήθητα!: Η εξαίρεση από την κρατική στήριξη οδηγεί τον κλάδο σε κατάρρευση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125456″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Ερωτήσεις στη Βουλή από Καλαματιανό και Κατρίνη για την αναθεώρηση της απόφασης
Αβοήθητο αφήνει στο β’ «κύμα» της πανδημίας τον ξενοδοχειακό κλάδο η κυβέρνηση, αφού αυτή τη φορά δεν εκδόθηκε υπουργική απόφαση αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων, παρότι επιβλήθηκαν περιορισμοί και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105797″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, τα ξενοδοχεία τυπικά λειτουργούν κανονικά, όμως η επιβολή lockdown αναγκάζει τους ξενοδόχους να τα κλείσουν οι ίδιοι για λόγους κόστους.
«Από την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown τα ξενοδοχεία στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας. Μας έχει επιβληθεί μια ‘άτυπη’ απαγόρευση λειτουργίας και αυτή τη φορά αναγκαζόμαστε να διακόψουμε μόνοι μας τη λειτουργία, αφού βάσει των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, κανένας πελάτης -και να θέλει-δεν μπορεί να μεταβεί σε ξενοδοχείο. Το πρόβλημα είναι πως ακριβώς επειδή η απαγόρευση λειτουργίας που μας επιβλήθηκε αυτή τη φορά δεν ήταν επίσημη, αλλά έμμεση, οι υποχρεώσεις για εμάς αφέθηκαν να συνεχίζουν να τρέχουν. Και οι επιχειρήσεις μας που παραμένουν «ανοικτές κλειστές», στερούνται έσοδα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Επίσης, η επιστρεπτέα προκαταβολή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ήταν αισθητά μειωμένη γιατί δεν καταβλήθηκε βάσει τζίρου, παρότι για μας αυτοί οι δύο μήνες παραδοσιακά είναι κερδοφόροι. Θα περάσουμε πολύ δύσκολο χειμώνα χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει την άνοιξη», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση του κλάδου.
«Θύμα» του lockdown το φεστιβάλ
Για τον Πύργο η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική, αν ληφθεί υπόψη ότι τέτοιες μέρες τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα τα προηγούμενα χρόνια από επισκέπτες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» στον τουρισμό της πόλης σε μια περίοδο χωρίς ιδιαίτερη τουριστική κίνηση.[/vc_column_text][vc_single_image image=”122820″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων &Λοιπών Καταλυμάτων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, η πλειονότητα του κλάδου εκπέμπει SOS και απειλείται με κατάρρευση αν δεν υπάρξει ουσιαστική κρατική στήριξη.
«Είμαστε ανοιχτοί με κλειστές τις μετακινήσεις, οπότε καταλαβαίνετε τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, αυτή τη φορά δεν μας έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας με κρατική απόφαση, κατά συνέπεια δεν προβλέπεται να μας δοθεί ούτε η ελάχιστη κρατική βοήθεια. Το μόνο που έχουμε λάβει είναι η επιστρεπτέα, δάνειο δηλαδή, όμως κι από αυτήν παρακρατούνται και χρήματα από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, διότι με 3% πληρότητα στα ξενοδοχεία δεν είχαμε άλλη επιλογή, Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που δεν ξέρουμε πότες θα σταματήσει και με ποιες άλλες συνέπειες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι προβλέπονται ακόμα δυσκολότερες ημέρες.
«Αν πάμε έτσι ως την άνοιξη, τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή όλα τα ξενοδοχεία στον Πύργο είναι ανοιχτά αλλά έχουν ελάχιστη πελατεία, ενώ τέτοια περίοδο κάθε χρόνο είχαμε τους επισκέπτες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η τοπική οικονομία ενισχυόταν. Αυτή τη στιγμή ακροβατούμε», επισήμανε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”101815″ img_size=”full”][vc_column_text]Ερωτήσεις στη Βουλή από Καλαματιανό και Κατρίνη
Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός, συνυπέγραψε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή, τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών αφήνει εκτός αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικώνυποχρεώσεων τα ξενοδοχεία, τα οποία ναι μεν δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική εντολήτης υποχρεωτικής απαγόρευσης λειτουργίας εξαιτίας του δεύτερου lockdown, όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν, και θα αναγκαστούν να διακόψουν από μόνα τους τη λειτουργία τους και ζητά να επεκταθούν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσειςταμέτρα που προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διακόπηκε υποχρεωτικά η λειτουργία τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανάλογη μέριμνα ζητά, με ερώτηση που συνυπογράφει, και ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα του Νοεμβρίου αφήνουν ουσιαστικά τα ξενοδοχεία χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας. «Ενώ τυπικά έχουμε ανοιχτά ξενοδοχεία, αφού δεν υπήρξε κρατική εντολή για να κλείσουν, στηνουσία οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις καθιστούν αδύνατη τημετάβαση πελατών σε αυτά. Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικές, φορολογικές, δανειακές και λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν. Ηκυβέρνηση, μετά από αυτή την έμμεση αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων, δεν είχε την ευαισθησία να προβλέψει μέτρα για τη στήριξή τους» σημειώνει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]