FOLLOW US: facebook twitter

Ξένη Δημητρίου: «Το τελευταίο μεγάλο χαρτί του παιχνιδιού που λέγεται ΑΝΤΙΒΙΑ είναι δάσκαλοι φωτισμένοι»

Ημερομηνία: 01-12-2023 | Συντάκτης:

Ημερίδα της Πρωινής για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Συγκλονιστικά ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επιτυχημένη ημερίδα με θέμα τα Δικαιώματα του παιδιού «Μεγαλώνοντας χαρούμενα παιδιά σε καιρούς κρίσης» που, διοργάνωσε η «Πρωινή» με την ΑΕΝΑΟΝ ΚοινΣΕπ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Προσκεκλημένοι μας, τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες ο καθένας στο πεδίο του, αλλά και ακούραστοι μαχητές για τα δικαιώματα του παιδιού, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ξένη Δημητρίου, ο Ψυχίατρος κ. Γιώργος Νικολαϊδης και η Συνήγορος του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου συγκλόνισαν με τις ομιλίες τους, ενώ η εκπαιδεύτρια Μαίρη Χιόνη πραγματοποίησε στη συνέχεια ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα: “Εκπαιδευτικοί και γονείς: διαμορφώνουμε ασφαλείς χώρους για χαρούμενα παιδιά σε καιρούς κρίσης”. Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή κ Ξένη Δημητρίου εστίασε την ομιλία της κυρίως στην ενδοσχολική βία και στη συχνότητα και την ένταση που την συναντούμε σήμερα, προσδιορίζοντας ότι εμφανίζεται είτε με φυσικό τρόπο είτε διαδικτυακά από μαθητές  ή εναντίον συνομηλίκων τους με πρόθεση άσκησης εξουσίας, ταπείνωσης, εξευτελισμού ή εκφοβισμού, ακόμα και τραυματισμού που μπορεί να είναι είτε λεκτική είτε ψυχολογική ή σεξουαλική.

 Εκδηλώνεται είτε με λέξεις που πληγώνουν, είτε με ξυλοδαρμούς, αποκλεισμούς από την παρέα κλπ. ακόμα και με παρακολούθηση με κακή πρόθεση (stalking). Ειδική αναφορά έκανε στο διαδικτυακό μπούλινγκ και τόνισε ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και στην εκδήλωσή του συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες ψυχολογικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί ή συναισθηματικοί.

«Σημαντικό ρόλο παίζουν τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, οι διάφορες πλευρές του σχολικού περιβάλλοντος, οι πολιτικές του εκπαιδευτικού συστήματος, ο τρόπος προβολής από τα ΜΜΕ, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα, φτώχεια, οικονομική κρίση και πανδημία που ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια της αντικοινωνικές συμπεριφορές.  Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ενδοσχολική βία, τα παιδιά μας, θύτες, θύματα, παρατηρητές όπου το προφίλ τους είναι σχεδόν το ίδιο. Μειωμένη αυτοεκτίμηση, ματαιωμένα παιδιά που τα έχουμε αναθρέψει και ταΐσει με βία. Και σε αυτό έχουμε όλοι ευθύνη γιατί προβάλλουμε αρνητικά πρότυπα. Συζητήσεις στην τηλεόραση όπου εξελίσσονται σε κοκορομαχίες, γονείς πολυάσχολοι και κουρασμένοι, με οικονομικά προβλήματα, που θέτουν φραγμούς στην επικοινωνία με τα παιδιά τους και τα παιδιά ως αντικείμενα ακούν αλλά δεν ακούγονται, παραβιάζοντας έτσι τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών όπου θεμελιώδες δικαίωμα είναι η ακρόαση. Και μάλιστα με συμμετοχικό τρόπο. Πολλές φορές το παιδί είναι αξεσουάρ για τους γονείς, κομπάζουν για την εξυπνάδα του ή τις σχολικές του επιδόσεις και αλίμονο στο… αξεσουάρ αν δεν πραγματώνει τις δικές τους επιθυμίες. Η ενδοσχολική βία είναι παρούσα.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με τον νόμο που φέρει τον τίτλο “Ζούμε Αρμονικά μαζί, σπάμε τη σιωπή, τονίζοντας ωστόσο ότι κατά την γνώμη της από τον νόμο αυτό απουσιάζουν τα παιδιά! Δεν υπάρχει ρόλος γι αυτά παρά μόνο του θύτη ή τους θύματος, ενώ σε πολλά κράτη έχει προωθηθεί η σχολική διαμεσολάβηση, μια μορφή ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος μεταξύ συνομηλίκων, που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας. Στην Ελλάδα το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε σε κάποια επιλεγμένα σχολεία.

Επίσης στα άρθρα του παραπάνω νόμου προβλέπεται η επιμόρφωση γονέα, μαθητών, εκπαιδευτικών, καθώς και η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Τόνισε όμως ότι αυτό που προέχει είναι η πρόληψη.

Στην συνέχεια μοιράστηκε τις σκέψεις της για το πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Ανέφερε ακόμα ότι τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για τις συνέπειες και έχει αποδειχθεί χρήσιμη η επίσκεψη σχολείων σε καταστήματα κράτησης γιατί διαπιστώνεται η ραγδαία ωρίμανσή τους. Επίσης να μιλήσουν με εισαγγελικούς λειτουργούς, Δικαστές,  αστυνομικούς, να γνωρίσουν το καλό πρόσωπο των εξουσιών. Να ομορφύνει ο χώρος του σχολείου τους, να μπει η τέχνη και πολιτισμός στα σχολεία. «Η εσωστρέφεια γεννά βία και τριβές, η εξωστρέφεια “μπράβο” και “χειροκρότημα” για τα παιδιά. Η συμπεριφορά των παιδιών μας είτε καλή είτε βίαιη, είναι σάρκα από τη σάρκα μας!»  

Καταλήγοντας τόνισε ότι «το τελευταίο μεγάλο χαρτί αυτού του παιχνιδιού που λέγεται ΑΝΤΙΒΙΑ είστε εσείς αγαπητοί μου δάσκαλοι. Φωτεινοί δάσκαλοι που αγαπούν αυτό που κάνουν, που κάνουν το σχολείο ελκυστικό. Η διδασκαλία είναι έρωτας ή το ’χεις ή δεν το ’χεις και αυτό τα παιδιά το μυρίζονται».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia