FOLLOW US: facebook twitter

«Ξένες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ηλεία-Μεσοπόλεμος-Κατοχή»: Ενδιαφέρουσα παρουσίαση από το Σχολαρχείον στην Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 31-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74496″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια συνάντηση με πολύ κουβέντα στο επετειακό κλίμα των ημερών «Ξένες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ηλεία – σύντομη ανασκόπηση Μεσοπόλεμος – Κατοχή», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στην ενότητα συμμετοχικών παρουσιάσεων από τα μέλη του Σχολαρχείου της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας.

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και τη μετέπειτα κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία της χώρας ξεκινά έναν τιτάνιο αγώνα, που ορίζεται με την από δω και πέρα προστασία των μουσείων από τους εναέριους κινδύνους, την καταστροφή και τη λεηλασία.

Η νεοϊδρυθείσα στρατιωτική «υπηρεσία προστασίας της τέχνης» από τους «αρχαιολογικούς σταυρωτήδες» κατακτητές έχει να επιδείξει πολλές μελανές σελίδες .

Η Ηλεία ένας τόπος με πλούσιο ανασκαφικό έργο στο παρελθόν, προϊόν συνεργασίας της Ελληνικής αρχ. υπηρεσίας με το Αυστριακό και Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, θα υποστεί επίσης τις βαρύτατες συνέπειες της κατάκτησης.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η διαφορά ήθους, τρόπου σκέψης και δράσης, των επικεφαλής των δυο σημαντικών ανασκαφών, της Ήλιδας και της Ολυμπίας εν προκειμένω, και πως αυτή αποτυπώθηκε στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει, όπως και στην πολυσέλιδη έκθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης μετά την απελευθέρωση και αφορούσε τις «Ζημίες των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής».

Η υπεροπτική και θρασύς ζητούμενη «επανεδραίωση» της σχέσης των ναζιστών αρχαιολόγων έναντι των αντιστασιακών ελλήνων συναδέλφων τους βρίσκεται σε απόσταση από τον γνήσιο φιλελληνισμό, το επιστημονικό ήθος και το αυθόρμητο αίσθημα προστασίας των ηλειακών αρχαιοτήτων από τους αυστριακούς αρχαιολόγους.Σήμερα, έλληνες και ξένοι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα στα αρχεία των δίσεκτων εκείνων ετών και εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία τις γνώσεις μας σχετικά με αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα πτυχή της ελληνικής αρχαιολογικής ιστορίας.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia